Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Το "μαύρο μέτωπο" της αντίδρασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "μαύρο μέτωπο" της αντίδρασης

Του Τάσου Παπαζαχαρία*

Ήδη έχει μπει στη ζωή μας και αποτελεί πρώτη είδηση σε όλα τα ΜΜΕ η υπόθεση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και αφορούν στη μείωση των συντάξεων από την αρχή του 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου από την αρχή του 2020.

Όμως όλο και συχνότερα έχουμε δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, πως αυτά τα δύο μέτρα είναι πλέον περιττά, αφού η οικονομία μας πάει καλά και τα πλεονάσματα πιάνονται σε υπερδιπλάσια μεγέθη από τα συμφωνηθέντα.

Ένα παρόμοιο μέτρο που είχε συμφωνηθεί με την πρώτη αξιολόγηση, τον Μάιο του 2016, ο περίφημος «κόφτης» των συντάξεων και των μισθών, έχει ήδη αδρανοποιηθεί εξαιτίας των αυξημένων πλεονασμάτων και της καλής πορείας της οικονομίας και μάλιστα από «κόφτης» έχει μετατραπεί σε «δότη», όπως πολύ εύστοχα τον έχει αποκαλέσει ο πρωθυπουργός εντός της Βουλής.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η κυβέρνηση θα πρέπει να ζυγίσει τα πράγματα και με κάθε θυσία αλλά και επιμονή να επαναδιαπραγματευτεί τα συμφωνηθέντα, αυτά που δίνουν τροφή στο «μαύρο μέτωπο» της αντίδρασης στη χώρα μας και μέρα - νύχτα κινδυνολογεί τρομοκρατώντας τους δύσμοιρους συνταξιούχους.

Η Αριστερά ποτέ δεν περιελάμβανε στην ιδεολογία της αντιλαϊκά και τόσο επώδυνα μέτρα και, εφόσον όλα δείχνουν πως πάμε αρκετά καλά, θα πρέπει να υπάρξει η αποτροπή τους.

Βέβαια, το timing δεν είναι το κατάλληλο για τέτοιου είδους συζητήσεις, αλλά επειδή έχει ανοίξει το θέμα αυτό, με όχι και λίγες δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, νομίζω πως είναι ωφέλιμο να συμβάλουμε όλοι μας σιγά-σιγά στη διαμόρφωση του αναγκαίου κλίματος για την πραγματοποίηση ενός πάνδημου αιτήματος.

Τα όποια αντίμετρα, όσο γενναία κι αν είναι, δεν είναι σε θέση να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν πίσω τους τα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, ιδιαίτερα εκείνου της μείωσης των συντάξεων, αφού θα αλλάξουν σημαντικά τον οικογενειακό προγραμματισμό του κάθε παθόντα.

Τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο, την κυβέρνηση ολόκληρη, τη χαρακτηρίζει και τη διακρίνει η ανάλογη ευαισθησία και αντιλαμβάνεται το δύσκολο κλίμα που θα διαμορφωθεί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την εφαρμογή αυτών των αντιλαϊκών και προπαντός αντιαναπτυξιακών μέτρων.

Είμαι πεπεισμένος, λοιπόν, όπως και κάθε προοδευτικός πολίτης, πως όταν θα έρθει η ώρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες απαλλάσσοντάς μας από τον εφιάλτη αυτών των μέτρων, αποκαθιστώντας έτσι και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

* Ο Τάσος Παπαζαχαρίας είναι συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL