Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Το χρέος μας και το Χρέος των άλλων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το χρέος μας και το Χρέος των άλλων...

Ερωτηθείς για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι αυτήν τη στιγμή εξετάζονται τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς και ο μηχανισμός που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με την αποπληρωμή του χρέους. «Όλα βρίσκονται υπό συζήτηση», δήλωσε.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από την πρόσφατη συνεδρίαση του Washington Group στις Βρυξέλες αποκάλυψαν την οξεία αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ του εκπροσώπου της Γερμανίας και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν, με τον τελευταίο να προειδοποιεί ότι αν η Γερμανία δεν υποχωρήσει στην απαίτησή της για ελάφρυνση χρέους σε δόσεις, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι στο Washington Group συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας και εκπρόσωποι του Eurogroup, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

ΕΙΝΑΙ βέβαιο πως, αν η γερμανική κυβέρνηση επιμείνει, η ενότητα της Ε.Ε. θα απειληθεί. Και αυτό, διότι η επανεκκίνηση της Ένωσης, όπως την σχεδιάζουν από κοινού Γαλλία και Γερμανία και μάλιστα με στόχους να καλυφθεί το κενό που αφήνει ο Τραμπ στην παγκόσμια σκακιέρα, απαιτούν εσωτερικό μέτωπο με λυμένα τα προβλήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δημιούργησε το Βερολίνο.

ΚΑΙ ΣΤΟ πολιτικό επίπεδο, η Αθήνα είναι στο κέντρο των ευρωπαϊκών αντιλήψεων και παράγοντας πολιτικής σταθερότητας, απέναντι στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που, μετά το σαμποτάζ στο προσφυγικό πρόβλημα, εξακολουθούν να διαχωρίζουν τη θέση τους, όπως έκαναν και πρόσφατα μποϊκοτάροντας το προτεινόμενο κοινό ψήφισμα της Ε.Ε. για την τραγωδία στη Γάζα!

ΜΠΟΡΕΙ ο νέος υπουργός οικονομικών Όλαφ Σολτς να ξεκίνησε με σκληρή γραμμή και να θυμίζει Σόιμπλε, αντιστεκόμενος στο γαλλικό σχέδιο για σύνδεση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, αλλά θα είναι αυτοκτονικό να επιμείνει. Γι’ αυτό άλλωστε και η δικομματική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης η τελική έγκριση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους να περάσει από τη γερμανική Βουλή. Άλλωστε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, δεν φαίνεται να συμμερίζεται τη γερμανική τακτική και προειδοποίησε: «Στη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα».

ΕΙΤΕ μείνει είτε φύγει το ΔΝΤ, όπως είναι πλέον και το πιθανότερο, η γερμανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συμβιβαστεί, ώστε το ελληνικό χρέος να γίνει πραγματικά βιώσιμο και να μην ακυρώνει τις αναπτυξιακές προσπάθειες της ταλαιπωρημένης από τον γερμανικό δογματισμό Ελλάδας.

ΔΙΟΤΙ επιπλέον, τώρα, τα δύο κόμματα της Ιταλίας (Κίνημα των 5 Αστέρων και Λέγκα) τα οποία συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού έχουν συζητήσει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για τις χώρες που φεύγουν από το ευρώ και έχουν σκεφθεί να ζητήσουν από την ΕΚΤ να διαγράψει χρέος της χώρας ύψους 250 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο της δυνητικής συμφωνίας τους. Και η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομική δύναμη της Ε.Ε. και δεν συμφέρει κανέναν να οδηγηθεί σε οικονομική κρίση σε εποχές που η Ε.Ε. επουλώνει τις πληγές της σχεδιάζοντας την οικονομική της ενοποίηση.

ΤΙΠΟΤΕ λοιπόν δεν μπορεί να θεωρηθεί κλειδωμένο, ως απαράβατος κανόνας. Το ελληνικό χρέος πρέπει να ρυθμιστεί και να ρυθμιστεί με τρόπο που και οι αγορές θα το εκτιμήσουν ως βιώσιμο.

Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα θα επιτρέπει στις ελληνικές κυβερνήσεις να δείχνουν την αξία τους, μεγιστοποιώντας τη δυναμική της ανάπτυξης. Καμιά συμφωνία δεν μπορεί να επιβληθεί αν οι στόχοι για τους δυο κανόνες του Μάαστριχτ, έλλειμμα και χρέος, τηρούνται. Το πώς θα τηρούνται είναι υπόθεση των κυβερνήσεων που θα εκλέγουν οι Έλληνες.

ΑΝ, ΓΙΑ παράδειγμα, δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις διότι αυτό θα έχει και υφεσιακές συνέπειες στην οικονομία, υπάρχουν αντίμετρα για την εξισορρόπηση του αποτελέσματος. Η αντιπολιτευτική τρομοκρατία των ΜΜΕ που στηρίζουν τη Ν.Δ. θα ξεφουσκώνει γρήγορα από την ίδια την πραγματικότητα.

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ τις δηλώσεις Πετρόπουλου, που αναφερόταν ρητώς στον επανακαθορισμό ορισμένου αριθμού συντάξεων και τη σχέση καταβολών και ποσού σύνταξης, ως θηριώδη οριζόντια περικοπή.

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ τόσο πολύ που δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή η τακτική γυρίζει μπούμερανγκ και αν οι εκλογές γίνουν σε ένα χρόνο, οι πολίτες θα έχουν να συγκρίνουν λόγια με έργα, αλήθειες με ψέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL