Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ. Μίχαλος: Η καραμέλα των πρόωρων εκλογών πρέπει να σταματήσει (Video)

Στην καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ενώ αποστομωτική ήταν η απάντηση του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «αυτή ήταν λογική της δεκαετίας του 1950 και 1960».

«Η καραμέλα των πρόωρων εκλογών πρέπει να σταματήσει. Πρόωρες εκλογές, το μόνο που φέρνουν είναι αναστάτωση στην οικονομία και στην κοινωνία. Με βάση το Σύνταγμα προσδιορίζονται κάθε 4 χρόνια και κάποια στιγμή πρέπει να το δούμε και να υλοποιείται» ήταν η απάντηση του ενώ για όσους ζητούν εκλογές τη στιγμή που υπάρχει εθνική κρίση είπε ότι «δεν φαίνεται να συζητούν με αυτούς που πρέπει» εννοώντας τους παράγοντες της αγοράς. Ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι πρέπει να πρυτανεύσει «σύνεση, συναίνεση και συνεργασία για να επανέλθουμε στο μονοπάτι της ανάπτυξης».

Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι τελειώνει η μνημονιακή επιτροπεία

Ειδικότερα αναφερόμενος στην «καθαρή έξοδος» της χώρας από τα μνημόνια που αναμένεται τον Αύγουστο υπογράμμισε ότι:

«Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι δεν θα βρισκόμαστε κάτω από μία μνημονιακή επιτροπεία όπως αυτή που βρισκόμαστε τα 8 τελευταία χρόνια. Δεν θα βρισκόμαστε επιτροπεία αλλά θα έχουμε μια εποπτεία όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Εξέφρασε την αντίθεσή του με την προληπτική γραμμή που θα σήμαινε αυξημένη επιτροπεία και με συγκεκριμένο πλαφόν 7 δις τη στιγμή που αυτό το ποσό δεν επαρκεί για να επιλυθεί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξήγησε ότι: «Το γεγονός ότι έχουμε 22% αύξηση σε επίπεδο προκρατήσεων το τουριστικό προϊόν θα πάρει εξαιρετικό κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας. Χρειαζόμαστε επενδύσεις ετησίως 42 δις το χρόνο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 22 δις ετησίως από εγχώριους επενδυτές και χρειαζόμαστε να προσελκύσουμε περίπου άλλα 20 από επενδύσεις από το εξωτερικό».

Σταθεροποιήθηκε η ελληνική οικονομία

«Η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε μία σταθεροποίηση» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος επισημαίνοντας ότι «εκτός από τα καλά λόγια το γεγονός αυτό γίνεται σαφές με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα του 2008, 2009».

Χρειάζεται η μείωση της φορολογίας καθώς όπως είναι γνωστό το σύστημα της υπερφορολόγησης δεν έχει αποδώσει, όπως είπε ενώ προέβλεψε αυξημένη ρευστότητα στις τράπεζες μετά τα stress test, ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το υγιές σκέλος της οικονομίας.

Αν συνδυάσουμε την απορρόφηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ με τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σε σχέση με τη μείωση των εισφορών οι προοπτικές είναι πολύ θετικές ώστε να σταματήσει και το brain drain. “Ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι εξετάζει την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Δεν μπορεί η συνολική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στα επίπεδα του 82% που είναι σήμερα».

Τέλος ο κ. Μίχαλος υποστήριξε ότι επιτέλους «γίνεται αξιοποίηση των προτάσεων που έχουν καταθέσει κατά καιρούς, οι παραγωγικοί φορείς» για το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Κατ. Μπρέγιαννη

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις