Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Τι αλλάζει στο Κοινοβούλιο / Πώς "δεν θα μπάζει" η Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι αλλάζει στο Κοινοβούλιο / Πώς "δεν θα μπάζει" η Βουλή

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επισκέφθηκε το εργοτάξιο και ενημερώθηκε για τις επεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης της κατασκευής κάλυψης της Ολομέλειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Έχουν περάσει 84 χρόνια από τότε που τα παλαιά ανάκτορα μετατράπηκαν στη Βουλή των Ελλήνων. Ήταν το 1836 όταν ο Όθωνας και η Αμαλία αποφάσισαν να κατασκευάσουν το ανάκτορό τους στον αθηναϊκό λόφο της Μπουμπουνίστρας - έτσι λεγόταν τότε η περιοχή. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για να εγκατασταθούν και να ζήσουν έως το 1862, όταν εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα.

Η οικογένεια των Γλύξμπουργκ, που τους διαδέχθηκε, παρέμεινε στο ίδιο κτήριο έως το 1912, όταν δολοφονήθηκε ο Γεώργιος Α'. Ο διάδοχός του Κωνσταντίνος όρισε ως βασιλικό ανάκτορο το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο στην Ηρώδου του Αττικού, που ήταν τότε η κατοικία του. Στο κτήριο παρέμειναν μέλη της βασιλικής οικογένειας και η βασιλομήτωρ Όλγα έως το 1922, οπότε εγκατέλειψε οριστικά την Ελλάδα.

Στη συνέχεια το κτήριο αξιοποιήθηκε για στέγαση κρατικών υπηρεσιών και ιδιωτικών φορέων έως το 1929, οπότε και η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφάσισε να στεγαστεί η Βουλή - κάτι που πραγματοποιήθηκε το 1934.

Κινδύνευσε να πέσει!

Τότε, πριν από 84 χρόνια, τοποθετήθηκε το υφιστάμενο μεταλλικό υαλοπέτασμα στην αίθουσα της Ολομέλειας. Από το 1934 έγιναν μόνον τοπικές επεμβάσεις αποκατάστασης του συστήματος στέγασης, του δομικού φορέα και των περιμετρικών οικοδομικών στοιχείων, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στεγανότητας και η Ολομέλεια να βάζει νερά όταν βρέχει - μάλιστα τα νερά έπεφταν πάνω στα έδρανα με τα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που τοποθετήθηκαν πρόσφατα. Πριν από λίγα χρόνια κατά τη διάρκεια ελέγχου μία υπάλληλος κρεμάστηκε στο κενό και κινδύνευσε να πέσει από το αίθριο μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, η οποία συνεδρίαζε!

Η αποκατάσταση είναι ένα έργο περίπλοκο (π.χ., έπρεπε να κλείσει και να συνεδριάζει αλλού η Ολομέλεια) και κοστοβόρο έργο (ο προϋπολογισμός σήμερα 1.355.427 ευρώ) που πολλοί πρόεδροι απέφευγαν να ξεκινήσουν. Η ουσία είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα. Έτσι τον Μάρτιο στο προαύλιο της Βουλής μπήκε ένας μεγάλος γερανός που θα μείνει έως και τον Σεπτέμβριο. Για τις ανάγκες των εργασιών, η Αίθουσα της Ολομέλειας θα παραμείνει, σε πρώτη φάση, εκτός λειτουργίας έως και την 1η Μαΐου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν από την 1η Ιουλίου έως και τις 18 Σεπτεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο η αίθουσα της Ολομέλειας θα παραμείνει κλειστή.

Ο Ν. Βούτσης επισκέφθηκε το εργοτάξιο και ενημερώθηκε για τις επεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης της κατασκευής κάλυψης της Ολομέλειας. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής και ο ανάδοχος του έργου ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Βουλής και τον γενικό γραμματέα της Βουλής Κώστα Αθανασίου για τις παρεμβάσεις βελτίωσης του αερισμού και φυσικού φωτισμού, αλλά και στεγανοποίησης του δώματος περιμετρικά του στεγάστρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL