Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εννέα συλλήψεις ακροδεξιών για τα επεισόδια στο περιφερειακό συνέδριο

Eurokinissi

Γ. Πάλλης στην "Α": Η επαναλαμβανόμενη ανοχή στην Ακροδεξιά βλάπτει τη δημοκρατία

Σε εννέα συλλήψεις ακροδεξιών που προκάλεσαν επεισόδια, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και δημοσιογράφους και επιχείρησαν να εισβάλουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη προχώρησε η αστυνομία. Τα επεισόδια έγιναν στο περιθώριο της πορείας διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν τοπικοί φορείς της Λέσβου με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα κατά τη λήξη των εργασιών του 14ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα εννέα αυτά άτομα είναι μεταξύ 18 και 26 χρόνων και κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές και απόπειρες επικίνδυνης σωματικής βλάβης εναντίον αστυνομικών.

“Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρός της κ. Μητσοτάκης έσπευσαν να προσφέρουν κάλυψη σε μια μειοψηφία ακροδεξιών που επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ στη Λέσβο και προσπάθησαν να εισβάλουν στα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ”, τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι “είναι θλιβεροί και επικίνδυνοι”.

Τα επεισόδια σε βάρος Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, η οποία έκανε μάλιστα λόγο για “κλίμα απειλών και τρομοκρατίας” εναντίον δημοσιογράφων που καλλιεργείται το τελευταίο χρονικό διάστημα “από μερίδα ατόμων, γνωστών ακροδεξιών στοιχείων της Μυτιλήνης”.

“Απερίφραστα” καταδίκασε τα επεισόδια και ιδιαίτερα την επίθεση κατά δημοσιογράφων και το συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου που διοργάνωσαν την απεργία και τη διαδήλωση.

Μερικές μέρες πριν είχε προηγηθεί επίθεση ακροδεξιών σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν για τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους λόγω του υπερπληθυσμού στα κέντρα ταυτοποίησης. Η ανάδειξη μιας μαχητικής ομάδας ακροδεξιών που δεν έχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει βία συνδυάστηκε με την απροθυμία της Ν.Δ. να καταδικάσει τα επεισόδια, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια και την κούραση των πολιτών του νησιού από τη συνέχιση των προβλημάτων σε σχέση με το προσφυγικό.

Απέτυχε η προσπάθεια μποϊκοτάζ της Ν.Δ.

Εκτός από το επικίνδυνο αυτό “φλερτ” της με τους ακραίους της Λέσβου, η Ν.Δ. επιχείρησε να οξύνει το κλίμα εν όψει του συνεδρίου, ασκώντας έντονες πιέσεις στους τοπικούς φορείς όπου έχει επιρροή προκειμένου να απέχουν από τις εργασίες του, ενώ κλιμάκιο βουλευτών της επισκέφτηκε το νησί λίγες μέρες πριν. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι έπεσε στο κενό, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την παρουσία φορέων και πολιτών στις συζητήσεις του συνεδρίου, ενώ σε όλα τα τραπέζια υπήρχαν εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ακόμα και απειλές ελέγχων από την εφορία!

Η συντονισμένη προσπάθεια μποϊκοτάζ του συνεδρίου προήλθε από ενώσεις και φορείς που έχουν στενή σχέση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εκπροσωπούν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα του νησιού, συμφέροντα που αλληλοδιαπλέκονται με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο σε φορτικές πιέσεις προς άτομα και φορείς να μην παραβρεθούν στο συνέδριο ή έντονες διαμαρτυρίες εναντίον όσων τελικά παραβρέθηκαν. Όπως φαίνεται, οι πιέσεις έφτασαν ακόμα και στο σημείο εκφοβισμού με την απειλή ελέγχων από κλιμάκιο της εφορίας!

Θετική η αποτίμηση από τον δήμαρχο

“Ήταν θετική για το νησί της Λέσβου” τόνισε ο δήμαρχος του νησιού Σπ. Γαληνός σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο. Μιλώντας στον Real FM, ο Σπ. Γαληνός υπογράμμισε ότι “το θετικό πρόσημο βγαίνει από το γεγονός ότι πήραμε έργα ζωτικής σημασίας”. Ο Σπ. Γαληνός σημείωσε ότι η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα και πολλών υπουργών έδωσε την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς να θέσουν το ζήτημα των έργων υποδομών στα οποία “έχουμε μείνει πολύ πίσω και πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος”.

Ο Σπ. Γάληνος χαρακτήρισε “κρίσιμη” την κατάσταση με τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών στο νησί “διότι πλέον η κούραση μαζί με την αγανάκτηση και τον φόβο έχουν δημιουργήσει οργή”. Ο Σπ. Γαληνός έκανε λόγο για “ανησυχητική” εικόνα, σημειώνοντας ότι στις επαφές του με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς τόνισε ότι “όλο αυτό το πράγμα πρέπει να εκτονωθεί με γενναίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα”, καθώς “δεν έχουμε καιρό για χάσιμο”.

Νίκησε η αγωνία για το μέλλον

“Η αγωνία για το μέλλον των νησιών του Βορείου Αιγαίου νίκησε το τρομοκρατικό κλίμα που στήθηκε από την αντιπολίτευση” τόνισε στην “Αυγή” ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός, επισημαίνοντας ότι “έπεσε στο κενό η προσπάθεια από την αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα από τη Ν.Δ., να αποτύχει το συνέδριο”.

Ο Ν. Σαντορινιός σημείωσε ότι “η μεγάλη πλειονότητα των φορέων και πολιτών βρέθηκαν σε όλα τα τραπέζια του συνεδρίου και διατύπωσαν απόψεις, προτάσεις και αντιρρήσεις”. Επίσης έκανε λόγο για “γόνιμο και επικοδημοτικό διάλογο”, υπογραμμίζοντας ότι “τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα, αποκτούν ένα παραγωγικό σχέδιο ανάπτυξης για την επόμενη μέρα”.

Γ. Πάλλης:Η επαναλαμβανόμενη ανοχή στην Ακροδεξιά βλάπτει τη δημοκρατία

“Απόλυτα επιτυχημένο” χαρακτήρισε το συνέδριο και ο Γ. Πάλλης. Μιλώντας στην “Αυγή”, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι, παρά την “αποχή λίγων”, η παρουσία του κόσμου του Βορείου Αιγαίου ήταν “σημαντική” και η συμβολή του στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια “επικοδομητική”. Ο Γ. Πάλλης τόνισε ότι “η δική μας ευθύνη είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με την κοινωνία σε καθημερινή βάση, για να βρεθούν λύσεις από κοινού και να χαράξουμε το μέλλον”.

Σε σχέση με τις “απουσίες”, ο Γ. Πάλλης σχολίασε ότι η επιλογή κάποιων από τους “παραδοσιακούς προέδρους” των φορέων της περιοχής να απέχουν από τη δημόσια συζήτηση “τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους απέναντι στον κλάδο τους” για την έλλειψη προτάσεων προς την κυβέρνηση, “εκτός κι αν δεν είχαν”, όπως παρατήρησε δηκτικά.

Όσον αφορά τη μαζική, όπως μας μετέφερε, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ο Γ. Πάλλης σημείωσε ότι η συγκέντρωση “ανέχτηκε την Ακροδεξιά”. Τόνισε ότι μια ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε δημοσιογράφους και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι υπάρχει “ανοχή” από στελέχη δημοκρατικών κομμάτων σε αυτή την ομάδα “με γνώμονα μικροπολιτικά συμφέροντα”.

Ο Γ. Πάλλης προειδοποίησε ότι αυτό το “χάιδεμα στα αυτιά” που επιχειρεί η Ν.Δ. θα γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς η ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου θα τον οδηγήσει στην αυθεντική Ακροδεξιά. “Η επαναναλαμβόμενη ανοχή βλάπτει τη Δημοκρατία και τη συλλογική εικόνα του τόπου μας” επισήμανε ο Γ. Πάλλης ξεκαθαρίζοντας ότι “πρέπει να διαλέξουμε όλοι όχθη”.

Μάλιστα, μετά το συνέδριο, ο Γ. Πάλλης επισκέφθηκε τη Μόρια, όπου συναντήθηκε και συζήτησε για αρκετή ώρα με νεαρά παιδιά του χωριού, τα οποία είχαν κατέβει νωρίτερα και στην πορεία διαμαρτυρίας. Ο Γ. Πάλλης επισήμανε τόσο την “ωριμότητα” με την οποία αυτά τα νέα παιδιά βλέπουν τα πράγματα, όσο και την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει και σχολίασε ότι “η Δεξιά επενδύει στα fake news για να ψαρεύει στα θολά νερά”.

Π. Ρήγας: Η Ν.Δ. εκμεταλλεύεται την Ακροδεξιά. Να καταδικάσει ο Χ. Αθανασίου

“Υπάρχει και ένα μικρό, ελάχιστο κομμάτι Ακροδεξιάς το οποίο έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση στη Λέσβο. Το εκμεταλλεύεται, δεν το καταδικάζει η Ν.Δ.” τόνισε από τη μεριά του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας μιλώντας στον Alpha FM. Ο Π. Ρήγας επιτέθηκε στον βουλευτή της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου, εκτιμώντας πως “είναι ο επίσημος καθοδηγητής και πρέπει να βγει και να καταδικάσει όλα αυτά που έγιναν”. Ακόμη, σημείωσε ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν από μια “οικτρά μειοψηφία” ακροδεξιών, την οποία “έχει απομονώσει η πλειονότητα της προοδευτικής κοινωνίας της Λέσβου”.

Ο Π. Ρήγας πρόσθεσε ότι “δεν είναι δυνατόν να υποκύπτουν όλα στη σκοπιμότητα την πολιτική”, παρατηρώντας ότι η αντίληψη και στρατηγική της Ν.Δ. είναι “ακραία” και “αντικοινωνική”. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το προσφυγικό έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση στην περιοχή, επισήμανε όμως ότι “οι άνθρωποι έχουν τη διάθεση να στηρίξουν και να βοηθήσουν” και τόνισε ότι “δεν μας τιμά ορισμένες φορές να βλέπουμε όλα αυτά και να αδυνατούμε να προχωρήσουμε σε λύσεις”.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο