Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Στ. Ραπτόπουλος (σύμβουλος υπ. Περιβάλλοντος): / Στ. Ραπτόπουλος (σύμβ. υπ. Περιβάλλοντος): Η Ελληνικός Χρυσός να αποδείξει ότι τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Ραπτόπουλος (σύμβουλος υπ. Περιβάλλοντος): / Στ. Ραπτόπουλος (σύμβ. υπ. Περιβάλλοντος): Η Ελληνικός Χρυσός να αποδείξει ότι τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις

Στις υποχρεώσεις της Ελληνικός Χρυσός την επόμενη ημέρα μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αναφέρθηκε ο Στ. Ραπτόπουλος, σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5.

"Η εταιρεία θα κληθεί από το ΥΠΕΝ", υπογράμμισε, "να προβεί σε συγκεκριμένες πράξεις, να συμπληρώσει τις τεχνικές μελέτες που λείπουν, να δώσει χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υπολειπόμενων συμβατικών της υποχρεώσεων ώστε η επένδυση να προχωρήσει έχοντας διασφαλίσει την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος, κυρίως έναντι του αρσενικού".

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της διαιτησίας, σημείωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δικαιώθηκε στα δύο από τα τρία αιτήματά του με ομοφωνία του τριμελούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι η απόφαση της Διαιτησίας «επικυρώνει για ακόμη μία φορά και άπαξ και διά παντός ότι σκοπός της επένδυσης πρέπει να είναι η πλήρης καθετοποίηση της μεταλλουργίας, η παραγωγή καθαρών ράβδων χρυσού, αργύρου και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα».

Ο κ. Ραπτόπουλος υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι μέχρι σήμερα η Ελληνικός Χρυσός εξάγει χρυσοφόρα συμπυκνώματα, μια πρώιμη μορφή, χαμηλότερης αξίας και φορολογητέας ύλης, κυρίως στην Κίνα, τη Ναμίμπια και σε άλλες χώρες για την τελική επεξεργασία.

Το δεύτερο που επιβεβαιώνεται στην απόφαση, πρόσθεσε, είναι η συμβατική υποχρέωση της εταιρείας να μην παρεκκλίνει από το τελικό σχέδιο εγχώριας παραγωγής καθαρών μετάλλων, καθώς αυτό θα συνιστά στο μέλλον παράβαση και αθέτηση της σύμβασης. Το τρίτο αίτημα, με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο ζητούσε να αναγνωριστεί και σήμερα υπαρκτή παράβαση και αθέτηση της σύμβασης, απερρίφθη, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο "ιστορικό" της υπόθεσης, ο Στ. Ραπτόπουλος είπε πως «η επένδυση στα μεταλλεία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής έχει περιβληθεί από πολύ απαιτητικούς περιβαλλοντικούς και άλλους όρους. Η ύπαρξη χρυσού στα εκεί κοιτάσματα είναι για τη χώρα ευλογία και κατάρα, με την έννοια ότι, πέραν του χρυσού, του αργύρου και άλλων μετάλλων, έχει την υψηλότερη παγκοσμίως -και μακράν- περιεκτικότητα σε αρσενικό».

«Αυτό οδήγησε το Δημόσιο ήδη από το 2012 να θέσει πολύ απαιτητικούς όρους για τη διαδικασία και τους όρους της τελικής αδειοδότησης της επένδυσης, δηλαδή της τελικής έγκρισης του συνολικού επενδυτικού σχεδίου. Αυτοί οι όροι απαιτούσαν η εταιρεία να διατρέξει όλη την παραγωγική μεταλλουργική διαδικασία που θα καταλήγει σε καθαρά μέταλλα σε μια μικροκλίμακα, να κάνει δοκιμές για κάθε μία από τις φάσεις, ώστε να αποδείξει ότι το αρσενικό θα δεσμεύεται (δεν θα εκλύεται είτε με μορφή αερίων είτε σε απαράδεκτες συγκεντρώσεις στα στερεά απόβλητα)», όπως διευκρίνισε.

Ανέδειξε επιπλέον την άρνηση της Ελληνικός Χρυσός να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις λέγοντας ότι «η εταιρεία έχει κάνει τις μισές μελέτες, είναι στη μέση του δρόμου. Αρνήθηκε και σε γραπτές επισημάνσεις του υπουργείου να εκπληρώσει το σύνολο αυτών των μελετών, άρα των συμβατικών υποχρεώσεών της. Αυτό ήταν χονδρικά και το επίδικο της Διαιτησίας, ότι με την παρελκυστική της στάση η εταιρεία έδειχνε ότι δεν επιθυμεί να ολοκληρώσει το πλήρες επενδυτικό σχέδιο».

Εξάλλου σημείωσε ότι, αν και τόσο η πλευρά του Δημοσίου όσο και η πλευρά της εταιρείας κράτησαν χαμηλούς τόνους μετά την απόφαση, «μεγάλη μερίδα των καθεστωτικών ΜΜΕ, το φερόμενο fan club της εταιρείας, ζητωκραυγάζουν για νίκη της εταιρείας κ.λπ., αλλά η ίδια δεν το κάνει».

Νέα Δημοκρατία... πιστή στην Ελληνικός Χρυσός

Πάντως, η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της ανανεώνει... τη συμμετοχή της στο fan club της εταιρείας. Επιτίθεται στην κυβέρνηση και θεωρεί ότι «η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαιώνει την Eldorado Gold έναντι της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πόσο καταστροφικές μπορεί να αποδειχθούν ο ιδεοληψίες του κ. Τσίπρα και των υπουργών του. Με τις αναχρονιστικές εμμονές τους έστειλαν άνευ λόγου 500 εργαζομένους και τις οικογένειές τους στην ανεργία, πλήττοντας παράλληλα τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, που θα έπρεπε ήδη να προσελκύει επενδύσεις για να μειώσει την ανεργία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL