Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Αποκαλυπτικός ο γενικός επιθεωρητής Υγείας στην Εξεταστική / Άφαντα 124 εκατ. ευρώ από το δάνειο 200 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκαλυπτικός ο γενικός επιθεωρητής Υγείας στην Εξεταστική / Άφαντα 124 εκατ. ευρώ από το δάνειο 200 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Ακόμη αναζητούνται τα 124 από τα 200 εκατ. που πήρε το ΚΕΕΛΠΝΟ ως δάνειο επί κυβέρνησης Ν.Δ.! Αυτό αποκάλυψε ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας Σταύρος Ευαγγελάτος στη δεύτερή του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Επισημαίνεται ότι το ΣΕΥΠ διενήργησε 67 ελέγχους την περίοδο 2010-2014, ενώ πάνω από 200 υποθέσεις έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη. Όλα τα πορίσματα στέλνονταν στους εκάστοτε υπουργούς Υγείας, οι οποίοι δεν ενεργούσαν...

Το 2009 το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε από την Εθνική Τράπεζα δάνειο 200 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για να προμηθευτεί 16 εκατ. δόσεις εμβολίων (κόστους 120 εκατ. ευρώ) εναντίον της πανδημίας της γρίπης (που ουδέποτε συνέβη!). Από τα 200 εκατ. ευρώ διατέθηκαν τα 56 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ δόθηκαν στον ΟΚΑΝΑ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής ρώτησε τον γενικό επιθεωρητή του ΣΕΥΠ: «Για τα υπόλοιπα 124 εκατ. έχουμε εικόνα;». «Όχι. Ελέγχονται όλα αυτά» απάντησε «ξερά» ο Στ. Ευαγγελάτος!

Νομικά προβληματική φαίνεται πως είναι και η διάθεση των 20 εκατ. ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΟΚΑΝΑ. Έγινε αλλαγή του σκοπού του δανείου και υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση. Ο Χ. Τζαμακλής ρώτησε αν ήταν νόμιμες ενέργειες. «Κι εμείς έχουμε απορίες. Και μάλιστα ο σκοπός της προγραμματικής σύμβασης που έγινε μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ, που εμείς έχουμε σοβαρές ενστάσεις για τη νομιμότητα αυτής καθ’ αυτής, για το αν μπορούσε να υπογραφτεί» απάντησε ο Στ. Ευαγγελάτος.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ εξελίσσεται έλεγχος και από μεικτό κλιμάκιο υπό τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Ο δε έλεγχος του ΣΕΥΠ πραγματοποιήθηκε με προσωπική εντολή του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Έως το 2015 είχαν διασφαλιστεί το άβατο και η ατιμωρησία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς ο νόμος της Ν.Δ. όριζε ότι έλεγχο μπορούσε να κάνει μόνο ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΠ μετά από εντολή υπουργού και ότι κανείς επιθεωρητής του ΣΕΥΠ δεν μπορούσε να ελέγξει αυτεπάγγελτα το ΚΕΕΛΠΝΟ!

Παρέμβαση για να σταματήσει ο έλεγχος

Ερωτηθείς για παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων ο Στ. Ευαγγελάτος θυμήθηκε ότι επί υπουργίας Στεφανή βρισκόταν με τριμελές κλιμάκιο για τον έλεγχο της καταχρηστικής συνταγογράφησης του σκευάσματος Durogesic στη Ρόδο και, όταν πήγαν να πάρουν κατάθεση από τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, «μας πήρε τηλέφωνο ο γενικός επιθεωρητής και μας είπε να γυρίσουμε τότε πίσω στην Αθήνα, στην έδρα μας. Μετά, σε συνέχεια επικοινωνίας που είχε ο γενικός επιθεωρητής, εμείς επιμείναμε να πάρουμε κατάθεση και από το υψηλό πρόσωπο. Την πήραμε την κατάθεση και βγάλαμε το πόρισμα».

Ενδοφακοί, υλικά αρθροπλαστικών

Ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΠ κατήγγειλε ζημία του Δημοσίου από την προμήθεια ενδοφακών με βάση συμφωνία - πλαίσιο που έκανε η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Η ΕΠΥ δέσμευσε 70 νοσοκομεία να διαθέσουν 30 εκατ. ευρώ για ενδοφακούς. Όταν τα νοσοκομεία τους προμηθεύτηκαν, είχε πέσει η τιμή τους, αλλά η τιμή προμήθειας παρέμεινε ίδια!

Στο ΚΑΤ το 2013 πραγματοποιούσαν απευθείας αναθέσεις υλικών αρθροπλαστικής στις εταιρείες που υποδεικνύουν οι γιατροί στις ιατρικές τους γνωματεύσεις, χωρίς έλεγχο τιμών, ξεπερνώντας και τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών.

ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ...

"Σωρεία παρατυπιών" στην διαφημιστική δαπάνη

* Τα ποσά "έσπαζαν" σε μικρότερα έργα "με σκοπό να πέσουν κάτω από 211.000 ευρώ ανά έργο, ώστε να γίνονται οι απευθείας αναθέσεις"

* "Το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη 190.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ σε χρόνο μεταγενέστερο αυτού που φέρεται ότι μεταδόθηκε"

Ενδεικτική ήταν η κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του 2014, που έφτασε τα 4.27 εκατ. και συνολικά για επικοινωνία 5,868 εκατ. ευρώ. «Έχουν δοθεί σημαντικά ποσά για τη λεγόμενη διαφημιστική δαπάνη. Προφανώς, κάποια θα δικαιολογούνται και κάποια δεν θα δικαιολογούνται» τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος.

Ο Στ. Ευαγγελάτος κατέθεσε ότι τα ποσά «έσπαζαν» σε μικρότερα έργα (π.χ. άλλη δαπάνη για τις εφημερίδες, άλλη για τα «banner» στο Ίντερνετ, άλλη για την προβολή των διαφημιστικών σποτ) «με σκοπό να πέσουν κάτω από 211.000 ανά έργο, ώστε να γίνονται οι απευθείας αναθέσεις». «Είχαμε μια σωρεία παρατυπιών από όλη τη διαδικασία» τόνισε επισημαίνοντας ότι «η διαφημιστική δαπάνη ήταν αυτή που δόθηκε αβλεπί στους όποιους, τέλος πάντων, δόθηκε».

Μεταξύ άλλων ο Στ. Ευαγγελάτος κατήγγειλε:

* «Οι προσφορές των εταιρειών και η συνοδευτική υπεύθυνη δήλωση φέρουν ημερομηνία προγενέστερη αυτής της συνεδρίας βάσει της οποίας υλοποιήθηκε η δράση. Δεν είναι αντιληπτό πώς οι εταιρείες υπέβαλαν προσφορά για μια δράση η οποία δεν είχε αποφασιστεί καν».

* «Το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ για τη γρίπη 190.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ παραδόθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ σε χρόνο μεταγενέστερο αυτού που φέρεται ότι μεταδόθηκε».

* «Δεν βρήκαμε καταγεγραμμένα κριτήρια βάσει των οποίων γινόταν η κατανομή».

Και όλα αυτά βρέθηκαν παρά το ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έδινε τα στοιχεία στο ΣΕΥΠ. «Θεωρώ εύλογα ότι μπορεί να υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από το γεγονός ότι δεν δίνει κάποιος στοιχεία. Πέρα από το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να μη θέλει να ελέγχεται» σημείωσε ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΠ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL