Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Κυρ. Μητσοτάκης: Η ψήφος στα 17 συναντάται κυρίως σε δικτατορίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ψήφος στα 17 συναντάται κυρίως σε δικτατορίες

Είναι πολλά αυτά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πασχίζει να προσπεράσει. Είναι μεγάλο το κεφάλαιο της Ιστορίας που θέλει να ξεπεράσει. Είναι βλέπεις εκείνη η “Χαμένη άνοιξη” του Τσίρκα που, όπου κι αν την κρύψεις, όσο βαθιά κι αν τη θάψεις, θα είναι πάντα εκεί για να θυμίζει σε γεννημένους και αγέννητους τον πιο βαρύ λεκέ μιας εποχής που έθρεψε τα τέρατα του μέλλοντός της. Γιατί μετά την δολοφονία του Λαμπράκη ήρθαν τα χρόνια τα δίσεκτα, η αποστασία και τα Ιουλιανά, η δολοφονία του Πέτρουλα και μετά η δικτατορία, το Πολυτεχνείο, η προδοσία της Κύπρου. Τι να θυμηθείς, τι να ξεχάσεις; Είτε είσαι 17 είτε 57. Πόσες πληγές, πόσους νεκρούς, πόσους βασανισμένους, πόσες ήττες, πόσες γιορτές, πόσα παιδιά, πόσα τραγούδια, πόσες αγάπες και πόσες απουσίες να μετρήσεις; Με πόσα να μετρηθείς κι από πόσα να χάσεις; Και τι κι αν σου βγαίνουν πάντα λιγότερα, αφού είσαι πάντα εδώ για να μετράς και να παλεύεις για άλλο ένα εκατοστό ελευθερίας, για ένα βήμα μπροστά, για μια μέρα καλύτερη από τη χθεσινή, για τους δεκαεφτάρηδες του μέλλοντός μας.

Δεν είναι η άγνοια της Ιστορίας το επίδικο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι η υποβάθμισή της το ζητούμενο για τον επίδοξο πρωθυπουργό. Είναι η υποτίμηση του παρελθόντος χρόνου μπροστά στον μεγάλο, θαυμαστό κόσμο και τους καταιγιστικούς ρυθμούς του που μας προσμένουν στην στροφή του νεοφιλελευθερισμού. Είναι οι ταχύτητες των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων κόντρα στα τρίκυκλα το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι τα ανοιγμένα κεφάλια όσων η Ιστορία μάς κληροδότησε. Δεν διαγράφει την Ιστορία ο αρχηγός της πιο πενιχρής Δεξιάς της Μεταπολίτευσης. Δεν έχει δα και τόση δύναμη, παρά το βαρύ βιογραφικό του. Να την απαξιώσει αγωνίζεται, μήπως και την ξεπεράσει, μήπως και απαλλαγεί από την κατάρα που κατατρέχει τους γεννημένους αλλά και τους αγέννητους της “Χαμένης άνοιξης”.

Δεν είναι ανιστόρητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απεναντίας, είναι αυτός που κουβαλά ένα κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου πάνω στο όνομά του. Και μια και δεν μπορεί να απαλλαγεί από την Ιστορία, δεν του μένει τίποτα, παρά να επιχειρήσει να την προσπεράσει με την ταχύτητα των νέων τεχνολογιών την οποία πουλάει στους 17άρηδες, παραβλέποντας πώς τους “πούλησε” πριν έναν χρόνο στη Βουλή υποστηρίζοντας πως “η ψήφος στα 17 συναντάται κυρίως σε δικτατορίες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL