Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Οι Βρυξέλλες δεν ακούνε τους πολίτες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Βρυξέλλες δεν ακούνε τους πολίτες...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Την πεποίθηση ότι η φωνή τους δεν ακούγεται στους πολιτικούς ούτε της Βουλής ούτε του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζουν οι Έλληνες πολίτες, την ίδια ώρα που ιεραρχούν υψηλά ζητήματα καθημερινότητας, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ε.Ε.. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την ποιότητα της δημοκρατίας, παρότι εμφανίζονται θετικοί να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η φωνή τους δεν ακούγεται ούτε στην χώρα (67%) ούτε στην Ε.Ε. (76%), διατηρώντας πρωτιά στην έκφραση απογοήτευσή τους από το πολιτικό σύστημα. Την ίδια εκτίμηση έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων και για την πολιτική επιρροή της χώρας στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας κατά 72% ότι οι εκπρόσωποί του δεν εισακούονται στην Ε.Ε. Στο ίδιο μήκος κύματος, η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση στην χώρα (79%), όπως και στην Ε.Ε. (68%). Με αυτά τα δεδομένα, οι Έλληνες κατατάσσονται στους πιο απογοητευμένους από την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα τους. Πρώτοι, βέβαια, κατατάσσονται οι Βούλγαροι (27%), ακολουθούν οι Έλληνες (23%), οι Ούγγροι και οι Σλοβάκοι (22%). Ενώ ικανοποιημένοι από την ποιότητα της δημοκρατίας δηλώνουν οι Δανοί (41%), οι Λιθουανοί (24%), οι Ολλανδοί και οι Ιρλανδοί (22%).

Προβληματισμένοι, πάντως, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των χωρών της Ε.Ε. για το αν η παρουσία νέων κομμάτων και κινημάτων συνιστά απειλή για τη δημοκρατία. Το 50% δηλώνει να μη συμφωνεί, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα (68%), η Τσεχία (64%), η Ισπανία και η Λετονία (62%). Σε αυτή τη βάση, το 53% εκτιμά ότι τα νέα κόμματα και κινήματα μπορούν να βρουν καλύτερες λύσεις, με την πλειοψηφία να προέρχεται από χώρες όπως η Κροατία (68%), η Ουγγαρία (67%), η Λετονία (65%), άποψη που ενστερνίζεται το 58% των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Βέβαια, οι ψηφοφόροι των χωρών της Ε.Ε. δείχνουν δύσπιστοι ως προς την αποτελεσματικότητα της ψήφου τους με το 54% να απαντά ότι ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές και το υπόλοιπο 46% να μην δείχνει ενδιαφέρον. Παράλληλα, το 49% πιστεύει ότι είναι σημαντικός ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ το 33% τον θεωρεί λιγότερο σημαντικό και το 17% θεωρεί ότι η λειτουργία του δεν επιφέρει καμία αλλαγή. Χαρτογραφώντας το εκλογικό σώμα βλέπουμε ότι ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές εκφράζουν όσοι έχουν διευθυντικές θέσεις ή είναι συνταξιούχοι με υψηλού επιπέδου μόρφωση. Ενώ λιγότερο ή καθόλου ενδιαφέρον εκφράζουν όσοι είναι άνεργοι ή υπάλληλοι χαμηλά στην ιεραρχία. Ωστόσο, μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις εθνικές εκλογές με το 68% να τις θεωρεί σημαντικές ανεξαιρέτως ηλικίας ή άλλων κοινωνικών χαρακτηριστικών.

Διαμαρτυρία η αποχή

Ενδιαφέρον έχει ότι η συμμετοχή στις ευρωκελογές σχετίζεται με το κατά πόσον οι πολίτες νιώθουν μέλη της Ένωσης και θέλουν να ενισχύσουν τον θεσμό, που στο ευρωβαρόμετρο εντοπίζεται στο 59% των ερωτηθέντων, ενώ το 21% δηλώνει ότι ψηφίζει για να δηλώσει τη δυσαρέσκειά του. Ως προς την αποχή, το 26% απαντά ότι την επιλέγει γιατί δεν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει κάτι και το 16% γιατί δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική και τις εκλογές γενικότερα. Από αυτούς που επιλέγουν την αποχή, ενδιαφέρον είναι ότι κατά 39% το αποφασίζουν λίγες μέρες πριν τις εκλογές και κατά 27% κάποιες εβδομάδες νωρίτερα. Πάντως, το 60% των πολιτών δηλώνει ότι η Ε.Ε. είναι κάτι καλό, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν οι Λιθουανοί (85%), οι Ιρλανδοί (81%), οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί (79%), οι Δανοί (76%). Την Ε.Ε. ως κάτι κακό εκλαμβάνουν οι Βρετανοί (23%), οι Έλληνες (21%), οι Τσέχοι (18%).

Λύσεις στα καθημερινά προβλήματα

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν απαντήσεις από το πολιτικό σύστημα σε καθημερινά προβλήματα. Ψηλά ιεραρχούν την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, με τους πολίτες της Κροατίας (29%), της Κύπρου (24%), της Ελλάδας (23%) και της Ισπανίας (21%) να δηλώνουν την ανησυχία τους. Επίσης, οι πολίτες σταθμίζουν ως σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και ανάπτυξη, όπου εντονότερο προβληματισμό εκφράζουν οι πολίτες σε Ελλάδα (33%), Λετονία (26%) και Σλοβενία (20%). Υψηλά ιεραρχείται στην ατζέντα ο ερχομός μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος από τους πολίτες της Μάλτας (29%), της Ουγγαρίας (28%), της Ιταλίας (24%), ενώ πολύ χαμηλότερα ιεραρχείται από τους Έλληνες (9%). Αυτή η αποτύπωση δεν ταυτίζεται σε επίπεδο κρατών - μελών με την απαίτηση των πολιτών για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπου φόβο για το φαινόμενο εκφράζουν οι Γάλλοι (22%), οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου (19%) και οι Πολωνοί (15%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL