Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Οι "κοιμισμένοι" και οι "ξύπνιοι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "κοιμισμένοι" και οι "ξύπνιοι"

Του Πέτρου Κατσάκου

Περί ανομίας, έξαρσης εγκληματικότητας και μεθόδων αυτοπροστασίας των πολιτών από ληστές και διαρρήκτες το ανάγνωσμα και σήμερα. Γιατί, πέραν όσων στρεβλών και επικίνδυνων θεωριών ακούσαμε και διαβάσαμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει τα άκρως ειρωνικά σχόλια για τις περίφημες συμβουλές προστασίας των πολιτών από την Ελληνική Αστυνομία. Ειδικότερα το “αν είναι δυνατόν, προσποιηθείτε ότι κοιμόσαστε”, που χρεώθηκε μάλιστα πολιτικά στον Νίκο Τόσκα, έφτασε να γίνει το ανέκδοτο των ημερών από επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες χιουμορίστες του αντιπολιτευτικού θιάσου.

Αυτό που όμως πέρασε στα ψιλά της υπόθεσης είναι η ημερομηνία έκδοσης των σχετικών οδηγιών της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η συμβουλευτική προς τους πολίτες εγκύκλιος περί “Αποτροπής ληστειών σε οικίες” έχει δημοσιευθεί από τον Οκτώβριο του 2012 και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ένα κείμενο μεταφρασμένο από αντίστοιχα έγγραφα της Σκότλαντ Γιάρντ. Ήταν δε αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας που είχε την περίοδο εκείνη με τις βρετανικές αρχές ο τότε πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας.

Αυτή η μικρή λεπτομέρεια, που διέφυγε από τους χιουμορίστες και τους ανεκδοτολόγους των ημερών, μας έκανε και τη διαφορά στο περιεχόμενο και στη στόχευση των αστείων περί “κοιμισμένου Τόσκα” και “ανίκανης κυβέρνησης”. Στο ίδιο δήθεν σκωπτικό αλλά επί της ουσίας επικίνδυνο ύφος ήταν και τα δημοσιεύματα γνωστών και μη εξαιρετέων ενημερωτικών ιστοσελίδων που έπεσαν από τα σύννεφα ακούγοντας να επαναλαμβάνονται το 2018 από την ΕΛ.ΑΣ. οι οδηγίες του Νίκου Δένδια. “Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, με απλά λόγια και με περίσσεια κυνικότητα η αρμόδια για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια υπηρεσία μάς προτρέπει να καθίσουμε ήσυχοι, να κλείσουμε γλυκά τα μάτια μας ώστε να μας ληστέψουν ανενόχλητοι οι κακοποιοί” έγραφε στις 29.3 το protothema.gr προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς τους πολίτες σε δυναμικότερες (;) μορφές αντιμετώπισης των διαρρηκτών. Δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι και επί παντός επιστητού δημοσιολογούντες -προφανώς επηρεασμένοι από αμερικανικές αστυνομικές ταινίες της δεκαετίας του '80-, αφού παρέβλεψαν την πολιτική πατρότητα των οδηγιών της ΕΛ.ΑΣ., πήγαν τη συζήτηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στη χρήση πυροβόλων όπλων ως μέσο προστασίας από ένοπλους ή μη διαρρήκτες.

Και κάπως έτσι τα αστεία μπορεί να γίνουν εφιάλτες. Και κάπως έτσι οι αντιπολιτευτικές εμμονές μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνες υστερίες. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι αν “κοιμάται” ο Τόσκας ή ο Δένδιας, αλλά να μην μας πιάνουν στον ύπνο οι χιουμορίστες της κακιάς ώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL