Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Περνώντας τον Ρουβίκωνα της ανάπτυξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περνώντας τον Ρουβίκωνα της ανάπτυξης

Εχθές δόθηκε στη δημοσιότητα το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την τετραετία 2018 - 2020. Σήμερα θα συζητηθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως. Η συζήτηση αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους. Και να δούμε πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση απέναντι στους στόχους και τις προβλέψεις του.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αιφνιδιαστεί από το γεγονός ότι το αναπτυξιακό σχέδιο εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζε να μπει βέτο στις αναπτυξιακές και κοινωνικές του στοχεύσεις - τις οποίες, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει “αριστερές ιδεοληψίες”. Τώρα ο αρχηγός της Ν.Δ. πρέπει να έρθει στη Βουλή και να επαναλάβει ότι το σχέδιο αυτό δεν τον δεσμεύει. Να αποκαλέσει ακόμα μια φορά “αριστερές ιδεοληψίες” τη δραστική τόνωση των δημοσίων επενδύσεων, τη στήριξη της εργασίας και την κοινωνική προστασία. Να επαναλάβει τις δικές του “αναπτυξιακές” ιδέες, που θεμελιώνονται στην απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των ωραρίων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Και να εξηγήσει από πού θα κόψει τις δημόσιες δαπάνες στο "νοικοκύρεμα" που εξαγγέλλει.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η Ν.Δ. δεν αντέχει αυτή τη συζήτηση. Γενικότερα δεν αντέχει την προοπτική να λήξει το πρόγραμμα και η χώρα να ανακτήσει την κυριαρχία της. Γιατί τότε δεν θα μπορεί να κάνει τζάμπα αντιπολίτευση. Θα πρέπει να παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα θατσερικής κοπής, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 θα θεωρούνταν ήδη κοινωνικά καταστροφικό και χρεοκοπημένο.

Γι' αυτό, από εχθές, το γραφείο Τύπου της καθώς και όλα τα πρόθυμα ΜΜΕ που ευθυγραμμίζονται μαζί της παίζουν φουλ Ρουβίκωνες, ανομία, ανοχή του Μαξίμου, τρόμο πάνω από την πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL