Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
"Λύση τώρα" από Ποτάμι, ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΙΔΗΣΟ για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Λύση τώρα" από Ποτάμι, ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΙΔΗΣΟ για το "Μακεδονικό"

Η παγίωση της μονόπλευρης επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ -την οποία η Φ. Γεννηματά κλιμάκωσε στη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή- γίνεται αντιληπτή ως εγκατάλειψη της στρατηγικής απόφασης των "ίσων αποστάσεων" εκ μέρους της επικεφαλής του νέου φορέα, γεγονός που αρχίζει να ενοχλεί βασικούς εταίρους της ΔΗ.ΣΥ. στο πλαίσιο του Κινήματος Αλλαγής.

Το εκλογικό αίτημα δεν καλύπτει όλες τις "συνιστώσες", διότι δεν συμβαδίζει ή έρχεται ακόμα και σε αντίθεση, με τις πολιτικές προτεραιότητες που θέτουν οι πλευρές του Ποταμιού, της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και του ΚΙΔΗΣΟ.

Εκτός του ανυπολόγιστου αντίκτυπου που ενδεχομένως να είχαν οι πρόωρες εκλογές λίγο πριν από την ολοκλήρωση του τελευταίου Μνημονίου, τόσο το Ποτάμι όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. και ο Γ. Παπανδρέου θεωρούν ευνοϊκή την παρούσα συγκυρία για επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Την ώρα που κρούουν τον κώδωνα προς την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και προς τη Ν.Δ., η εκπλήρωση του εκλογικού αιτήματος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε τη διακοπή τέτοιας προοπτικής.

"Δεν ήμουν προεκλογικός"

Ο Στ. Θεοδωράκης δείχνει με κάθε τρόπο ότι οι "εκλογές τώρα" δεν είναι στις προτεραιότητες του Ποταμιού. Το έκανε και στη Βουλή, όπου, ενώ η Φ. Γεννηματά θεμελίωσε την ομιλία της πάνω σε αλλεπάλληλα "κατηγορώ" και "γιατί ζητάω εκλογές", ο επικεφαλής του Ποταμιού φρόντισε να συμπεριλάβει μόλις μια έμμεση φράση στην ομιλία του, μιλώντας για "αναγκαία πολιτική αλλαγή", εν είδει "χρυσής τομής" μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε υπάρξει με το ΠΑΣΟΚ.

Είναι σαφής η προσπάθειά του αφενός να μην απόσχει από τις θέσεις του (εν προκειμένω από την άποψή του ότι σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να γίνουν εκλογές) και, αφετέρου, να μην δώσει συνέχεια στη σχετική κόντρα με τη Φ. Γεννηματά, αλλά αντίθετα να προσπαθήσει να συμβαδίσει ώστε να μην δημιουργείται εικόνα διαίρεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χθεσινή συνέντευξή του (ΣΚΑΪ), ερωτηθείς σχετικά με το "προεκλογικό κλίμα" που διαμορφώθηκε στη Βουλή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, τόνισε πως, αν και ο ίδιος δεν ήταν καθόλου "προεκλογικός", τόσο ο ίδιος όσο και η Φ. Γεννηματά "επιμένουν στο ότι 'η διακυβέρνηση δεν δίνει τις σωστές απαντήσεις στα προβλήματα των Ελλήνων, οπότε πρέπει να βρεθεί τρόπος να διορθώσουμε το πολιτικό πρόβλημα της χώρας'" και ότι και εκείνος και η Φ. Γεννηματά "μιλάμε για πολιτική αλλαγή".

Παράλληλα δήλωσε πως "το ότι δεν προχώρησε το όνομα Ίλιντεν δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για λύση του 'Μακεδονικού'" και πως πρέπει "όλα τα δημοκρατικά κόμματα να ενισχύσουμε μια ευρωπαϊκή προσπάθεια για την επίλυση του Μακεδονικού". "Ας λύσουμε το 'Μακεδονικό' χωρίς φόβο υπερασπιζόμενοι την εθνική γραμμή" είπε.

ΔΗΜ.ΑΡ. κατά μονόπλευρης στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜ.ΑΡ. υπεραμύνεται της απόφασης για "αυτόνομη πορεία" και τάσσεται κατά της "στρατηγικής της μονόπλευρης στόχευσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ". Στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι "ο κόσμος του χώρου δεν θέλει να γίνει ο φορέας δεκανίκι ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ".

Κατά τις πληροφορίες της "Α", μείζον ζήτημα στην ατζέντα της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι το "Μακεδονικό", με το κόμμα του Θ. Θεοχαρόπουλου να υπογραμμίζει ότι "είναι ευκαιρία για λύση". Τα ίδια στελέχη επαναλαμβάνουν τη θέση που έχει αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επί του θέματος και η οποία εν πολλοίς είναι και η εθνική θέση. Δηλαδή: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με χρήση erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση εκ μέρους της γείτονος.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. επίσης απορρίπτει επιλογή του Ιλιντένσκα Μακεντόνια και είναι υπέρ της συνέχισης της συζήτησης επί των τεσσάρων ονομασιών που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο "πακέτο Νίμιτς".

Τούτων δοθέντων, στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που είχε προγραμματιστεί για τις έξι το απόγευμα, επρόκειτο να τεθούν αυτά τα ζητήματα εκ μέρους και των εκπροσώπων της ΔΗΜ.ΑΡ., εφόσον η ατζέντα θα εκτεινόταν και σε πολιτικά επίδικα πέραν των αμιγώς οργανωτικών όπως είχε καθοριστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL