Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
H Αριστερά, η Δεξιά και η ασφάλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H Αριστερά, η Δεξιά και η ασφάλεια

Η εξάρθρωση του κυκλώματος κλοπής φαρμάκων με αντικαρκινική δράση, που κόστισε στο Δημόσιο πολλά εκατομμύρια ευρώ, δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός. Η Ελληνική Αστυνομία μετά από αρκετά χρόνια βρίσκεται σε φάση αναπροσανατολισμoύ όσον αφορά τη δράση της και εκδημοκρατισμoύ της λειτουργίας της. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι τα τελευταία δύο - τρία χρόνια δεν εμφανίζεται πλέον η συνηθισμένη εικόνα με την αστυνομία και ιδιαίτερα τα ΜΑΤ να χτυπούν διαδηλώσεις, απεργιακές συγκεντρώσεις και φοιτητικές πορείες ή να επιτίθενται σε συνταξιούχους.

Αντίθετα, η εικόνα που τώρα συνηθίζουν οι πολίτες, είναι αυτή της συνεχούς εξάρθρωσης συμμοριών, κυκλωμάτων ναρκωτικών και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις που οι χειρισμοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν οι ενδεδειγμένοι. Στις περιπτώσεις αυτές παρενέβη η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας. Το στίγμα ωστόσο της ΕΛ.ΑΣ. καθορίστηκε αυτό το διάστημα από την πλούσια και αποτελεσματική αντιεγκληματική δράση της.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την εγκληματικότητα, που προκάλεσε ο αρχηγός της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός παρουσίασε μια σειρά αδιάψευστα στοιχεία όσον αφορά την εγκληματικότητα, που επιτρέπουν και κάποιες συγκρίσεις. Αλλά σε παρόμοια συμπεράσματα οδηγούν και τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.:

* Το 2017 σε σχέση με το 2016 στην επικράτεια οι απάτες μειώθηκαν κατά 14%, η αρχαιοκαπηλία κατά 49% και οι αποπλανήσεις κατα 20%. Οι κλοπές με αρπαγές τσαντών κατά 33%, οι ληστείες με αρπαγή τσάντας κατά 43% και οι ληστείες οδηγών ταξί κατά 24%. Κατά 12% μειώθηκαν οι ληστείες κινητών και κατά 6% οι κλοπές και διαρρήξεις οικιών.

* Ειδικά για το κέντρο της πρωτεύουσας, η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με καθημερινές περιπολίες 200 -ίσως και περισσοτέρων- αστυνομικών στις συνοικίες του κέντρου, ενώ καθιερώθηκαν και οι εποχούμενες περιπολίες. Όλα αυτά συμβάλλουν στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και όχι στην επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος.

Επίσης οι προσαγωγές υπόπτων που γίνονται σήμερα καταλήγουν κατά τη μεγάλη πλειονότητά τους σε συλλήψεις, ενώ την προηγούμενη περίοδο υπήρχαν πολλαπλάσιες προσαγωγές και ελάχιστες συλλήψεις. Είναι προφανές ότι αυτό που ενδιέφερε κατά κύριο λόγο τις τότε αρχές ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η ουσία.

Αλλά ο αναπροσανατολισμός της ΕΛ.ΑΣ. και βέβαια η υπεύθυνη δουλειά των στελεχών της τής έδωσε τη δυνατότητα να έχει ρόλο πρωταγωνιστή σε υποθέσεις δύσκολες: η εξάρθρωση της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης, η σύλληψη των απαγωγέων του επιχειρηματία από την Κρήτη και η απελευθέρωσή του, αλλά και η σύλληψη του δολοφόνου του δικηγόρου Μιχ. Ζαφειρόπουλου, με αφορμή την οποία η αντιπολίτευση μίλησε για Κολομβία. Ακόμα και η συμβολή της στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων του οικονομικού εγκλήματος.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν καλοβλέπουν τον κοινωνικό προσανατολισμό της ΕΛ.ΑΣ. Άλλες είναι οι δικές τους προδιαγραφές και φυσικά το παρελθόν τους. Θέλουν να παρουσιάσουν την Αριστερά ανίκανη να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Τον κόπο και τον μόχθο των εργαζομένων φτωχών ανθρώπων. Γι’ αυτό και η ηγεσία της σε κάθε συμβάν του ποινικού κώδικα, το παραμικρό πταίσμα, φωνασκεί για ανικανότητα και ζητά την παραίτηση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη και οι φίλοι του έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν μια ΕΛ.ΑΣ. με τέτοια κοινωνικά χαρακτηριστικά. Η αστυνομία υπό την πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δεχτεί το αποτύπωμα της Αριστεράς και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση της Αριστεράς με τις δυνάμεις της Ασφάλειας υπερβαίνοντας βιώματα άλλων εποχών.

Έως τότε βέβαια η ΕΛ.ΑΣ. έχει να διανύσει ακόμα μακρύ δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL