Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ZEITGEIST / Zeitgeist: O tempora o mores
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ZEITGEIST / Zeitgeist: O tempora o mores

Του Αδάμ Γιαννίκου

Ο 84χρονος Όριν Χατς είναι ο προεδρεύων της αμερικανικής Γερουσίας. Για την ακρίβεια είναι ο President pro tempore, δηλαδή ένας αναπληρωτής πρόεδρος, καθώς το αμερικανικό Σύνταγμα ορίζει τυπικά ως πρόεδρο της άνω βουλής του Κογκρέσου τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Κάπως έτσι ο Χατς έρχεται τρίτος στη σειρά διαδοχής για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της αμερικανικής δημοκρατίας. Αυτό, βεβαίως, που τον ξεχωρίζει στο κατεστημένο της Ουάσιγκτον είναι πως πρόκειται για τον μακροβιότερο ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή στην ιστορία της χώρας. Εκλεγμένος στη Γιούτα, ο μορμόνος Χατς είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον κόσμο των συντηρητικών. Τον περασμένο Δεκέμβριο, πρωτοστάτησε στη φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ, που προβλέπει μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και αναμένεται να επιβαρύνει το έλλειμμα κατά 1,5 τρισ. δολάρια. Τον ίδιο καιρό, σε ομιλία του στη Γερουσία, εξηγούσε γιατί υπάρχει δυσκολία στη χρηματοδότηση κατά 14 δισ. δολάρια του προγράμματος για την ασφαλιστική κάλυψη παιδιών και εγκύων, για το οποίο ο ίδιος είχε πρωτοστατήσει επί Κλίντον. «Δυσκολεύομαι να ξοδέψω εκατομμύρια εκατομμυρίων για να βοηθήσω ανθρώπους που δεν θα βοηθήσουν τον εαυτό τους, δεν θα σηκώσουν το δάχτυλό τους, και περιμένουν απ’ το κράτος να κάνει τα πάντα», είπε, προκαλώντας πόλεμο στα social media.

Την περασμένη Τετάρτη ο Χατς εμφανίστηκε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Δικαιοσύνης και Εμπορίου της Γερουσίας και την ακρόαση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. «Πώς μπορείτε να κρατήσετε βιώσιμο ένα επιχειρηματικό μοντέλο, στο οποίο οι χρήστες δεν πληρώνουν για τις υπηρεσίες σας;» ρώτησε ο βετεράνος πολιτικός. «Γερουσιαστά, τρέχουμε διαφημίσεις», ήταν η χαμογελαστή απάντηση του ιδρυτή του Facebook. Τo CNN κάλυψε αρχικά την είδηση με τίτλο «το Κογκρέσο δεν καταλαβαίνει το Facebook». Για το αμερικανικό δίκτυο του προηγούμενου αιώνα, που όπως όλα τα ΜΜΕ του Τέλους της Ιστορίας είδαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να τους παίρνουν το μονοπώλιο της ενσωματωμένης είδησης, οι αμερικανοί νομοθέτες όχι μόνο δεν κατανοούν πώς λειτουργεί η νέα οικονομία, αλλά –ακριβώς λόγω αυτής τους τις άγνοιας– αποτυγχάνουν να κάνουν τις σωστές και δύσκολες ερωτήσεις σε ανθρώπους όπως ο 33χρονος δισεκατομμυριούχος. Επικεφαλής μεταξύ άλλων της ειδικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών για τις νέες τεχνολογίες, ο γεννημένος στις 22 Μαρτίου 1934 Χατς υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Facebook για στοχευμένες διαφημίσεις. Κι όπως οι περισσότεροι γερουσιαστές επέτρεψε στον Ζάκερμπεργκ να αναπτύξει σε ζωντανή μετάδοση τις γνωστές του ηθικολογίες περί υπευθυνότητας για έναν καλύτερο κόσμο.

Στο «Γράμμα στα παιδιά μου και στα παιδιά όλου του κόσμου», ο Ραούλ Βανεγκέμ προσδοκεί έναν νέο κόσμο «όπου το είναι θα έχει αντικαταστήσει το έχειν». «Όταν κάποτε οι εργάτες επέστρεφαν εξαντλημένοι από τη δουλειά, έβρισκαν χρόνο για να σκεφτούν τη μοίρα τους, να αγανακτήσουν, να εξεγερθούν. Ο καταναλωτικός κορεσμός τούς είχε στερήσει ακόμη και την απόλαυση να ανήκουν στον εαυτό τους. Με το πρόσχημα της ελεύθερης επιλογής, έχουν διαλέξει την “ελευθερία” να είναι σκλάβοι του ασήμαντου, του επιπόλαιου και, πράγμα ακόμη πιο επιζήμιο, των ψευδών αναγκών και των πλαστών επιθυμιών». Ο βέλγος συγγραφέας και φιλόσοφος, που γεννήθηκε την 21η Μαρτίου 1934, προειδοποιεί «προσέξτε, γιατί ο τροχός γυρίζει». Κι εξηγεί ότι η εξέγερση κατάφερε να εξαπλωθεί «μέσα από ένα πληροφοριακό δίκτυο τηλεπικοινωνιών που δημιουργήθηκε για να τροφοδοτεί την αγορά με τη μοναξιά και τη διαμοιρασμένη αλλοτρίωση».

Η ακρόαση του Ζάκερμπεργκ ήταν μια investitura, η συμβολική ενθρόνιση της βιομηχανίας των δεδομένων, με τις ευλογίες της βιομηχανίας των παλιών καλών καιρών. Το αυστηρό εθιμοτυπικό που απαιτείται για την ομαλή μετάβαση διασφάλισε ότι όλοι θα μιλάνε για την ιδιωτικότητα, ξεχνώντας την ισότητα που κυοφορήθηκε ξανά ως εξεγερσιακό αίτημα μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Στη δημοκρατία του Facebook οι χρήστες με το δάχτυλο στην οθόνη δεν προβλέπεται να πληρώνουν για την απόλαυση να ανήκουν στο προφίλ τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL