Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Ένα αίτημα με άλλον παραλήπτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα αίτημα με άλλον παραλήπτη

Πρόωρες εκλογές, προτού κλείσει η διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση, ζήτησε προ ολίγων ημερών η Φώφη Γεννηματά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ουσιαστικά δεν ασκεί την παραμικρή πίεση προς την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διενέργεια εκλογών θα ήταν καταστροφική για την αξιοπιστία της κυβέρνησης προς τους εταίρους της ενώ τα αποτελέσματα στο κυνήγι των δημοσιονομικών στόχων είναι εντυπωσιακά. Σε τι αποσκοπεί λοιπόν η πρόεδρος του σχηματισμού;

Πρώτον, αυτή η κίνηση δείχνει πως ο σκληρός ηγετικός πυρήνας του Κινήματος Αλλαγής είναι σαφώς πιο έξυπνος και ευέλικτος από τον αντίστοιχο της Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πρώτη φορά εκλογές τέσσερα χρόνια πριν αυτές διεξαχθούν. Η Φώφη Γεννηματά καταθέτει ένα αίτημα σε χρόνο εύλογο για την πολιτική πραγματικότητα. Εάν δηλαδή διεξαχθούν οι εκλογές έστω και μια ημέρα νωρίτερα από την προβλεπόμενη από το σύνταγμα ημερομηνία, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα μοιάζει να έχει δικαιωθεί. Είναι αυτό που είπε και ένας καθηγητής στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Σημασία έχει ποιος θα πει κάτι τελευταίος, όχι ποιος θα το πει πρώτος».

Δεύτερον, η Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά επιχειρεί να απομακρυνθεί από τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Θέλει να δείξει πως εκείνη δεν επιθυμεί κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επιβεβαίωση ενός τέτοιου ενδεχομένου απλώς θα συνέθλιβε οριστικά την ύπαρξη του νέου φορέα. Ζητάει λοιπόν εκλογές μπας και μπορέσει να διαπραγματευτεί από ισχυρότερη θέση με όποιο κόμμα έλθει πρώτο στις επόμενες εκλογές.

Τρίτον, η επιλογή αυτή λίγο πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος έπιασε, σύμφωνα με πληροφορίες, εξ απίνης τους συντρόφους της στο Ποτάμι και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Δεν είναι ο αιφνιδιασμός που έχει σημασία, αλλά ο αρχηγισμός που αποπνέει αυτή η κίνηση. Η Φώφη Γεννηματά δεν χάνει ευκαιρία να ξεκαθαρίζει ευθέως ή εμμέσως στους συντρόφους της πως εκείνη είναι η αρχηγός και δεν θα δίνει σε κανέναν από τους υπόλοιπους μερίδιο στις αποφάσεις. Είναι απλώς διακοσμητικοί.

Τέταρτον και σχετικόν. Δεν είναι τυχαία η συγκυρία που επελέγη. Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι καλά, λύση για το χρέος διαφαίνεται και οι τοπικές κοινωνίες υποδέχονται θετικά τον Αλέξη Τσίπρα. Και παράλληλα σκοτώνονται ο Βενιζέλος με τον Κωνσταντινόπουλο για ένα ζήτημα προοδευτικής ατζέντας. Με το κούφιο αίτημα για πρόωρες εκλογές η Φώφη Γεννηματά απλώς πέταξε την κεντρώα μπάλα στην εξέδρα.

* Ο Νίκος Σβέρκος είναι διευθυντής του ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL