Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Σημαία συνεργασίας και αποφασιστικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σημαία συνεργασίας και αποφασιστικότητας

Η επικίνδυνη και αυθαίρετη πρωτοβουλία των τριών νεαρών από τους Φούρνους να υψώσουν σημαία σε βραχονησίδες και το πώς το εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία πρέπει να προβληματίσει πολλούς. Ιδιαίτερα όσους ρίχνουν καθημερινά λίπασμα στην ανεύθυνη πατριδοκαπηλία και τους κάθε λογής "πατριώτες" που επενδύουν στο εμπόριο της εθνικοφροσύνης και του εθνικισμού.

Το αυτονόητο, ότι η εθνική κυριαρχία δεν διασφαλίζεται με σημαίες και ότι η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική δεν είναι υπόθεση ιδιωτών αλλά των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας, ελάχιστα απασχολεί τους "βάρδους" της πατριδοκαπηλίας και όσους αφελείς πέφτουν θύματά τους και δεν μπορούν να καταλάβουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Το σκηνικό "τύπου Ιμίων" που επιχείρησε να αναβιώσει η Άγκυρα με αφορμή τις σημαίες φαίνεται ότι δεν θα έχει συνέχεια. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα συνεχίσει την τακτική της έντασης που ακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο με προκλητικές ενέργειες. Ούτε ότι δεν θα προσπαθήσει να στήσει παγίδες για να προωθήσει την απαράδεκτη θεωρία των "γκρίζων ζωνών".

Τα όσα προηγήθηκαν τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ είναι αποκαλυπτικά των σχεδίων της Άγκυρας. Γι' αυτό απαιτείται τώρα ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση, διαμόρφωση σχεδιασμού, δημιουργία συμμαχιών και οικοδόμηση κλίματος εθνικής συνεννόησης. Υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα σε όλα τα μέτωπα, χωρίς άχρηστες και βλαπτικές κινήσεις εντυπωσιασμού.

Το μήνυμα χθες του πρωθυπουργού προς την Τουρκία από το ακριτικό Καστελλόριζο ήταν σαφές και καθαρό. "Θέλω", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, "να περάσω από εδώ ένα μήνυμα συνεργασίας, συνεννόησης, ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης, από την άλλη όμως και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν φοβάται και κανέναν".

Η τωρινή συγκυρία στα ελληνοτουρκικά, εξαιτίας και των εσωτερικών προβλημάτων στην Τουρκία αλλά και του πολέμου στη Συρία, είναι δύσκολη. Απαιτεί κινητοποίηση όλων των δυνάμεών μας, κινήσεις ουσιαστικές, δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, αξιοποίηση της θέσης μας στην Ευρώπη και ενεργοποίηση του δυναμικού μας εν όψει των λεπτών διπλωματικών και άλλων χειρισμών το επόμενο διάστημα. Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν θα σταματήσουν. Απέναντι στην όξυνση και την ένταση που συστηματικά επιδιώκει η Άγκυρα η σημαία μας είναι σταθερή. Σημαία συνεργασίας και αποφασιστικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL