Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ο συγγενής (Ιράν), η εντατική και η αδυναμία της Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο συγγενής (Ιράν), η εντατική και η αδυναμία της Ε.Ε.

"Έχουμε έναν συγγενή στην εντατική και θέλουμε να τον βγάλουμε από ’κεί το ταχύτερο δυνατόν". Τάδε έφη Φεντερίκα Μογκερίνι αναφερόμενη στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Η διατύπωση που επέλεξε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ήταν μεν συμπαθητική, αλλά ήταν και ατυχής. Κι αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ιδέα ποια... θεραπεία πρέπει να ακολουθήσει για να επιβιώσει ο ασθενής.

Το τρίο των υπουργών Εξωτερικών που προσπαθεί να διασώσει τη συμφωνία -της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας- υποδέχθηκε προχθές στις Βρυξέλλες τον Ιρανό Μοχάμετ Ντζαβάντ Σαρίφ διαβεβαιώνοντάς τον ότι, εφόσον το Ιράν τηρεί τα συμφωνηθέντα, το ίδιο θα κάνουν και οι Ευρωπαίοι. Το ίδιο επανέλαβε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία μέρα αργότερα ρίχνοντας ταυτόχρονα το καρφί του στον Αμερικανό Πρόεδρο: "Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς" είπε αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ και την απόφασή του όχι μόνο να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, αλλά και να επιβάλει κυρώσεις σε όσες εταιρείες αποφασίσουν να μην αποσυρθούν από το Ιράν.

Το θέμα είναι ότι η Ε.Ε. δεν ξέρει πώς θα καταφέρει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα -να προστατεύσει, δηλαδή, τις ευρωπαϊκές εταιρείες που επενδύουν στο Ιράν, βοηθώντας μεταξύ άλλων την Τεχεράνη να αποφύγει ένα νέο στραγγαλισμό. Ούτε έχει τον άπλετο χρόνο να σκεφτεί τον τρόπο, αφού και το Ιράν από την πλευρά του της έχει θέσει τελεσίγραφο: δίνει στην Ε.Ε. 60 μέρες περιθώριο για να αποδείξει ότι το εννοεί, ότι μπορεί να δώσει εγγυήσεις για τη συνέχιση -και ενίσχυση- της οικονομικής συνεργασίας.

Κυρίως, όμως, η Ε.Ε. δεν έχει αποφασίσει εάν θέλει και μπορεί να συγκρουστεί ανοιχτά με τις ΗΠΑ. Η Γερμανίδα καγκελάριος και πολύ περισσότερο ο Γάλλος Πρόεδρος δεν κουράζονται να επισημαίνουν πόσο λανθασμένη ήταν η κίνηση Τραμπ, πλην όμως σχεδόν στην ίδια φράση προσθέτουν πόσο σημαντική -"θεμελιώδης"- είναι η υπερατλαντική συνεργασία.

Κι ενώ βλέπουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος τους αγνοεί πλήρως σε μια σειρά σημαντικές -και εμπρηστικές- αποφάσεις, από το Ιράν μέχρι την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ενώ παράλληλα τους έχει κηρύξει τον εμπορικό πόλεμο, δεν μπορούν να αντιδράσουν. Κάποιοι, μάλιστα, στην Ευρώπη δεν το θέλουν καν. Προτιμούν να ακολουθήσουν τον Τραμπ, όπως παλαιότερα ακολούθησαν τον Μπους τζούνιορ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL