Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Τα "κλειστά" χαρτιά του Όλαφ Σολτς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα "κλειστά" χαρτιά του Όλαφ Σολτς

Από προχθές που η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt" αποκάλυψε ότι κάτι κινείται με την υπόθεση του ελληνικού χρέους -τώρα που το τρίτο Μνημόνιο πλησιάζει προς το τέλος του και επιτέλους έχει αποκτήσει κυβέρνηση και το Βερολίνο- έχουν αρχίσει διάφοροι Γερμανοί αναλυτές να βγάζουν το... άχτι τους. Όλοι αυτοί που επέμεναν είτε ήδη από το 2011 ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια γενναία απομείωση του χρέους για να ορθοποδήσει, είτε έστω το 2016 ότι η Γερμανία θα πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος, καλούν τώρα τον νέο υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς "να πει στους Γερμανούς την αλήθεια". Ότι δεσμεύτηκαν να συναινέσουν στην ελάφρυνση του χρέους κι ότι αυτό δεν είναι τσάμπα.

Ο προκάτοχός του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν μαέστρος στο παιχνίδι των καθυστερήσεων και, κάθε φορά που έφτανε η συζήτηση στα δύσκολα, επαναλάμβανε μονότονα ότι "δεν είναι του παρόντος". Αλλά το καλοκαίρι πλησιάζει και ο Σολτς, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα το ήθελε, δεν μπορεί πια να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Κι ενώ ούτε είναι ο πιο... αριστερός σοσιαλδημοκράτης στην ιστορία του SPD ούτε έχει διαχωρίσει τη θέση του από το "δόγμα Σόιμπλε" της δημοσιονομικής πειθαρχίας -αντιθέτως επιμένει στους απόλυτα ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς εντός της Γερμανίας-, ο Σολτς πρέπει να αποδείξει ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο θα τηρήσει εντελώς διαφορετική στάση από τον Σόιμπλε και θα συνταχθεί με το Γάλλο ομόλογό του, τον Μπρινό Λεμέρ, με τον οποίο γιόρτασαν στην πρώτη συνάντησή τους την "καζαμπλάνκια" αρχή μιας υπέροχης φιλίας. Άλλωστε γι' αυτό έδωσε μάχη -και δήλωσε ότι την κέρδισε- το SPD στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης συνασπισμού.

Διαφορετική στάση στο ευρωπαϊκό επίπεδο δεν σημαίνει μόνο αύξηση των επενδύσεων, αλλά και αποδοχή του "γαλλικού κλειδιού" για το χρέος της Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής ο Σολτς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, προσπαθεί κι αυτός να κερδίσει χρόνο, αφού η υπεσχημένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι δημοφιλής στη Γερμανία. Ωστόσο ο τόνος του έναντι της Ελλάδας διαφέρει σημαντικά από αυτόν του προκατόχου του. Όχι μόνο δεν μιλάει για την υποχρέωση "να κάνουμε τα μαθήματά μας", αλλά καταδικάζει αυτή την ορολογία "θηριοδαμαστή". Επί της ουσίας, όμως, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL