Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ζόρικος αντίπαλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζόρικος αντίπαλος

του Τάσου Παππά

«Έχουμε δύσκολο αγώνα μπροστά μας. Για να πετύχουμε τον στόχο μας θα χρειαστεί όχι απλά να είμαστε ενωμένοι, αλλά και απόλυτα προσηλωμένοι στον κοινό μας στόχο. Έχουμε απέναντί μας έναν δύσκολο αντίπαλο, έναν αντίπαλο που δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την εξουσία, διότι τρέφεται από αυτήν και κυρίως τρέφεται από τον διχασμό και την πόλωση που ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ παράγει». Αυτά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε επιλεγμένο κομματικό ακροατήριο στη Θεσσαλονίκη.

[...] Πρώτη φορά παραδέχεται ότι η σύγκρουση θα είναι αμφίρροπη. Κι αυτός και πολλά στελέχη της Ν.Δ. επί πολλούς μήνες, με επιθετική ρητορική, διατυμπάνιζαν urbi et orbi ότι η μάχη έχει κριθεί, ότι η καθαρή και άνετη πρωτιά είναι εξασφαλισμένη, ότι το κόμμα είναι ένα βήμα πριν από την αυτοδυναμία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρεοκοπήσει και μετράει μέρες. [...] Συνέβη κάτι και η σιγουριά αντικαταστάθηκε από την αγωνία;

1. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και τις διαφορές που εμφανίστηκαν μεταξύ των κομμάτων που τη συγκροτούν, αποδεικνύεται πιο συμπαγής από ό,τι περίμεναν και ήλπιζαν στην αξιωματική αντιπολίτευση. [...]

2. Αν και οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ. (η διαφορά πάντως δεν είναι σταθερή, αφού άλλες εταιρείες την ανεβάζουν στις δέκα μονάδες και άλλες την κατεβάζουν στις πέντε), το ποσοστό της Δεξιάς δεν λέει να ξεκουνήσει. [...] Αυτοί που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι και είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 (είναι το μεγαλύτερο κομμάτι) δεν αποκλείεται έστω και με βαριά καρδιά να επιστρέψουν στην κοίτη τους, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης τερματίζει δεύτερος και καταϊδρωμένος μετά τον «Κανέναν» στην κούρσα για το ποιος είναι καταλληλότερος για την πρωθυπουργία.

3. Οι γκρίνιες στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχουν πυκνώσει. Οι αιτίες είναι πολλές: Η ανοχή που δείχνει ο κ. Μητσοτάκης στον Α. Γεωργιάδη. Η αίσθηση που υπάρχει ότι στο κόμμα κάνουν κουμάντο οι υπερδεξιοί, με επικεφαλής τον Α. Σαμαρά. Η αλαλία της Ν.Δ. στις καταγγελίες που αναφέρονται σε ζητήματα ηθικής τάξης και ακουμπάνε το στενό περιβάλλον του αρχηγού. Η αλλοπρόσαλλη γραμμή σε διάφορα θέματα: Η Novartis στην αρχή ήταν μόνο σκευωρία, στη συνέχεια έγινε και σκάνδαλο και σκευωρία. Στο Μακεδονικό ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να τους μπερδέψει όλους. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει (αν τολμάει) τη συμφωνία για τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου, αν και στο παρελθόν είχε καταγγείλει ως τυχοδιωκτικές τις μονομερείς ενέργειες του Μαξίμου.

Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι σαφές: Η πορεία προς τις κάλπες κρύβει παγίδες. Δεν θα κάνουμε περίπατο. Οπότε, τα κεφάλια μέσα! Αφήστε την κριτική, γιατί ο αντίπαλος είναι ζόρικος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL