Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Το Μνημόνιο Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Μνημόνιο Μητσοτάκη

Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα σιγά - σιγά αποκαλύπτεται και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή βοήθησε ιδιαίτερα σε αυτό. Μπορεί ο ίδιος, τοποθετούμενος επί του Αναπτυξιακού Σχεδίου της κυβέρνησης, να θόλωσε τα νερά μιλώντας κυρίως για τον Δεκέμβρη του 2008 και τους Ρουβίκωνες, αλλά μια προσεκτική ανάγνωση της ομιλίας του, σε συνδυασμό με όσα του έχουν ξεφύγει τις τελευταίες μέρες, βοηθούν να βγει ένα ώριμο συμπέρασμα για τη στρατηγική του.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί κλειδί για την ανάπτυξη του τόπου τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ιδιωτικές επενδύσεις υπάρχουν πολλών ειδών και γι' αυτό ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις που δημιουργούν σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Αντιθέτως τον κ. Μητσοτάκη τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις που πρώτον δεν πληρώνουν φόρους, δεύτερον δεν πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές και τρίτον στηρίζονται στην ελαστική απασχόληση. Αυτό του δημιουργεί τις αντίστοιχες υποχρεώσεις:

Πρώτον να μειώσει το κόστος του Δημοσίου, εξ ου και η δογματική εμμονή στην αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τη λειτουργία του Δημοσίου και ειδικά του κοινωνικού τομέα -και ας θυμηθούμε εδώ την άποψη που διατύπωσε προσφάτως ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία πλεονάζουν. Δεύτερον να κατεδαφίσει πλήρως την κοινωνική ασφάλιση, ζήτημα για το οποίο αποφεύγει πεισματικά να μιλήσει. Και τρίτον να εδραιώσει τις ελαστικές σχέσεις στην εργασία, όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του ότι τα ωράρια και η σταθερή δουλειά είναι ξεπερασμένα πράγματα - αλλά και από τη σιωπή του στο θέμα του κατώτατου μισθού και των συμβάσεων.

Ανάπτυξη με τέτοιους όρους παράγεται μόνο στα κεφάλια κάποιων μουλάδων του θατσερισμού, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική ούτε στη χαμηλή φορολογία ούτε στην ανυπαρξία κοινωνικής ασφάλισης ούτε στην ελαστική εργασία. Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται χιλιόμετρα μπροστά μας στην κοινωνική οπισθοδρόμηση. Αλλά το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να δικαιολογήσει την κατεδάφιση με την “καμένη γη" που θα παραλάβει από τους κομμουνιστές. “Φάτε την, για να μάθετε άλλη φορά να μην ανοίγετε παρενθέσεις” είναι το σχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει έτοιμο ένα δικό του Μνημόνιο για όταν θα έρθει στα πράγματα. Ευτυχώς δεν θα έρθει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL