Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Κάντο όπως ο Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάντο όπως ο Τραμπ

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Μέρες αγάπης για τους χριστιανούς, και η αξιωματική αντιπολίτευση επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της εγκληματικότητας και της ανομίας, προχωρώντας ωστόσο ένα βήμα παραπέρα. Με αφορμή το περιστατικό με τον 88χρονο που πυροβόλησε τους ληστές, τη βίαιη επίθεση κατά του επιχειρηματία και τον άγριο ξυλοδαρμό ηλικιωμένης υψώνονται και πάλι φωνές «περί αυτοδικίας».

Ο κ. Μητσοτάκης παραχώρησε άλλο ένα γραφικό του διάγγελμα, ο Δ. Καμμένος συνέστησε μαθήματα αυτοάμυνας στους ηλικιωμένους και η Λ. Κανέλλη ανατρίχιασε δημόσια. Εύκολος και εύπεπτος λαϊκισμός σε ένα πολύ βολικό σενάριο για την αποδοχή και νομιμοποίηση των όπλων στη ζωή μας.

Τα μίντια αρέσκονται να παρουσιάζουν ένα κράτος υπό απειλή από αιμοβόρους εχθρούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς, ενώ στον εθνικιστικό παροξυσμό που περίτεχνα καλλιεργείται συνδράμει με δηλώσεις του και ο υπουργός Άμυνας. Εύκολη σπορά ο εθνικιστικός λόγος, με άμεσους καρπούς μίσους, γενικευμένης οργής προς τις αδύναμες ηγεσίες και διαρκούς φόβου.

Καμία εμπιστοσύνη δεν τρέφει πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση ούτε για την αστυνομία. Τα επίσημα στοιχεία για την εγκληματικότητα δείχνουν μείωση κατά 30% τα τρία τελευταία χρόνια και αυτό καθόλου δεν της αρέσει. Έτσι αναγκάζεται να υπαγορεύει τα επιθυμητά της σενάρια στους δημοσιολογούντες στα ΜΜΕ της.

Είναι παραπάνω από προφανές ότι, όταν η Ν.Δ. επιχειρεί να ταυτίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους με την ανομία και το εξωθεσμικό, απευθύνεται στα φοβικά σύνδρομα των πολιτών εμφορούμενη από την αντίληψη του λαού ως χειραγωγούμενου όχλου. Διαβεβαιώνει μάλιστα τους πολίτες ότι, όταν επανέλθει στην εξουσία, θα επαναφέρει την τάξη και θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με τις ομάδες ΔΕΛΤΑ να εφορμούν και πάλι εναντίον ανυποψίαστων πολιτών στις διαδηλώσεις, τα Εξάρχεια θα φλέγονται κάθε μέρα, φοιτητές και νεολαίοι, όλοι τους ενδεχόμενοι ταραξίες, να συλλαμβάνονται και πάλι προληπτικά. Το κέντρο θα γεμίσει κάγκελα και αστυνομικούς που, μη έχοντας τίποτε άλλο να κάνουν, θα αναζητούν ανάμεσά μας πιθανούς «ενόχους».

Στην Αμερική όπου η οπλοκατοχή είναι θεσμός κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 89 όπλα ανά 100 κατοίκους, ενώ, όπως αναφέρουν οι "Los Angeles Times", στους πολέμους της ιστορίας της έχουν χαθεί στο πεδίο των μαχών 1.396.733 άνθρωποι, ενώ από το 1968 από όπλα 1.516.863.

Στον νεοφιλελευθερισμό οι πολίτες είναι αναλώσιμοι και είναι τραγικό να μιλούν κάποιοι σήμερα για αυτοδικία με την επίφαση της αυτοάμυνας και το δικαίωμα στην οπλοκατοχή ενώ βάφονται τα χρώματα του πολέμου στα εθνικά ζητήματα. Η αντιπολίτευση πάσχει από ένδεια αντιπολιτευτικών θεμάτων, όχι γιατί δεν υπάρχουν, αντιθέτως.

Οι επικοινωνιολόγοι της όμως επιλέγουν τα πιο βολικά και «ανώδυνα». Ανώδυνα ώστε να μη χρειαστεί να τοποθετηθεί στα πραγματικά προβλήματα και να προτείνει λύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL