Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστής της Προοδευτικής Συμμαχίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστής της Προοδευτικής Συμμαχίας

Το όραμα μιας νέας Ευρώπης, πραγματικά δημοκρατικής, παράγοντα σταθερότητας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με ένα νέο μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης και μια αποτελεσματική πολιτική αναδιανομής του πλούτου, έρχεται στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Η κήρυξη του εμπορικού πολέμου από τον Αμερικανό Πρόεδρο με την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα και από την Ευρώπη προϊόντα, σε συνδυασμό με το Brexit, δημιουργούν ανησυχίες ακριβώς τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της. Στις ευρωπαϊκές κοινωνίες η πολύχρονη εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων συνταγών άφησε βαθιά τα ίχνη της με τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ανισότητες και ανεργία είναι ωστόσο οι βασικές πηγές που ποτίζουν το δέντρο του φασισμού, που στις ημέρες μας -λόγω και του προσφυγικού- παίρνει την μορφή του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η άνοδος των ξενοφοβικών και ρατσιστικών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν συνιστά λύση των προβλημάτων που μαστίζουν τις κοινωνίες, όπως η φτώχεια, η περιθωριοποίηση και η βία. Γι' αυτό τα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς προωθούν την ιδέα μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που θα συνενώσει τον προοδευτικό χώρο σε μια κοινή πορεία κατά του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας.

Σημαντικό στοιχείο στη συγκρότηση αυτής της συμμαχίας είναι η αλλαγή πλεύσης των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που όλο το προηγούμενο διάστημα ταυτίστηκαν με τα συντηρητικά κόμματα και προσχώρησαν στη νεοφιλελεύθερη λογική.

Η χώρα μας βγαίνει από μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας που στοίχισε στον ελληνικό λαό πολλά δεινά στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Τα μέτρα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας που επιβλήθηκαν από την Τρόικα κόστισαν 65 δισ., απώλειες του εθνικού εισοδήματος κατά 29%, αύξηση της ανεργίας στο 27%, λουκέτο σε χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που διαχειρίζεται τις τύχες του τόπου από τον Σεπτέμβριο του 2015, αποσόβησε μια καταστροφική επιδείνωση της οικονομίας, βελτίωσε τους περισσότερους δείχτες, ενέταξε στο σύστημα υγείας δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους και έθεσε τις προϋποθέσεις για μια καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο.

Η πρόοδος της χώρας αναγνωρίζεται από τους πιο σοβαρούς παράγοντες της διεθνούς οικονομικής ζωής και από έντυπα που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις προχθές στην «Καθημερινή» της Κυριακής δημοσιεύτηκαν συνεντεύξεις δύο κορυφαίων προσωπικοτήτων με θετικά σχόλια και ευοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τον Θέμη Θεμιστοκλέους, πρόεδρο του ευρωπαϊκού γραφείου επενδύσεων της UBS Wealth Management, και τον Γερμανό δρ Μάρκους Ρις, επικεφαλής του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου ERGO.

Ο πρώτος διατυπώνει την πρόβλεψη ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η καθαρή έξοδος. Η Ελλάδα κατά την εκτίμησή του βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και μέχρι τον Αύγουστο μπορεί να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα με το οποίο θα υποστηρίξει την πορεία της χώρας χωρίς πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ο ίδιος πιστεύει ότι το 2018 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξεως του +2,8%, ενώ το 2019 με ρυθμό του 2,9%. Σε όσους τον ρωτούν πώς η Ελλάδα θα πετύχει τέτοιους υψηλούς ρυθμούς, αυτός απαντάει: «Και γιατί να μην κινηθεί σε ακόμη υψηλότερους ρυθμούς δεδομένης της μεγάλης συρρίκνωσης του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια και της μεγάλης διάρκειας της κρίσης;».

Ο δεύτερος σε συνέντευξή του δηλώνει ότι η «Ελλάδα συγκαταλέγεται στις βασικές αγορές για τον όμιλο ERGO και μετά την εξαγορά της Αγροτικής Ασφαλιστικής η ERGO HELLAS αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο». «Η εταιρεία -λέει ο ίδιος- θα ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα μέσω της οργανικής ανάπτυξης διερευνώντας παράλληλα για νέες ευκαιρίες στον ασφαλιστικό κλάδο».

Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στον οδικό χάρτη που χάραξε την προηγούμενη περίοδο και θα εκπονήσει το σχέδιό της για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα απαντώντας στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.

Το ελληνικό παράδειγμα τώρα πλέον αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλη την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL