Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.5°C17.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.7°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C17.1°C
3 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.9°C12.9°C
2 BF 54%
Ήταν ένα μικρό καράβι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ήταν ένα μικρό καράβι...

- Ιούνιος του 2014, μετά από παρακολουθήσεις μηνών και με τη βοήθεια των αμερικανικών αρχών δίωξης ναρκωτικών, το Λιμενικό Σώμα εντοπίζει σε διάφορα σημεία της Αττικής 2,1 τόνους ηρωίνης υψηλής καθαρότητας. Από τα αμπάρια του δεξαμενόπλοιου Noor1 έχει βγει η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

- Το καλοκαίρι του 2014 ξεκινά ένα μπαράζ συλλήψεων 33 Ελλήνων επιχειρηματιών από τον ναυτιλιακό χώρο και αρκετών αλλοδαπών κατηγορουμένων.

- Τον Σεπτέμβριο του 2014, και πριν ανοίξει ο δικαστικός κύκλος της υπόθεσης, ανοίγει ο κύκλος των θανάτων. Στις 26 του μήνα, μια 19χρονη και ο οδηγός της εκτελούνται μέσα σε πολυτελές τζιπ που διασχίζει κεντρικό δρόμο στο προάστιο Μπουγιουκτσεκμετζέ στην Κωνσταντινούπολη. Η προσοχή των αστυνομικών που ερευνούν την υπόθεση στρέφεται γρήγορα στο επίθετο της κοπέλας. Είναι κόρη του καταδικασμένου εμπόρου ναρκωτικών και λαθρέμπορου Νατσί Σερίφι Ζινταστί, που, μιλώντας στον τουρκικό Τύπο, αποδίδει την εκτέλεση της κόρης του στην φημολογούμενη εμπλοκή του στην υπόθεση του Noor1.

Ακολουθεί η εκτέλεση δύο νεαρών Τούρκων που οι αρχές εικάζουν πως είναι οι εκτελεστές της κόρης του Ζινταστί.

Τον Μάρτιο του 2015 ακόμη ένας άνθρωπος εκτελείται στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για τον ιρανικής υπηκοότητας Αχμέντ Σαχίν, που τον Ιούνιο του 2014 είχε καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη από τους άνδρες του Λιμενικού όταν οι τελευταίοι ανακάλυπταν μέρος του φορτίου του Noor1 στο Κορωπί.

Το βράδυ της 20ής Ιουλίου 2015, ο Τούρκος υπήκοος Σερχάν Μπασκαλέ, που βρίσκεται ανάμεσα στους 33 κατηγορούμενους, αφήνει την τελευταία του πνοή στον Ερυθρό Σταυρό, όπου είχε διακομιστεί με συμπτώματα δύσπνοιας από το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο θάνατός του προήλθε από ανακοπή καρδιάς συνεπεία πνευμονικού οιδήματος.

Στις 22 Απριλίου 2016 κατέληξε στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Τζάνειου Νοσοκομείου ο β’ μηχανικός του Noor1 Σιράσταβα Ντεμπράτ Κουμάτ. Ο 32 χρόνων Ινδός ναυτικός είχε αποκαλύψει στην απολογία του στον ανακριτή ότι οι σάκοι με την ηρωίνη φορτώθηκαν στο πλοίο από μικρότερα πλοιάρια έξω από το Ομάν. Επίσης, είχε αναγνωρίσει τον Μ. Γιαννουσάκη και δύο βοηθούς του ως τους ανθρώπους που ήταν παρόντες κατά την εκφόρτωση της ηρωίνης μετά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ελευσίνας.

- Την ίδια περίοδο, η πρόεδρος του Εφετείου Κακουργημάτων εμφανίζει... μυικούς πόνους και παραιτείται από την εκδίκαση της υπόθεσης.

- Στις 6 Οκτωβρίου 2015 ξεκινά η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 4 Αυγούστου 2016, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ισόβια στον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, αφού στο υπόγειο της βίλας του στη Φιλοθέη είχαν βρεθεί 557 κιλά ηρωίνης από το φορτίο του Noor1. Ισόβια στον Γιώργο Μπουρδούβαλη, καθώς το δικαστήριο τον θεώρησε ναυλωτή του ναρκόπλοιου. Ισόβια σε τρεις Τούρκους που κρίθηκαν εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα διακίνησης της ηρωίνης. Ποινή ποινή κάθειρξης 10 ετών για απλή συνέργεια στον Αιμίλιο Κοτσώνη, στενό συνεργάτη του Ευάγγελου Μαρινάκη και επί σειρά ετών υπεύθυνο στο Τμήμα Προμηθειών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, η οποία τον θεώρησε ως έναν από τους εγκέφαλους της υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστική η κατάθεση του ζεύγους Καλαφάτη, που ήταν και οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του Noor1 στα επίσημα έγγραφα, καθώς υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι ουσιαστικός ιδιοκτήτης του ναρκόπλοιου ήταν ο Αιμ. Κοτσώνης και εμπλέκεται άμεσα με τους 2,1 τόνους ηρωίνης. Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο σε ορισμένους από τους κατηγορουμένους προκαλούν πολλές απορίες και ερωτήματα, κάτι που υποχρέωσε την εισαγγελέα της έδρας Μαρία Τρουπή να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.

- Τον Απρίλιο του 2018 η εισαγγελέας Πειραιώς Ειρήνη Τζίβα ασκεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Ευάγγελου Μαρινάκη και τριών στενών συνεργατών του για την υπόθεση της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης του Noor1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL