Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ζητούνται γενναίοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητούνται γενναίοι

Η καλή είδηση στο θρίλερ με το επαπειλούμενο στρατιωτικό χτύπημα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία είναι ότι άναψαν τα τηλέφωνα. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι και μικρότεροι πρωταγωνιστές του δράματος μίλησαν μεταξύ τους. Ο Τραμπ με την Μέι, τον Μακρόν και τον Ερντογάν, ο Πούτιν με τον Μακρόν και τον Ερντογάν, η -"δεν συμμετέχω σε στρατιωτικές επιχειρήσεις"- Μέρκελ με τον Πούτιν και τον Τραμπ, και πάει λέγοντας. Μέχρι την ώρα που η "Α" πήγε στο τυπογραφείο δεν είχε γίνει πάντως το σημαντικότερο τηλεφώνημα, μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, αλλά ίσως και δεν έχει ακόμη τόση σημασία. Επιπλέον, μια σειρά κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διά του πρωθυπουργού της και δη σε τηλεφωνική συνομιλία με τον -"έχω αποδείξεις για τα χημικά του Άσαντ"- Μακρόν.

Η κακή είδηση είναι ότι ο Τραμπ, αλλά και ο Μακρόν και η Μέι, έχουν εκτεθεί υπερβολικά με τους λεονταρισμούς τους, γι’ αυτό και θα ανεβάσουν πολύ ψηλά τον πήχη της όποιας προσπάθειας συνεννόησης για την αποτροπή μιας γενικευμένης σύρραξης γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Οπότε ο χρόνος που φαίνεται να κερδίζεται με την αποστολή των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στη Συρία και με τη συζήτηση -εάν όντως γίνει- επί της σουηδικής πρότασης για ένα ψήφισμα του ΟΗΕ μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί για να τοποθετηθούν καλύτερα οι στρατιωτικές δυνάμεις ένθεν κακείθεν στο θέατρο του πολέμου της Συρίας.

Τουλάχιστον, αυτές τις τελευταίες λίγες μέρες ήταν "καθαρός" ο ουρανός πάνω από τη Συρία, οι άνθρωποι στις εμπόλεμες επαρχίες μπόρεσαν να βγουν από τα σπίτια τους χωρίς να φοβούνται αεροπορικές επιθέσεις. Αυτή είναι η μόνη παράπλευρη ωφέλεια από τη γενικευμένη "παγωμάρα" που επικράτησε μετά τους λεονταρισμούς των tweet.

Αλλά για να μείνει "καθαρός" ο ουρανός, για να έχουν μέλλον οι άνθρωποι στη Συρία, όσοι επέζησαν κι όσοι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, απαιτείται μια γενναία ειρηνευτική πρωτοβουλία, που θα δεσμεύει όλα τα εμπόλεμα μέρη. Υπάρχουν πραγματικά γενναίοι ηγέτες σ' αυτή τη θάλασσα της τεστοστερόνης στην Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, την Τεχεράνη, την Άγκυρα, τη Δαμασκό και όπου αλλού για να την αναλάβουν;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL