Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Από τον χειμώνα στην άνοιξη για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον χειμώνα στην άνοιξη για το "Μακεδονικό"

Άλλη μία συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της χώρας μας και της ΠΓΔ της Μακεδονίας έγινε χθες στην Οχρίδα και όλα δείχνουν ότι έγιναν περισσότερα βήματα προς την οριστική διέξοδο για λύση.

Μετά την πολύχρονη "βαρυχειμωνιά" και το τέλμα που κυριαρχούσαν τα τελευταία 25 χρόνια, φαίνεται πως η φετινή άνοιξη μπορεί πραγματικά να... ανοίξει την τελική φάση για ουσιαστική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με τα Σκόπια, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει σε μια άλλη συνύπαρξη, συνεργασία και καλή γειτονία.

"Ήρθαμε πιο κοντά" μας είπε για τη χθεσινή συζήτηση ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε με ρεαλισμό πως "μένουν τα πιο δύσκολα", συνεπώς οι προσπάθειες από όλους πρέπει να συνεχιστούν, να ενταθούν και να υπερβούν τα τελευταία εμπόδια ώστε η "άνοιξη" να εδραιωθεί και να στεριώσει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Όσοι επιμένουν να κραυγάζουν κινδυνολογικά, να καλλιεργούν τις πιο παλιές ή όψιμες φοβίες, όσοι "πουλάνε" υπερβολές και φανατισμούς δεν μπορούν να "καθορίζουν" τη σημερινή σοβαρή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την προσέγγιση που επιδεικνύει η νέα γειτονική κυβέρνηση.

Ο διάλογος, οι συναντήσεις, οι προσπάθειες είναι ό,τι πιο χρήσιμο έχουμε δει μέχρι σήμερα, γι' αυτό και θα πρέπει να στηριχθούν από όλες τις δυνάμεις που εννοούν, εργάζονται και προσβλέπουν στην ουσιαστική επίλυση (χωρίς "ουρές" αλυτρωτισμού).

Υπενθυμίζουμε ότι η αναθέρμανση των συζητήσεων και του διαλόγου δεν θα ήταν δυνατή εάν δεν είχαν αλλάξει ουσιαστικά οι πολιτικοί συσχετισμοί στα Σκόπια, γεγονός που όσοι υποτιμούν ή "ξεχνάνε" στην ουσία αποτυπώνει ένα νέο πολιτικό δεδομένο που πρέπει να αξιολογηθεί ευνοϊκά και αποτελεσματικά! Το μπρος - πίσω της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι συχνά ακραίες τοποθετήσεις παραγόντων της αποδεικνύουν τις διαρκείς αντιφάσεις και ταλαντεύσεις της, που κινδυνεύουν να την αφήσουν εγκλωβισμένη στον χθεσινό "χειμώνα".

Χρειαζόμαστε πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα για τη συστηματική και αποτελεσματική αναζήτηση της λύσης με σύνθετη ονομασία, λύση που μπορεί να είναι αποδεκτή και λειτουργική για όλους, ώστε η περιοχή μας να γνωρίσει μια μακρά περίοδο σταθερότητας, την ώρα που ευρύτερα οι εκρήξεις, οι εντάσεις και η αποσταθεροποίηση φουσκώνουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL