Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
"Μακεδονικό": Η λύση εκκρεμεί, οι πολιτικές διεργασίες ξεκίνησαν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μακεδονικό": Η λύση εκκρεμεί, οι πολιτικές διεργασίες ξεκίνησαν...

Μια "πρόβα τζενεράλε" των ευαίσθητων εσωκομματικών ισορροπιών που θα πρέπει να τηρηθούν αλλά και των πολιτικών διεργασιών που θα πυροδοτηθούν μόλις -και εάν- υπάρξει συμφωνία επί του "Μακεδονικού" εκτυλίχθηκε προχθές, με αφορμή διαρροές και δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ τα οποία παρουσίαζαν ως μια "έκτη ονομασία - έκπληξη" που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το "Republika Ilidenka Makedonja" (Μακεδονία του Ίλιντεν).

Η Αθήνα και τα Σκόπια τήρησαν την ίδια στάση επί του θέματος και των φημολογιών, καθώς δεν επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν τα σχετικά σενάρια. Άλλωστε, όπως είχε διαμηνύσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη από τη Σόφια ο Αλ. Τσίπρας, "δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα αν δεν συμφωνηθούν όλα"...

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι το προαναφερθέν όνομα ή και κάποια "παραλλαγή" του έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, με την ελληνική κυβέρνηση πάντως να τηρεί στάση αναμονής και να μην έχει αποδεχτεί τίποτα.

Ανέβηκε "πίστα" η διαπραγμάτευση

Είναι, πάντως, προφανές, από την εντατική διαπραγμάτευση που έλαβε χώρα επί 36 ώρες στη Σόφια σε επίπεδο πρωθυπουργών, ότι η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την επίλυση του "Μακεδονικού" έχει... αλλάξει "πίστα" και έχει αναβαθμιστεί κι ας μην έχει προκύψει ακόμη συμφωνία. Οι συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ αναμένεται να αποδειχτούν καθοριστικές για τη συνέχεια, αφού πλέον όλα δείχνουν ότι και οι δύο ηγέτες -αλλά κυρίως η πλευρά της ΠΓΔΜ- θα "μετρήσουν" το κλίμα στο εσωτερικό των χωρών τους προκειμένου να ξεδιπλώσουν τα επόμενα βήματά τους στη σκακιέρα της διαπραγμάτευσης.

Οι απαράβατες προϋποθέσεις

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν διαπραγματεύεται η Αθήνα και όποιες ονομασίες κι αν έχουν πέσει στο τραπέζι, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι ισχύουν οι εθνικές "κόκκινες γραμμές" - κάτι το οποίο επικύρωσε το βράδυ της Παρασκευής και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας.

"Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως οι δύο βασικές προϋποθέσεις, για μία και μόνη σύνθετη ονομασία εντός και εκτός της χώρας (ΠΓΔΜ) αλλά και συνταγματική αναθεώρηση, αποτελούν απαράβατο όρο για να καλυφθεί το μέρος της απόστασης που απαιτείται" ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας.

Εσωκομματικό σταυρόλεξο

Σε κάθε περίπτωση, πριν τα... βαφτίσια της ΠΓΔΜ, κατέστη σαφές ότι η διαχείριση της όποιας συμφωνίας στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό θα είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες σε δύο μέτωπα: αφενός για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Φ. Γεννηματά, που θα πρέπει να αναμετρηθούν με τις αντιτιθέμενες απόψεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους, αφετέρου για την κυβέρνηση, που θα θελήσει, ευλόγως, να αποσπάσει την κατά το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση στην προσπάθειά της να κλείσει ένα θέμα που εκκρεμεί τρεις δεκαετίες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήδη βρίσκεται "με την πλάτη στον τοίχο", καθώς του έχει διαμηνυθεί από τους ομογάλακτούς του στην Ευρωδεξιά πως όλοι επιθυμούν τη λύση του "Μακεδονικού". Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι από τη Σόφια και την προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε κατά μέρος το πολιτικό φλερτ στα συλλαλητήρια κατά της σύνθετης ονομασίας, αλλά και το "δεν είναι της παρούσης" και εμφανίστηκε να στηρίζει την εθνική "κόκκινη γραμμή".

Ωστόσο, ηχηρή παρέμβαση έκανε μιλώντας στη Βουλή για την αναφορά του στην δικογραφία για τη Νovartis ο Αντ. Σαμαράς, καθώς "φωτογράφισε" την αντίθεσή του στη σύνθετη ονομασία. Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "πάνε να νομιμοποιήσουν τον σκοπιανό (sic) αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας", πρόσθεσε ότι "το όνομα είναι το κατ’ εξοχήν 'όχημα' του αλυτρωτισμού", υπονοώντας ότι διαφωνεί με τη χρήση του όρου "Μακεδονία". Και για όσους δεν κατάλαβαν, ο πρώην πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μίλησε για το "τεράστιο συλλαλητήριο στην Αθήνα, όταν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες λαού βροντοφώναξαν 'Μακεδονία είναι Ελλάδα'".

"Όχι" Μητσοτάκη

Με αυτά τα δεδομένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήδη από το βράδυ της Παρασκευής απέρριψε το σενάριο για "Μακεδονία του Ίλιντεν", με τη Ν.Δ. να ανακοινώνει ότι "ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα 'Μακεδονία του Ίλιντεν'. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας 'μακεδονικού' έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ώς το Αιγαίο" επισήμανε η Ν.Δ., προσθέτοντας ότι "οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση".

Απόρριψη και από το Κίνημα Αλλαγής

Για τη Φ. Γεννηματά τα πράγματα είναι επίσης σύνθετα, καθώς θα έχει να διαχειριστεί την αταλάντευτη βούληση του Στ. Θεοδωράκη να λυθεί: το "Μακεδονικό" (σ.σ.: ο επικεφαλής του Ποταμιού ζητεί σχεδόν καθημερινά από "κυβέρνηση και αντιπολίτευση" να "δείξουν υπευθυνότητα"). Από την άλλη, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να συνεννοηθεί με όσους βουλευτές, προερχόμενους από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θελήσουν να καταψηφίσουν είτε επειδή θα διαφωνούν είτε επειδή θα "χαϊδεύουν τα αφτιά" των ψηφοφόρων τους είτε διότι δεν θέλουν "να κάνουν τα ρεπό του Π. Καμμένου", όπως θα το έθεταν ο Ανδρ. Λοβέρδος ή ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, το "Μακεδονία του Ίλιντεν" έχει ήδη απορριφθεί και από την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, που το χαρακτήρισε προχθές στη Βουλή ως "επιτομή του αλυτρωτισμού".

Μόνο που είχε προλάβει ο Ευ. Βενιζέλος, με αποτέλεσμα για ακόμη μία φορά η Φ. Γεννηματά να φανεί ότι ακολουθεί τον προκάτοχό της. Άλλωστε, στην ίδια ομιλία ο Ευ. Βενιζέλος ήταν σαφής: "Θα πέφτετε πάνω μου και στα θέματα των εσωτερικών συσχετισμών στη δημοκρατική παράταξη, γιατί όλη η βάση της παράταξης είναι εναντίον κάθε τέτοιας συναλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάθε τέτοιου γελοίου φλερτ". Βεβαίως, υποτίθεται ότι απευθυνόταν στον Αλ. Τσίπρα, αλλά μάλλον τα έλεγε στον πρωθυπουργό για να τα ακούει η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL