Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Το κλωτσοσκούφι από τη Ν.Δ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κλωτσοσκούφι από τη Ν.Δ...

Μέρα τη μέρα, εβδομάδα την εβδομάδα, μήνα τον μήνα, ο καιρός κυλάει, τα μεγάλα θέματα της χώρας βρίσκονται σε κίνηση, η κυβέρνηση της Αριστεράς προσπαθεί να δρομολογήσει την επόμενη ημέρα, να ξεδιπλώσει έναν ευρύτερο σχεδιασμό για το αύριο, και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζεται μια μονότονη καταστροφολογία, κυρίως θα λέγαμε ότι επιδίδεται σε ένα διαρκές... κλωτσοσκούφι εφ' όλης της ύλης.

Το γεγονός ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή είναι κοινή παραδοχή (ασχέτως των αναλύσεων και των αιτίων της) και θα περίμενε κανείς ότι για μια ουσιαστική έξοδο από την κρίση (κρίση που ακουμπάει πολλές πλευρές της πολιτικής μας ζωής), οι συζητήσεις, οι αντιπαραθέσεις, οι συγκλίσεις, οι πολεμικές θα βασίζονται σε βάσιμα επιχειρήματα, προγραμματικές θέσεις, επεξεργασμένες πολιτικές. Όταν όμως ο επικεφαλής της Ν.Δ., από την εκλογή του έως σήμερα, επαναλαμβάνεται συνεχώς στην "προφητεία" - "πρόκληση" των εκλογών παρ' ότι αποτυγχάνει καθ' υποτροπή στην "επίκληση - επιδίωξή" τους, τότε μάλλον οι παλαιοκομματικές ασθένειες παραμένουν κυρίαρχες στο κόμμα του παρά την επαγγελία τομών.

Ίσως βέβαια νομίζει ότι τώρα που "ξεπεράσαμε" το μισό της σημερινής κοινοβουλευτικής θητείας "δικαιώνεται" να μιλάει για τις εκλογές, γιατί εν τέλει μετράμε αντίστροφα προς αυτές! Πάντως, ο πρωθυπουργός επανέλαβε και στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στο Λαύριο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας αλλά για την ηγεσία της Ν.Δ. τέτοιες δηλώσεις δεν "κάμπτουν" τη δογματική προσήλωση για τις οσονούπω "επερχόμενες" κάλπες. Χειρότερο δείγμα όμως προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση με την υπαναχώρησή της για να ανοίξει τώρα η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που χρειαζόμαστε.

Είναι πραγματική προτεραιότητα για τη χώρα και τους θεσμούς της η δρομολόγηση της προσπάθειας για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις σοβαρές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Είναι, λοιπόν, δείγμα χαμηλής μικροκομματικής τακτικής η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη (και άλλων), που τώρα ξεχνάει όσα εξήγγειλε ως νεοεκλεγείς αρχηγός για συνταγματική αναθεώρηση. Ενοχλήθηκε μάλιστα η ηγεσία της Ν.Δ. (και μαζί της ο κ. Βενιζέλος κ.ά.) ακόμη και με την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, γιατί θεώρησαν ότι ανοίγει... δρόμος για τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης και κυρίως ότι ανοίγει μια ουσιαστική συζήτηση για τα κομβικά σημεία της, τις μεγάλες τομές που δεν μπορούν άλλο να καθυστερήσουν.

Προφανώς πολλοί ενοχλούνται, φοβούνται ότι μια συνταγματική αναθεώρηση, και μάλιστα στον βαθμό που θα επιτύχει να έχει και προοδευτικό πρόσημο, είναι ό,τι το χειρότερο για τη συντήρηση και την επιχείρηση "κατεδάφισης" του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια δείγματα θεσμικής ποιότητας και στενού κομματισμού κάνουν ζημιά στη δημοκρατία, στην ίδια τη Ν.Δ., και αποτυπώνουν το "κλωτσοσκούφι" που παίζει με τα σοβαρά θέματα της χώρας.

Στο καίριο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης όλοι κρίνονται και η κυβέρνηση με τις προσπάθειές της μπορεί να προχωρήσει και οι πολίτες θα κρίνουν όλες τις δυνάμεις που θα πάνε μπροστά ή θα παραμείνουν αγκυροβολημένες στον παλαιοκομματισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL