Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ / Γαλάζιο αυτοδιοικητικό μέτωπο ενάντια στην απλή αναλογική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ / Γαλάζιο αυτοδιοικητικό μέτωπο ενάντια στην απλή αναλογική

Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να ανεβάσουν τα “γαλάζια” στελέχη της Αυτοδιοίκησης στο κοινό συνέδριο των αυτοδιοικητικών οργάνων ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στην Αθήνα, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή την απλή αναλογική, εν όψει κατάθεσης του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών. Να σημειωθεί ότι το πρώτο κοινό συνέδριο δημάρχων και περιφερειαρχών είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Μαΐου έχοντας την πληροφόρηση ότι έως τότε θα είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, οι πρόεδροι των αυτοδιοικητικών οργάνων αποφάσισαν να το επισπεύσουν και επί της ουσίας να σύρουν τα 800 μέλη σε μια διαδικασία χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο συζήτησης.

Την αρχή έκανε μάλιστα με δηλώσεις του ο “γαλάζιος” πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης. Σπάζοντας το πρωτόκολλο που θέλει τους προέδρους των αυτοδιοικητικών οργάνων να παρουσιάζουν τις θέσεις τους, ο Γ. Πατούλης επέλεξε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη να διοργανώσει συνέντευξη Τύπου με την παρουσία όχι του προέδρου των περιφερειαρχών Κ. Αγοραστού, αλλά του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, στο πρόσωπο του οποίου έχει κατά καιρούς εκφράσει συμπάθεια. Με τον Κ. Αγοραστό θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στην Αθήνα. Με τον τελευταίο, οι σχέσεις δεν είναι και τόσο θερμές. Στο τελευταίο συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο Γ. Πατούλης είχε αποκαλέσει τον Κ. Αγοραστό “εμίρη” της Αυτοδιοίκησης.

Πάντως πέραν της κοινής πλεύσης των “γαλάζιων” δημάρχων και περιφερειαρχών στο θέμα της απλής αναλογικής, το μέτωπο δεν φαίνεται να είναι κοινό, παρά τις διακηρύξεις εκ μέρους του Γ. Πατούλη. Κι αυτό γιατί η ΕΝΠΕ πρόκειται να παρουσιάσει τις θέσεις της υπό μορφή όχι πολιτικού κειμένου, αλλά νομικού κειμένου για τη μετάβαση από την περιφερειακή διοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Η πρόταση της ΕΝΠΕ αποσκοπεί στην ισχυροποίηση των περιφερειών, πράγμα που δεν αναμένεται να ικανοποιήσει τους δημάρχους, οι οποίοι διεκδικούν με τη σειρά τους μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας μέσω της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων τόσο από το κράτος, όσο και από τις περιφέρειες.

Ενώ οι περιφερειάρχες φαίνεται να είναι αρραγείς και να στηρίζουν την πρότασή τους, στο πεδίο των δημάρχων δεν φαίνεται να υπάρχει σύμπνοια μεταξύ τους, καθώς πολλά “γαλάζια” στελέχη εκφράζουν τη δυσφορία τους για την τακτική Πατούλη, καταλογίζοντάς του αναποτελεσματικότητα. Την ίδια ώρα, σφοδρή κριτική ασκεί η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ με τον επικεφαλής της Απ. Κοιμήση να ρίχνει βολές κατά της κυβέρνησης, που ικανοποιούν σημαντική μερίδα της “γαλάζιας” παράταξης και αφήνουν έκθετο τον Γ. Πατούλη.

Κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση, ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ Δημ. Μπίρμπας επισημαίνει στην “Α” πως πρόκειται “για ένα συνέδριο με προφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα”. Άλλωστε μαζί με τον Γ. Ιωακειμίδη, που ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής είχε ζητήσει αναβολή του συνεδρίου έως την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο Δημ. Μπίρμπας σχολιάζει: “Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις ένα συνέδριο που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία σε κείμενο επί του οποίου θα γίνει διάλογος;”.

“Εξ όσων γνωρίζω, πριν από το Πάσχα ο υπουργός Εσωτερικών επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστό και ζήτησε την αναβολή του συνεδρίου για 15 ημέρες, προκειμένου οι αιρετοί να έχουν στα χέρια τους το νομοσχέδιο” σημειώνει ο Δημ. Μπίρμπας. “Δεν είναι δυνατόν η ΚΕΔΕ, που αποχώρησε από τον διάλογο της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, να κάνει συνέδριο προτού κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών” υπογραμμίζει ο Δημ. Μπίρμπας, επισημαίνοντας πως “υπάρχουν πρόσφατες αποφάσεις από τα συνέδρια της ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, όπου καταγράφονται οι συμφωνίες και οι διαφωνίες των παρατάξεων όχι μόνο για το θέμα της απλής αναλογικής”.

Από την πλευρά της ΕΝΠΕ, το μέλος της παράταξης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πατσαρίνος υποστηρίζει ότι “το συνέδριο πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για έναν ουσιαστικό διάλογο μετά τις δηλώσεις και τις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών, οι οποίες όμως πρέπει να είναι συγκεκριμένες”. “Υπάρχει καλή διάθεση και εκ μέρους του υπουργείου και της ΕΝΠΕ και αυτό δεν πρέπει να επηρεαστεί στο όνομα των όποιων σκοπιμοτήτων”, καταλήγει ο Ν. Πατσαρίνος.

ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL