Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Το μεγάλο στοίχημα είναι μπροστά μας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μεγάλο στοίχημα είναι μπροστά μας!

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη ανέδειξαν πρώτα και κύρια την πολιτική εξάρτηση της Ν.Δ. από την Ακροδεξιά. Η ελάχιστα πειστική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εξισορροπήσει τις; καταστάσεις με το κλασικό τέχνασμα των δύο άκρων, τινάχτηκε στον αέρα από τον Άδωνι Γεωργιάδη, που έσπευσε να προσφέρει πολιτική κάλυψη στον διάσημο πλέον κ. Καμπόσο, αλλά και από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που δήλωσε ότι παραμένει στρατιώτης της Ν.Δ., την ώρα που η Ν.Δ. προσπαθούσε να τον πετάξει από πάνω της. Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει ούτε μπορεί να τραβήξει μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή από το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό μπλοκ, όχι μόνο γιατί ελπίζει και στην τελευταία ψήφο από εκείνη την μεριά, αλλά και γιατί οι πολιτικοί της δεσμοί με αυτόν τον χώρο, ο οποίος ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου καθεστώς είναι παγιωμένοι εδώ και πολλές δεκαετίες.

Έτσι, η Ν.Δ. είναι υποχρεωμένη να δικαιολογεί σε μόνιμη βάση τις ακρότητες ενός ακροδεξιού μπλοκ κόβοντας τους δεσμούς της με τον χώρο του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Μέχρι τη στιγμή που το ακροδεξιό μπλοκ θα νιώσει αρκετά δυνατό για μια διάσπαση της Ν.Δ. από τα δεξιά, ενδεχομένως με αφορμή το "Μακεδονικό" και ο κ. Μητσοτάκης θα αντιληφθεί ότι τα παιχνίδια με τους Άνθιμους και τους Φραγκούληδες Φράγκους, κάποια στιγμή πληρώνονται.

Σήμερα, και εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από την επιτήρηση, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ευρύτατο μέτωπο για τον ριζικό εκδημοκρατισμό της κοινωνίας. Οι μεταρρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης, την ταυτότητα φύλου και την αναδοχή, έδειξαν πόσο κρίσιμη είναι η ισορροπία της κοινωνίας ανάμεσα στην πρόοδο και την οπισθοδρόμηση. Μπροστά μας υπάρχει η συνταγματική αναθεώρηση, η ανάγκη επανακαθορισμού των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, η ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη ενός ριζικού εκδημοκρατισμού της Παιδείας. Και βέβαια, υπάρχει η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του "Μακεδονικού", που δεν πρέπει να χαθεί. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο, μαζί με τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της επόμενης ημέρας, που είναι πλέον η αποφασιστική στήριξη της κοινωνίας και του κόσμου της εργασίας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι μπροστά μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL