Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Άλλο Βάρνα και άλλο σβάρνα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άλλο Βάρνα και άλλο σβάρνα...

Όσοι περίμεναν ότι μετά τη σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας στη γειτονική μας Βάρνα (παρά τη σημασία της) ο δρόμος των ευρωτουρκικών - ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ήταν "καλύτερος", γρήγορα διαψεύσθηκαν. Όσοι περίμεναν ότι οι αποφάσεις της τελευταίας ευρωσυνόδου -που επέκριναν σαφώς την προκλητικότητα της Άγκυρας σε κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο- θα επηρέαζαν άμεσα και αποφασιστικά τη στάση τής σε "έξαρση" ευρισκόμενης ηγεσίας της γείτονος επίσης δεν "είδαν φως".

Όχι, δεν "βλέπουμε φως" γιατί ο Πρόεδρος της Τουρκίας μπροστά στο δυνάμει "σκότος" της μη επανεκλογής του σε ένα χρόνο ξεπερνάει κάθε όριο πολεμικής και επιδίδεται σε αλλεπάλληλες προκλήσεις και επιθετικές κινήσεις (σε πολλές κατευθύνσεις) μόνο λάδι σκορπάνε στις διάφορες φωτιές στη γειτονιά μας.

Μάλλον ο σύγχρονος σουλτάνος, μέσα στη στρατηγική της έντασης που εφαρμόζει, παίρνει "σβάρνα" τις όποιες ελπίδες ή προσπάθειες για αναζήτηση ειρηνικών απαντήσεων στα όποια ζητήματα είναι αιτίες ή και αφορμές αντιπαράθεσης.

Αν ο κ. Ερντογάν, αξιοποιώντας και την τωρινή συμπόρευση με τον σύγχρονο τσάρο Πούτιν, θεωρεί ότι, στην προσπάθειά του να αναδειχθεί σε πανίσχυρο περιφερειακό πρωταγωνιστή, όλα "επιτρέπονται" ή όλα "καταπίνονται", τότε πολλοί πρέπει με αποφασιστικό και υπεύθυνο τρόπο να αποδείξουν ότι αυτό δεν γίνεται!

Όσοι μέσα στην πολιτική αντιπαράθεση παρασύρονται σε υπερβολές, όπως τα προχθεσινά πολλά ακραία λόγια του υπουργού Άμυνας, ή σε αστοχίες όταν γράφουν για σουλτάνο σε δελτίο Τύπου του Μαξίμου, απλώς ολισθαίνουν σε ναρκοθετημένο πεδίο το οποίο παίρνει σβάρνα ο Ερντογάν. Εκτός και αν κάποιοι νομίζουν ότι το αποκρουστικό "στιλ" του Τραμπ έχει "πέραση" και στη δική μας γειτονιά.

Σε απόλυτη διαφορά τόνων και ουσίας με τον κ. Ερντογάν ήταν η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, όταν υπογράμμισε αφ' ενός ότι η Ελλάδα "οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε ένα περιβάλλον καλής γειτονίας" και αφ' ετέρου ότι η χώρα μας "δεν έχει λόγο ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν".

Όταν μάλιστα αναφέρθηκε στην παρατεταμένη κωλυσιεργία για τους δύο στρατιωτικούς μας καλώντας την Τουρκία "να επιστρέψουν άμεσα", εξέφρασε ψύχραιμα και αποφασιστικά τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο σ' αυτό το πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL