Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

55 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (Video)

Συμπληρώνονται 55 χρόνια σήμερα από τη δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη. Η πρόσφατη ακροδεξιά επίθεση κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη έρχεται ως πικρή υπενθύμιση της αιματηρής δράσης του παρακράτους της δεξιάς και των «συγκοινωνούντων δοχείων» της.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή: «Αφιέρωμα στον Γρηγόρη Λαμπράκη» που προβλήθηκε το 2003 με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ και μας διδάσκει την Ιστορία που Ν.Δ., ακροδεξιοί και Τσίμες θέλουν να ξεχάσουμε. 

«Ένας από τους λόγους της δολοφονίας Λαμπράκη ήταν ακριβώς το να πλήξουν το κίνημα της ειρήνης και να το πλήξουν στο πρόσωπο που μπορούσε να προσελκύσει νέους οπαδούς και να διευρύνει την επιρροή του κινήματος» λέει ο δημοσιογράφος και τ. υπουργός Γιώργος Ρωμαίος και εξηγεί γιατί το φιλειρηνικό κίνημα ήταν συνώνυμο με την αντιδεξιά δράση. «Δεν ήταν τυχαία ούτε η επιλογή του προσώπου, ούτε ο τρόπος με τον οποίον έγινε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, τ. πρόεδρος της Αδέσμευτης Κίνησης Ειρήνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Λαμπράκηδων.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια