Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Μια «ηχηρή» και «πρωτοφανής» για τα μάτια των μίντια... παραίτηση (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια «ηχηρή» και «πρωτοφανής» για τα μάτια των μίντια... παραίτηση (Video)

Δεύτερο θέμα η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σύνοδο Ε.Ε. και Δ. Βαλκανίων στη Σόφια και πάλι καλά που κράτησαν κάπως τα προσχήματα και δεν αποσιωπήθηκε τελείως μιας και φέρνει σε ιδιαίτερη δύσκολη θέση τη Ν.Δ. και την αμφίσημη στάση που κρατά.

Σε λειτουργία τέθηκε άμεσα, λοιπόν, το "αφήγημα" της Ν.Δ. για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και άρα "κατάλυση του κράτους δικαίου" που ως όψιμος υποστηρικτής του παρουσιάστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Με ανησυχεί το γεγονός της παραίτησης του κ. Σακελλαρίου καθώς καταγγέλλει το Σώμα των δικαστών κάνοντας παρέμβαση σε ένα κλάδο, που υπηρέτησε τόσα χρόνια» δήλωσε ο κ. Μπάρκας στο ΣΚΑΙ σημειώνοντας ότι αυτό που προκύπτει από την ανακοίνωση του κ. Σακελλαρίου είναι ότι «οι ίδιοι οι δικαστές δεν έχουν την εμπιστοσύνη που θα έπρεπε στον ίδιο τους το ρόλο».

«Αν ο κ. Σακελλαρίου θα ήθελε να καταγγείλει τέτοια πράγματα θα έπρεπε να το καταγγείλει ότι ανακοινώνονται αποφάσεις ή συζητήσεις του ΣΤΕ αρκετό καιρό πριν. Ο κ. Σακελλαρίου θα έπρεπε να έχει σεβαστεί το ρόλο του και να έχει παραιτηθεί από καιρό, όταν υπήρχαν διαρροές αποφάσεων του ΣΤΕ» συμπλήρωσε ο κ. Μπάρκας, για παράδειγμα όταν διέρρευσε η απόφαση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η υπερασπιστική γραμμή στον κ. Σακελλαρίου εκφράστηκε από σύσσωμη τη Ν.Δ. που σήκωσε το θέμα στα ύψη προσπαθώντας να στοιχειοθετήσει τις «ωμές παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη, άρα και την «αντιδημοκρατικότητα» αυτής της κυβέρνησης. Ο κ. Γεωργιάδης έχοντας ως μόνιμο στόχο τον πρωθυπουργό του χρέωσε την επιλογή του κ. Σακελλαρίου ενώ  σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον κ. Σαμαρά μίλησε για «παραδικαστικό κύκλωμα» και ότι είναι προφανές ότι πάμε για «πλήρη κατάλυση του κράτους δικαίου». Ο κ. Μαργαρίτης πιο απαλά μίλησε για «προστριβή» μεταξύ της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας αλλά επί της ουσίας συναινεί με την κριτική της Ν.Δ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Μάρδας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι: «Έχουμε ψηφίσει έναν προϋπολογισμό δηλαδή ένα νόμο, να είμαστε στον 9ο μήνα και να έρχεται ένα δικαστήριο να τον ανατρέπει μια δικαστική απόφαση για οποιοδήποτε θέμα είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Όπως εξήγησε διευκρινίζοντας ότι «άλλο πράγμα είναι η έννοια της κριτικής και άλλη η έννοια της παρέμβασης». «Παρέμβαση σημαίνει παρεμβαίνει κάποιος και αλλάζει μια απόφαση» πρόσθεσε ο κ. Μάρδας.

«Έχουμε δικογραφίες για κορυφαίες υποθέσεις που είναι στα ΜΜΕ. Για να μην είμαστε υποκριτές» είπε ο κ. Ξυδάκης στον ΑΝΤ1 τονίζοντας ότι κανονικά θα έπρεπε και «οι ανώτατοι δικαστικοί αυτοί που έχουν την ευθύνη της μυστικότητας και οι 25 να παραιτηθούν». «Η καθαρογραφή μπορεί να πάρει από 25 μήνες ως 3 χρόνια είναι δικαιοσύνη αυτό;»

«Αν τον κ. Σακελλαρίου τον ενοχλούσε η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον Οκτώβριο του 2016» σχολίασε μέσω Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς. Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί θητείας του κ. Σακελλαρίου κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από το ΣΤΕ, οι νόμοι για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, η ΚΥΑ για το «πόθεν έσχες» των δικαστών ενώ παραγράφηκαν χιλιάδες υποθέσεις φορολογικών αξιώσεων υπέρ του Δημοσίου όπως η λίστα Λαγκάρντ με το ν. 1738/2017.

Κατά τα άλλα περίσσευαν χθες τα κροκοδείλια δάκρυα για τους συνταξιούχους όταν περιέγραφε ο κ. Σακελλαρίου τους λόγους της παραίτηση. Ποδηγέτηση της δικαιοσύνης και μάλιστα από τον πρόεδρο της, δεν συνιστά η θορυβώδης παραίτηση, επειδή δεν συμφωνούσε με την διαφαινόμενη πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικότητας του ν. Κατρούγκαλου; σύμφωνα με την κριτική που ακούστηκε από άλλους δικαστές του ΣΤΕ.

Κατ. Μπρέγιαννη

Οι δικαστές του ΣτΕ αδειάζουν τον Ν. Σακελλαρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL