Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Συνέπεια από τους εταίρους για το χρέος ζητάει ο Πρ. Παυλόπουλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέπεια από τους εταίρους για το χρέος ζητάει ο Πρ. Παυλόπουλος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα Μνημόνια μπαίνει η Ελλάδα με τις προτάσεις και τα τεχνικά ζητήματα για τη ρύθμιση του χρέους να βρίσκονται στο τραπέζι τη στιγμή που η Αθήνα βάζει τις τελευταίες πινελιές στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για την επόμενη ημέρα. Να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους προς την Ελλάδα ζήτησε χθες από τους εταίρους της χώρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας:

"Η Ελλάδα, με τις θυσίες του λαού της, απολύτως συνεπής, επιτυγχάνει τους στόχους για τα πλεονάσματα που πρέπει να έχει και γι’ αυτό πρέπει να κάνουν και οι εταίροι μας αυτό που τους αναλογεί. Και μιλάω για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο" είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο περιθώριο της συνάντησής του με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε αισιόδοξος από το ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει αρχίσει προς τη σωστή κατεύθυνση τονίζοντας πως αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας. "Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το χρέος" επισήμανε και διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη είναι εκείνη που τελικά θα μειώσει το χρέος, "πέρα από τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις που αφορούν το ίδιο το χρέος". "Ήθελα να το πω αυτό τέτοιες μέρες ακριβώς γιατί αναμένουμε την ίδια συνέπεια και από τους εταίρους μας" υπογράμμισε στέλνοντας σαφές μήνυμα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Προϋπόθεση ανάπτυξης

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή συζητούνται με τους δανειστές τεχνικές λεπτομέρειες και οι τρόποι για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και για την έξοδο από τα Μνημόνια δεν ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο, επισήμανε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου μιλώντας στο Κόκκινο 105.5. "Έγινε δυνατό", εξήγησε, "μετά από τη σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μετατοπιστεί η συζήτηση, ώστε σήμερα να μπορούμε με αισιοδοξία να πούμε ότι ο σταθερός προσανατολισμός όλων των πλευρών είναι η έξοδος από τα Μνημόνια με αναπτυξιακό σχέδιο και με ρύθμιση του χρέους".

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο πριν από "τα μπάνια του λαού" και την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο του ελληνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, των μέτρων για το χρέος και της μεταμνημονιακής εποπτείας, εκτιμά ο Δ. Παπαδημούλης. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι η προϋπόθεση για μια μακρόχρονη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, "που θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή μείωση της ανεργίας και ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης".

"Είμαστε σε μία αφετηρία, θα συζητήσουμε για το χρέος, θα μπουν μεταβλητές" υπογράμμισε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης στο Κόκκινο 105.5. "Είναι σαφές ότι και ο κ. Σόιμπλε δεν υπάρχει στο παρόν Eurogroup και η λογική του Σόιμπλε αρχίζει να αδυνατίζει μέσα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα" σημείωσε εκτιμώντας πως οι εταίροι δεν μπορούν να αποφύγουν τη συζήτηση καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και του Eurogroup από το περασμένο καλοκαίρι πως θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να ρυθμιστεί το χρέος της Ελλάδας και να έχουμε μία καθαρή έξοδο. "Τα παραπάνω τα γνώριζαν αυτοί που εντός της χώρας υποστήριζαν τα περί πιστοληπτικής γραμμής. Υπονόμευαν, αλλά δεν θα περάσει" είπε χαρακτηριστικά.

Η Ν.Δ. καταστροφολογεί

Καθαρή έξοδος, δίκαιη ανάπτυξη και στήριξη όσων επλήγησαν τη μνημονιακή οκταετία, χωρίς πιστοληπτική γραμμή, είναι η μόνιμη επωδός για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας τα περί "συνεχούς μνημονίου" και "βρώμικης εξόδου" της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Ρ. Σβίγκου σημείωσε πως "όσοι λένε τέτοιες ανοησίες προσπαθούν να υποτιμήσουν τη μεγάλη επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια".

"Δεν θέλω να υποτιμήσω από την άλλη τις δυσκολίες που θα υπάρχουν και μετά, αλλά μιλάμε για μια εντελώς άλλη φάση για την ελληνική οικονομία, για μια αλλαγή σελίδας, η οποία μας επιτρέπει με αισιοδοξία και με πολύ διαφορετικές δυνατότητες να σχεδιάσουμε το μέλλον" επισήμανε προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο μπαίνει η έννοια της δίκαιης ανάπτυξης και η μεγαλύτερη στήριξη στα ασθενέστερα και στα μεσαία στρώματα.

"Η Ν.Δ., επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα καταφέρνει να δρομολογήσει την έξοδο από τα Μνημόνια, μηδενίζει και καταστροφολογεί" τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης. "Το θέλουν δεν το θέλουν, η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια. Το θέλουν δεν το θέλουν, θα αρχίσουμε βήμα - βήμα να επουλώνουμε τις πληγές που προκάλεσαν η χρεοκοπία και τα μνημόνια και να βάζουμε σε σειρά τα πράγματα, στέλνοντας και στο σκαμνί όσους αποδειχθούν ένοχοι για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος ή για άλλα ποινικά αδικήματα" υπογράμμισε.

"Η Ν.Δ. και τα στελέχη της είναι οι μόνοι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η έξοδος της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2018 από τα Μνημόνια δεν θα είναι καθαρή" σχολίασε ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL