Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Προβληματικές σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβληματικές σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας

Με τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και του Προέδρου της Τουρκίας στη γειτονική μας Βουλγαρία αποτυπώθηκαν ευκρινώς οι προβληματικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Καμία πρόοδος δεν κατεγράφη σ' αυτές τις σχέσεις, που από καιρό είναι περίπου "παγωμένες", και, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Ντ. Τουσκ, στις συνομιλίες δεν υπήρξε καμία συμφωνία.

Οι πολλές διαφορές και οι σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ Ε.Ε. και Άγκυρας δεν μπορούν να μπουν κάτω από κανένα "χαλί" χειραψιών και, έστω, συναντήσεων. Όσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας κινείται και φέρεται σαν σύγχρονος σουλτάνος, ακόμη και όταν διπλωματικά χαμηλώνει για λίγες ώρες τους τόνους (ενώ οι συνεργάτες του και οι σύμμαχοί του φροντίζουν να τους κρατούν επικίνδυνα υψηλούς), δεν υπάρχει εύκολη προοπτική για επίλυση των πολλών εκκρεμοτήτων.

Μπορεί ώς τώρα η διετία της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τους πρόσφυγες να απέδωσε αρκετά, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται δυνάμει όπλο εκβιασμού από τον Πρόεδρο της Τουρκίας για να αντιμετωπίζει άλλα ζητήματα. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος με τους περίπου 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχει υποδεχτεί, όμως οι επιθετικές, επεκτατικές επιχειρήσεις της διαμορφώνουν νέα αποσταθεροποίηση και προκαλούν νέες τραγωδίες και άλλους πρόσφυγες!

Με μαξιμαλιστικές ρητορικές και απειλητικές κορώνες (όπως για κυπριακή ΑΟΖ, Αιγαίο) δεν προωθείται καμία προοπτική καλής γειτονίας και εποικοδομητικής συνεργασίας. Ούτε με την επ' αόριστον παράταση της κράτησης των δύο στρατιωτικών μας (και την "αναζήτηση" κατηγορητηρίου) δίνεται "απάντηση" στις ανιστόρητες επιδιώξεις των επιθετικών κύκλων της Άγκυρας.

Η επίμονη προσπάθεια του Ερντογάν να αναδειχθεί στον πιο ισχυρό περιφερειακό παράγοντα -με κάθε τρόπο- μόνο προβλήματα προκαλεί και θα επιφέρει μεγαλύτερη ανασφάλεια σε όλη την πολύπαθη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το σαφές μήνυμα από την ευρωσύνοδο και από τη Βάρνα προς την Τουρκία μάλλον δεν είναι "ικανό" να οδηγήσει σε πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις τον γείτονά μας.

Για τη χώρα μας και για την Ευρώπη είναι αναγκαίος ο συνεκτικός και αποφασιστικός τρόπος - στάση απέναντι στην αυξανόμενη επίδειξη "ρόλου" από τον Ερντογάν και είναι ακόμη πιο αναγκαία μια διαρκής πολιτική εγρήγορση και σχεδιασμένη πίεση αν θέλουμε να αποφευχθούν νέες εντάσεις, να γίνουν βήματα ουσιαστικού διαλόγου και επίλυσης των εκκρεμοτήτων προς όφελος της ειρηνικής συμβίωσης των λαών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL