Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Εύλογοι οι συνειρμοί για την ύπαρξη εκκλησιαστικού - παραδικαστικού κυκλώματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εύλογοι οι συνειρμοί για την ύπαρξη εκκλησιαστικού - παραδικαστικού κυκλώματος

Του Νίκου Φίλη*

Με την κατά πλειοψηφία απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών, με την οποία υιοθετούνται οι ισχυρισμοί των φονταμενταλιστών, ζηλωτών - ορθοδοξιστών, εγείρονται πολλαπλά ζητήματα δημοκρατικής-θεσμικής τάξης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, επιφορτισμένο με την αποστολή να ελέγχει τη συνταγματικότητα των πράξεων της διοίκησης, παρερμηνεύει το σύνταγμα και ενσωματώνει στη νομολογία σκοταδιστικές ιδεολογικές προσεγγίσεις. Συμπτωματικά, μόλις λίγες μέρες πριν, το δικαστήριο στο Αίγιο είχε αθωώσει τον γνωστό Αμβρόσιο. Ευλόγως δημιουργούνται συνειρμοί για την ύπαρξη εκκλησιαστικού - παραδικαστικού κυκλώματος.

Το ΣτΕ τα τελευταία χρόνια αποκλίνει από τη φιλελεύθερη παράδοσή του και γλιστράει σε ακραίες αποφάσεις, συχνά ελληνοχριστιανικής καθαρότητας, όπως π.χ. η κατάργηση του Νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια. Ιδιαίτερα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μηχανισμοί της Δικαιοσύνης, ανάμεσά τους και ορισμένα μέλη του ΣτΕ, συμπεριφέρονται ως η τελευταία εφεδρεία του αμαρτωλού πολιτικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικές οι αποφάσεις για την αδειοδότηση των καναλιών, καθώς και για την παραγραφή πράξεων προκλητικής φοροκλοπής και φοροδιαφυγής. Δυστυχώς, ορισμένες κυβερνητικές επιλογές διευκόλυναν αυτή την αρνητική εξέλιξη στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν υπαγορεύεται από το σύνταγμα, ούτε από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως τεκμηριωμένα αποδεικνύει η μειοψηφούσα άποψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο χωρισμός Εκκλησίας - Πολιτείας, που αποτελεί ώριμο κοινωνικό αίτημα, είναι αναγκαίος ώστε να καταργηθούν αναχρονισμοί και θεσμικά κατάλοιπα, τα οποία αξιοποιούν οι φονταμενταλιστές και οι ακροδεξιοί σε βάρος των δικαιωμάτων του πολίτη. Χρειάζεται πολιτική αποφασιστικότητα, γιατί οποιαδήποτε ταλάντευση εκλαμβάνεται από το αντίπαλο σύστημα ως αδυναμία και υποχώρηση. Μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση οφείλει να συμπεριφέρεται με πολιτική αυτοπεποίθηση και με αρχές. Αν η δύναμη των δανειστών μάς αναγκάζει σε οδυνηρούς συμβιβασμούς στην οικονομία, κανένα άλλοθι δεν υπάρχει στην υποχωρητικότητα απέναντι σε μη νομιμοποιημένες από τον λαό εξουσίες. Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

* Ο Ν. Φίλης είναι βουλευτής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL