Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Ο Γιούνκερ και ο Κυριάκος είναι από την ίδια οικογένεια;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γιούνκερ και ο Κυριάκος είναι από την ίδια οικογένεια;

Από το βήμα της Ελληνικής Βουλής, σε μια θερμή ομιλία με πληθώρα θετικών αναφορών προς την Ελλάδα και ιδίως προς τους Έλληνες για το «κουράγιο και την αξιοπρέπειά» τους, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι ήρθε τώρα η στιγμή η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το χρέος. «Pacta sunt servanda» είπε στα λατινικά (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) υπογραμμίζοντας ότι καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έκανε πιο γρήγορες και τόσο δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

«Η ΕΛΛΑΔΑ σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τη χώρα» είπε και τόνισε ότι «τον ερχόμενο Αύγουστο το τέλος του προγράμματος σηματοδοτεί μια νέα εποχή με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωζώνη». Και αυτή ήταν η ομιλία ενός επιφανούς παράγοντα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, δηλαδή της πολιτικής οικογένειας στην οποία ανήκουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Καμιά σχέση!

ΚΑΜΙΑ σχέση με την εκτροπή ενός παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκού κόμματος, που σήμερα, υπό την ηγεσία του “μικρού” Μητσοτάκη, αρνείται δογματικά και προκλητικά να αποδεχτεί την πραγματικότητα, επειδή, για να επανακάμψει στην εξουσία, πόνταρε όλα τα χρήματά του στην αποτυχία αυτών που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας του μετά την καταστροφή. Και συνεχίζει να βάζει τρικλοποδιές και σε εθνικής σημασίας ζητήματα, αδιαφορώντας για τα κόστη που θα πέσουν στις καταπονημένες πλάτες των Ελλήνων.

ΕΦΤΑΣΑΝ μάλιστα στο σημείο να ακυρώσουν πολιτική εκδήλωση στη μνήμη του ιδρυτή της παράταξης με ομιλητή τον Γιούνκερ, επειδή ο πρόεδρος της Κομισιόν αρνήθηκε να λογοκριθεί και να συνταχθεί με τρόπο στην αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ.! Τι ντροπή για το κόμμα και τους πολιτικούς απογόνους και μαθητές του Κωνσταντίνου Καραμανλή!

ΠΑΡΑ τις τρικλοποδιές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η χώρα προχωράει. Η καθαρή έξοδος είναι πλέον βεβαιωμένη και δεδομένη. Μένει το θέμα του χρέους. Μείζον ζήτημα ασφαλώς, που όμως έχει δρομολογηθεί, παρά τις γκρίνιες της γερμανικής πλευράς, που αντέδρασε σπασμωδικά, ενοχλημένη από την είδηση της στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία.

Η Ε.Ε. ΟΜΩΣ δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, διότι, αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ολέθριο για όλους και πρωτίστως για τη Γερμανία και την προνομιακή της θέση στην E.E. και τις διεθνείς αγορές. Με τον Τραμπ να κηρύττει πόλεμο στο ελεύθερο εμπόριο, η οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε. είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη για την αυτοδύναμη παρουσία της ευρωπαϊκής οντότητας στην παγκόσμια σκακιέρα. Το Βερολίνο είναι πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένο να ακολουθήσει τη διαδρομή που χάραξε ο Γάλλος Πρόεδρος για κούρεμα και αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Από δω και πέρα το μείγμα της οικονομικής πολιτικής θα είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

ΑΛΛΩΣΤΕ οι συσχετισμοί της προηγούμενης περιόδου, όπου κυριαρχούσαν τα δόγματα Σόιμπλε, ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα του γκρουπ του Νότου, για το οποίο πρωταγωνίστησε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ισχυρό αντίβαρο στις χώρες του Βορρά που ακολουθούν τη Γερμανία. Άλλωστε σε αυτό το γκρουπ μετέχουν η δεύτερη (Γαλλία), η τρίτη (Ιταλία) και η τέταρτη (Ισπανία) οικονομίες της Ευρώπης.

Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ως καλός μαθητής του μεγάλου ευρωπαϊστή Ζακ Ντελόρ, έχει κατανοήσει πλήρως τις ευρωπαϊκές ανάγκες και υποχρεώσεις. Γι’ αυτές τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις η σημερινή κυβέρνηση είναι η σταθερότερη εγχώρια δύναμη και αυτό σήμερα το γνωρίζουν οι πάντες, όσο και αν προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το παρακάμψει εκτιθέμενος διεθνώς.

ΕΚΤΟΣ μάλιστα από την οικονομία, σε όλες τις γεωστρατηγικές ισορροπίες η Αθήνα σήμερα, ως ευρωπαϊκή πύλη για τη Μέση Ανατολή και την Ασία, είναι πολύτιμη σταθερά σε μια χρονική περίοδο σοβαρών αναταράξεων από τις μετατοπίσεις της Τουρκίας.

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, όπως έχει καταλήξει σήμερα το κόμμα της Ν.Δ., που αποτελούσε παραδοσιακά πυλώνα του συστήματος, αυτοπεριορίζεται δεξιά αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στον χώρο του πολιτικού κέντρου. Ένα κενό που είναι τόσο αισθητό, ώστε υποχρεώνει δυνάμεις του ευρύτερου χώρου να αναζητήσουν και να δημιουργήσουν πολιτικό φορέα που θα το καλύψει. Αυτό το κενό που προσφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ έστω και ως ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά η παρούσα ηγεσία του και το δυναμικό που έχει απομείνει αδυνατούν να το εκμεταλλευτούν. Πολύ τυχερός αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL