Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Η εκδίκηση της βλαχιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εκδίκηση της βλαχιάς

«Με τα περιοδικά μου έκανα μόνο καλό. Ξεβλάχεψα σε μεγάλο βαθμό ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο εκείνη τη στιγμή έψαχνε την Ευρώπη». Με αυτές τις φράσεις ο Πέτρος Κωστόπουλος, ο πρώην εκδότης περιοδικών και εσχάτως (ελαφρώς αποτυχημένος) τηλεπαρουσιαστής, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής και λοιδορήθηκε από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν έκατσε ο κουρνιαχτός, εμφανίστηκαν δειλά-δειλά και οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του, οι οποίοι (ορισμένοι ενυπόγραφα, όπως η κ. Πέπη Ραγκούση στο protagon.gr) ισχυρίστηκαν σε αρθρογραφία τους πως είναι άδικο να «πυροβολούμε» τον Κωστόπουλο, επειδή «η νιότη μας» συνδέθηκε με τα περιοδικά του και επειδή «μετά την πτώχευση έβαλε το κεφάλι κάτω και έδειξε ότι δεν φοβάται τη δουλειά».

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα το εξής: Η νιότη η δικιά μας δεν ήταν συνδεδεμένη με τον ποικιλόμορφο ρατσισμό που απέπνεαν τα περιοδικά του. Προτού δε βάλει το κεφάλι του «κάτω», ο Κωστόπουλος είχε προλάβει να βάλει το κεφάλι των εργαζομένων του στον ντορβά.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που νιώθουν την ανάγκη να υπερασπιστούν τον Πέτρο Κωστόπουλο και όσα εκείνος πρέσβευε κατά τη διάρκεια της μιντιακής του ακμής; Όσοι συμφωνούν με τον πυρήνα της δήλωσης του Πέτρου Κωστόπουλου, ότι δηλαδή, για να προσεγγίσεις την Ευρώπη, πρέπει να απεκδυθείς την όποια «βλαχιά».

Είναι λογικό οι συγκεκριμένοι επίδοξοι διαμορφωτές γνώμης να υπερασπιστούν τα λεγόμενα του Κωστόπουλου. Διότι ακόμα και σήμερα θεωρούν πως για να νιώσεις κοντά στους Γάλλους και τους Γερμανούς, οφείλεις να γνωρίζεις ότι «για να είσαι περιζήτητος γαμπρός, πρέπει να κρατάς από τζάκι», ότι πρέπει να ενημερωθείς για το «τι έκοψαν μαχαίρι 13 Έλληνες σταρ μετά το ΔΝΤ» και ότι αξίζει να διαβάσεις συμβουλές του ιδίου του εκδότη για το «πώς να διαλέξεις [παπούτσια] και να τα φορέσεις σωστά».

Οι παραπάνω φράσεις-κράχτες, που προέρχονται από εξώφυλλα των περιοδικών του Πέτρου Κωστόπουλου από την εποχή της παντοκρατορίας του ομίλου του, δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τις απόψεις με τις οποίες προσπαθούν καθημερινά να γεμίσουν το κεφάλι των αναγνωστών. Για να γίνουμε «Ευρώπη», κάθε κυβέρνηση οφείλει να παρέχει τη δυνατότητα της «ρεμούλας», να σου επιτρέπει τα δανεικά και αγύριστα του ΕΣΠΑ, να αντιμετωπίζεις τον/τη σύντροφό σου ως ένα κομμάτι κρέας, να θεωρείς το ευρώ εθνική επιτυχία και το ΠΑΣΟΚ φυσικό ιδιοκτήτη της Ελλάδας.

Ευτυχώς, πάντως, οι «βλάχοι» αντέδρασαν.

* Ο Νίκος Σβέρκος είναι διευθυντής του ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL