Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Το αναπτυξιακό σχέδιο "αρρωσταίνει" τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αναπτυξιακό σχέδιο "αρρωσταίνει" τη Ν.Δ.

Με τη χώρα σε σταθερή πορεία προς τη διέξοδο από τη μνημονιακή πρέσα και την κυβέρνηση να δρομολογεί την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου της, η αξιωματική αντιπολίτευση βυθίζεται στο τέλμα της διαρκούς καταστροφολογίας της.

Η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης, έχοντας δοκιμάσει κάθε υπερβολή και κάθε κινδυνολογία απέναντι στη συνεχιζόμενη κυβερνητική προσπάθεια για σταθεροποίηση της οικονομίας και για αναπτυξιακή ώθηση μετά τα Μνημόνια, τώρα πανικόβλητη "ψελλίζει" ατάκτως κάποιες "απαντήσεις" για... δικό της σχέδιο, που θα ανατρέψει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Όμως, παρά τις προσπάθειες, τις κραυγές, το προπαγανδιστικό μπαράζ για εκλογές, όχι μόνον εκλογές δεν είδαμε, αλλά, αντιθέτως, είδαμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση να προχωράει με σταθερό βηματισμό και να επεξεργάζεται αναπτυξιακό σχέδιο που θα εγγυάται και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας για το 2019 και μετά. Παρά τις επαναλαμβανόμενες αντιπολιτευτικές κορώνες, όπως έδειξαν οι συζητήσεις στο προχθεσινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, αλλά και η χθεσινή πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας, είμαστε σε καλό δρόμο τόσο για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος όσο και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μετά τα Μνημόνια.

Στο EuroWorking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης παρουσίασε το προσχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής και το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στη Σόφια (στις 27 Απριλίου) από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ανάμεσα στους στόχους είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η μείωση της φορολόγησης, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης κ.ά.

Βασικός στόχος για το σχέδιο της κυβέρνησης θα είναι η μείωση της ανεργίας αλλά και η διαμόρφωση προϋποθέσεων ώστε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σταδιακά και γενικότερα να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με στόχο μια ουσιαστική δέσμη μέτρων για το χρέος, που θα ανακουφίσει τη βαριά επίδρασή του και θα στηρίξει μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη.

Είναι προφανές ότι τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων (και) για το χρέος και οι εταίροι - δανειστές πρέπει να κινηθούν αποτελεσματικά για να δείξουν ουσιαστική συνδρομή στις μέχρι τώρα θυσίες του λαού μας και στη συστηματική προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Στις προσπάθειές της η χώρα μας χρειάζεται τώρα την ευρωπαϊκή στήριξη όχι με "χορό" δηλώσεων αλλά με αποτελεσματικό - συνδυαστικό τρόπο για ρύθμιση αποπληρωμής του χρέους και πορεία ανάπτυξης, που εν τέλει θα είναι θετικό βήμα και για την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL