Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Προφητειών το ανάγνωσμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προφητειών το ανάγνωσμα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προφητειών το ανάγνωσμα

Του Παντελή Μπουκάλα

Περίπου δύο αιώνες από την έναρξη της Επανάστασης θα περίμενε κανείς ότι ο περί εθνεγερσίας πολιτικός λόγος θα παρακολουθούσε από πιο κοντά τον επιστημονικό ιστοριογραφικό λόγο, έστω κι αν ανακοινώνεται με τη μορφή διαγγελμάτων και μηνυμάτων, που η μοίρα τους είναι να ηττώνται από τον πατερναλιστικό στόμφο. Οπωσδήποτε, η φετινή συγκυρία δεν ευνοούσε την απαγκίστρωση του δημόσιου λόγου από την υψηλότονη ρητορική, το έθιμο όμως της εκτόξευσης ηχηρών πλην άσαρκων λέξεων είναι παμπάλαιο· δεν εξαρτάται από τις περιστάσεις. Απλώς η σύλληψη των δύο αξιωματικών από την τουρκική στρατοχωροφυλακή και οι τυχοδιωκτικές κινήσεις του ερντογανικού καθεστώτος στο Αιγαίο, εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, εμπλούτισαν τις δημόσιες τοποθετήσεις ορισμένων κομματικών αρχηγών και στελεχών με όχι και τόσο στοχαστικές αναφορές στην πιθανότητα θερμού επεισοδίου. Ο ανταγωνισμός στη χρήση δραματικών διατυπώσεων ήταν ολοφάνερος.

Εβδομάδες τώρα τα κιτρινόμαυρα πρωτοσέλιδα μιας πατριδοκαπηλίας όλο και πιο χυδαίας πλασάρουν προφητείες ποικίλων Νοστράδαμων ελληνοχριστιανικής κοπής, που διαβεβαιώνουν ότι αύριο - μεθαύριο, σε τρία τέρμινα εν πάση περιπτώσει, θα υπάρξει ελληνοτουρκική πολεμική εμπλοκή. Και παρ' ότι η συμμαχία Πούτιν - Ερντογάν, με θύμα τούς μονίμως προδομένους Κούρδους, δεν ευνοεί τα σενάρια άλλων εποχών για το φιλελληνικό ξανθό γένος, οι αυτοχειροτονημένοι διάδοχοι του Αγαθάγγελου επιμένουν να δοξολογούν τον «μέγα Βλαδίμηρο», Αγιορείτη άλλωστε, από τον οποίο δεν αναμένουν τίποτε λιγότερο από την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Και επειδή πέφτουν έξω στην ημερομηνία έναρξης του πολέμου που αναγγέλλουν, απλώς την ανανεώνουν έπειτα από κάθε προφητική αποτυχία.

Οι κιτρινοφυλλάδες του σωβινισμού κάνουν τη μόνη δουλειά που ξέρουν: τρομοκρατούν πολεμοκαπηλικά και καλλιεργούν, από φιλοχουντική σκοπιά, τη λατρεία του στρατού-σωτήρα. Πόσο συμβάλλουν, όμως, στην ψύχραιμη προσέγγιση των πραγμάτων όσοι κομματικοί αρχηγοί (ανάμεσά τους και ο κ. Δ. Κουτσούμπας) ζήλεψαν τη δόξα του προφήτη - Βασίλη Λεβέντη και επιμένουν πως «είναι πολύ κοντά ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου»; Με τα νήματα στα χέρια του «απρόβλεπτου» μα και τόσο προβλέψιμου μες στη μεγαλομανία του Ταγίπ Ερντογάν, τίποτε ευκολότερο από το να προφητέψει κανείς ότι όλα είναι πιθανά. Αλλά το να παρουσιάζεται από επίσημα χείλη η πιθανότητα σαν βεβαιότητα, και το ένα από τα πολλά ενδεχόμενα σαν μοιραίο, δεν ωφελεί κανέναν. Ας μην ξαναγίνουμε θύματα μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL