Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Αδαείς και επικίνδυνοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδαείς και επικίνδυνοι

Το τελευταίο διάστημα περισσεύουν οι εν θερμώ δηλώσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε αυτό το σκηνικό συμβάλλει η πρωτοφανής εκφραστική επιθετικότητα της Τουρκίας και του Προέδρου της, που προκαλεί εύλογα ανησυχία σε μερίδα του πληθυσμού και προβληματισμό σε κλιμάκια της κυβέρνησης. Ωστόσο ο δημόσιος λόγος στην Ελλάδα εμφανίζει εξαιρετικά ανησυχητικά σημάδια, σε βαθμό που ακουμπά τα όρια της αυτοϋπονόμευσης.

Ας εξετάσουμε τους πηχυαίους τίτλους πρωτοσέλιδων εφημερίδων που κινούνται κοντά ή ταυτίζονται με την αξιωματική αντιπολίτευση. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας. «Παίζει με τα σπίρτα» έγραφε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 3 Απριλίου. «Φόβοι για ανεξέλεγκτο θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτες εθνικές συνέπειες λόγω ανικανότητας και επικίνδυνων χειρισμών» ανέφεραν «Τα Νέα» την επομένη.

Οι δύο αυτές αναφορές επί της ουσίας στοχοποιούν τον Πάνο Καμμένο, καταλογίζοντάς του εκ των προτέρων τις βασικές ευθύνες εάν η Τουρκία -ο μη γένοιτο- προχωρήσει σε κάποια προκλητική ενέργεια στο Αιγαίο, όπως έπραξε πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων με την προσπάθεια εμβολισμού σκάφους του ελληνικού Λιμενικού.

Πρόκειται απλά περί ενός απλού εμπορικού τεχνάσματος, που υπακούει στον κανόνα πως τα «θρίλερ πουλάνε»; Ή μήπως υποκρύπτεται κάτι άλλο;

Ας απαντήσουμε πρώτα σε ένα άλλο ερώτημα: Είναι άμοιρος ευθυνών ο Πάνος Καμμένος; Ως υπουργός Άμυνας, οφείλει να διατηρεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων σε υψηλό επίπεδο. Και ως πολιτικός οφείλει να προσέχει τι λέει και πού το λέει. Ωστόσο, οι φορείς της ενημέρωσης οφείλουν να γνωρίζουν τον βασικό κανόνα της επικοινωνίας που ισχύει σε συνθήκες έντασης ανάμεσα σε δύο χώρες: Όλες οι δηλώσεις και οι «απειλές», που εκφέρονται από τους υπευθύνους των δύο πλευρών, γίνονται με στόχο να πειστεί το εσωτερικό ακροατήριο. Τα σοβαρά τελεσίγραφα ακολουθούν άλλες διόδους και δεν ανακοινώνονται ανοιχτά.

Όσοι παραβλέπουν το παραπάνω, μάλλον πρέπει να παύσουν να ασκούν το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Διότι, ας φανταστούμε πώς θα αντιδράσει ένας αξιωματούχος της γείτονος όταν, διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων, αντιληφθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη άνευ ορίου μια επιχείρηση αποδόμησης του αρμόδιου για την άμυνα της χώρας μας. Η εντύπωση που θα του σχηματιστεί είναι πως η Ελλάδα είναι μια χώρα βαθιά διχασμένη, με έλλειψη αξιοπιστίας στους θεσμούς και βαθιά φοβική έναντι της Τουρκίας.

Το πιθανότερο είναι πάντως πως οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης έχουν τυφλωθεί από πολιτικό μίσος, σε σημείο που να εύχονται να συμβεί ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, «μπας και ξεκουμπιστούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Είναι δηλαδή αδαείς και επικίνδυνοι.

* Ο Νίκος Σβέρκος είναι διευθυντής του ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL