Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Μοιρασμένη λύπη..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μοιρασμένη λύπη..."

Όταν έφυγε ο Πιτέλα, στο ΠΑΣΟΚ έκαναν... πάρτι.

Δεν είναι και μικρό πράγμα ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο να στηρίζει με πύρινες δηλώσεις του σε όλα τα δύσκολα για την Ελλάδα έναν πρωθυπουργό που ανήκει στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Αριστεράς και να τον καλεί σταθερά ως παρατηρητή στις προσυνόδους του ΕΣΚ.

Η θερμή υποστήριξη του Αλ. Τσίπρα και της ελληνικής προσπάθειας από τον πρόεδρο των Ευρωσοσιαλιστών ήταν μια από τις μεγάλες ψηφίδες στην πολύπλευρη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις. Οι στενές πολιτικές σχέσεις του Αλ. Τσίπρα με σοσιαλιστές αρχηγούς κρατών - μελών στο πλαίσιο και της συνόδου των ευρωμεσογειακών χωρών του Νότου, οι προσκλήσεις στα δείπνα των σοσιαλιστών ηγετών για συντονισμό κινήσεων στο τερέν της Ε.Ε. συμπλήρωναν το μωσαϊκό που επιβεβαιώνει έμπρακτα την αποδοχή της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα εκ μέρους των Ευρωπαίων παικτών.

Φυσικά, από τη μεριά της, η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είδε στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού -που τα έβαλε με τη “γερμανική Ευρώπη” της σκληρής λιτότητας- την ευκαιρία να τονώσει το εξαϋλωμένο επί δύο δεκαετίες κοινωνικό προφίλ της. Μια ευκαιρία απαγκίστρωσης από τη συγκόλλησή της με τη Δεξιά ή και με τη δεξιά ατζέντα. Κι έτσι να 'ναι, πάλι συνιστά αποδοχή της νέας πολιτικής κατάστασης.

Η Φ. Γεννηματά δεν έκρυβε τη δυσφορία της για την εικόνα που αυτά δημιουργούσαν για το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2016, είχε προχωρήσει σε έντονο "διάβημα" προς τον Τζ. Πιτέλα σε τετ - α - τετ στις Βρυξέλλες για την τακτική στελεχών του ΕΣΚ να προσεγγίζουν Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πιτέλα έφυγε. Η διάθεση των ευρωσοσιαλιστών απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει. Ο διάδοχός του, ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν, συνέστησε σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να μην πέσουν (ξανά) στην παγίδα της Δεξιάς, όπως έπαθε το SPD, τονίζοντας πως “δεν βλέπει καμία βελτίωση αν επιστρέψει η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία φέρει την κύρια ευθύνη για το ότι οδηγήθηκε η χώρα στο χάος”.

Τα “Νέα”, που αναθάρρησαν σε σχέση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. όταν η πρόεδρός του ζήτησε "εκλογές τώρα", νευρίασαν. Γιατί σου λέει: και ποιος είν' "αυτός ο κύριος Μπούλμαν" που θα μας πει να μη συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.; Ο αρθρογράφος έσπευσε να δώσει το “Στίγμα” τους προς τη Φ. Γεννηματά. Αν συνέβαιναν στον ίδιο αυτά -την πληροφόρησε-, θα τηλεφωνούσε στον Μπούλμαν και θα του έλεγε: “Ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε”.

“Μοιρασμένη λύπη, είναι μισή λύπη” λέει μια γερμανική παροιμία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL