Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Ώρα για ουσιαστική συμμετοχή στην παραγωγική ανασυγκρότηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ώρα για ουσιαστική συμμετοχή στην παραγωγική ανασυγκρότηση

Του Δημήτρη Μπίρμπα

Δυστυχώς το πρώτο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ έδειξε τα όρια και την υπευθυνότητα της πλειοψηφίας που διοικεί. Το προγραμματισμένο «ιστορικό συνέδριο» για την κατάθεση της θέσης της Αυτοδιοίκησης απέναντι στη μεταρρύθμιση του κράτους μετατράπηκε στην απροκάλυπτη δικομματική πασαρέλα των κ. Μητσοτάκη και Γεννηματά στην προσπάθεια οικοδόμησης αντικυβερνητικού μπλοκ και κατέληξε σ’ ένα αμήχανο κείμενο αρχών «παντός καιρού» για τον θεσμικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπροστά σε λιγοστούς συνέδρους τρεις ώρες πριν από τη «λήξη» του.

Τέτοιο ενδιαφέρον είχαν οι περίπου 500 σύνεδροι, που παρουσιάστηκαν από τους 768. Ουσιαστικά η «λήξη» του συνεδρίου είχε πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της ομιλίας της κ. Γεννηματά λίγες ώρες πριν.

Ενδιάμεσα, μια που η κατάμεστη προηγουμένως αίθουσα από «ιθαγενείς» και «αλλοδαπούς» της Αυτοδιοίκησης είχε αδειάσει, το προεδρείο, τρομοκρατημένο από το φιάσκο της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ (που πραγματοποιήθηκε δυο μέρες πριν και κατέληξε χωρίς απόφαση εισήγησης προς το συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ λόγω ελαχίστων παρουσιών) διέκοψε ομιλητές και έφερε εκτός προγράμματος προς ψήφιση άρον - άρον ένα ψήφισμα καταδίκης του επικείμενου νομοσχεδίου, βάσει ερμηνείας του υπουργού Εσωτερικών, φημών, ψιθύρων και διαρροών. Τέτοια σοβαρότης!

Τι έμεινε; Η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για το πρώτο βήμα μιας επικείμενης μεταρρύθμισης, που για να ολοκληρωθεί απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση (κάτι που συμφώνησαν όλοι) και έξοδο από την επιτροπεία.

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με δημοσιονομικό έλεγχο των ήδη πενιχρών δημοσίων δαπανών για την Αυτοδιοίκηση και άνοιγμα προς ιδιωτικοποιήσεις και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά "ναι μεν, αλλά" όχι πριν από την ολοκλήρωση, απλή αναλογική και κλείσιμο του ματιού σε μια άμεση συνταγματική αναθεώρηση. Η δαιμονολογία της απλής αναλογικής (ακούσαμε μέχρι ότι αυτή έφερε τον Μεταξά και διέλυσε τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης).

Ελπίζουμε στο συνέδριο που θα ακολουθήσει μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου να πρυτανεύσουν η υπευθυνότητα και το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ανοίξουν δρόμοι για την ουσιαστική συμμετοχή της στην αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που προϋποθέτει, πέραν των άλλων, και τη διεκδίκηση της ουσιαστικής αποκέντρωσης πόρων και εξουσιών προς το εγγύτερο πεδίο άσκησης των δημοσίων πολιτικών.

* Ο Δημήτρης Μπίρμπας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της παράταξης στην ΚΕΔΕ Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL