Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρό κόμμα των μελών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρό κόμμα των μελών

Του Χρήστου Πετράκου*

Την προηγούμενη Τρίτη 15 Μαΐου στο Κάραβελ γεννήθηκε κάτι καινούργιο. Όσο κι αν πολλά, όχι όλα, από τα ηγετικά στελέχη των δύο παλαιών τάσεων πάσχιζαν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους και στα μέτρα τους, με την προβολή τους και τα «κοψίματά» τους, αυτό που γεννούσε η συνάντηση, η παρουσία και μόνο τόσων συντρόφων κατοχύρωσε από μόνη της την αξία του εγχειρήματος.

Πολλοί αναρωτιόντουσαν αν αυτό που συνέβαινε ήταν η γέννηση μιας, νέας, τάσης. Θεωρώ πως δεν έχει σημασία ποια οργανωτική μορφή θα πάρει. Σημασία έχει να γεννηθεί μια ουσιαστική λειτουργική πλειοψηφία μελών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα μπορέσει να βοηθήσει και να στηρίξει τη δουλειά της κυβέρνησης στη νέα φάση της διακυβέρνησης μετά το πέρας των Μνημονίων.

Το τέλος των Μνημονίων θα σημάνει και το τέλος της «εύκολης» φάσης της διακυβέρνησης. Ο λαός γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειριζόταν τις συνέπειες πολιτικών που δεν ήταν δικές του και εφάρμοζε ένα πρόγραμμα του οποίου δεν είχε την πατρότητα. Στην περίοδο μετά τα Μνημόνια τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Κατ' αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δημιουργήσει με λεπτομέρειες το δικό του σχέδιο προς το μέλλον και να απολογηθεί για τις τυχόν αστοχίες του και για ανεκπλήρωτά του.

Ένα τέτοιο μέλλον έχει ανάγκη ένα ισχυρό κόμμα και ισχυρό κόμμα σημαίνει μια ισχυρή εσωτερική πλειοψηφία, χωρίς ανασφάλειες για τις επιλογές και τους στόχους, που θα διαμορφώσει το σχέδιο και θα το απλώσει στην κοινωνία. Στελέχη δυνατά, που δεν θα οφείλουν τη θέση τους σε επετηρίδα, αλλά στις ικανότητές τους. Οι θέσεις δεν είναι τρόπαιο παλαιότητας. Και άνοιγμα, άνοιγμα στην κοινωνία χωρίς την τροχοπέδη του φόβου για τις καρέκλες.

Σύντροφοι, το πρώτο και πιο δύσκολο βήμα έγινε. Μένει να δούμε αν το «βρέφος» που γεννήθηκε στην «αίθουσα τοκετού» του Κάραβελ θα κρατηθεί στη ζωή. Κι αν κρατηθεί στη ζωή, πώς δεν θα εξελιχθεί σε τέρας. Και στα δύο απευκταία σενάρια υπεύθυνα θα είναι τα στελέχη που πρωτοστάτησαν στη γέννησή του και βάζουν τις προδιαγραφές του, είτε γιατί θα φροντίσουν, από την ανασφάλειά τους, για τον κακό δρόμο που θα πάρει η προσπάθεια, προικίζοντάς τη με όλα όσα θα πρέπει να αφήσουν πίσω, είτε γιατί θα το εγκαταλείψουν, το νεογέννητο βρέφος, σε λάθος χέρια μην αντέχοντας να αναμετρηθούν με τα κακώς κείμενα και να τα νικήσουν.

* Ο Χρήστος Πετράκος είναι δικηγόρος, μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL