Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η εφιαλτική μαζική χειραγώγηση της κοινής γνώμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εφιαλτική μαζική χειραγώγηση της κοινής γνώμης

Οι εικόνες και τα ρεπορτάζ από τη συριακή - κουρδική πόλη Αφρίν συγκλονίζουν. Ένας ξένος στρατός, ο τουρκικός, συνεργαζόμενος με μισθοφόρους, πλιατσικολόγους, βιαστές και ανεξέλεγκτους φονιάδες, εισέβαλε στη Συρία με το επιχείρημα ότι θέλει να εξοντώσει τους τρομοκράτες. Και τι θράσος! Η επιχείρηση ονομάστηκε «Κλάδος Ελαίας».

Η ΕΚΤΟΠΟΙΣΗ 250.000 Κούρδων, μια ασήμαντη λεπτομέρεια! Λες και ο στόχος του Ερντογάν είναι να εξοντώσει τους τρομοκράτες και να γυρίσει σπίτι και όχι να μείνει, να αλλάξει τα σύνορα και να εμποδίσει τις προοπτικές και τη δυναμική που έχουν αναπτυχθεί για την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο υπογάστριο της Τουρκίας.

ΤΟ ΘΕΜΑ όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι η διεθνής κοινότητα και οι μεγάλες δυνάμεις σιωπούν. Οι άνθρωποι γι’ αυτούς είναι η σκόνη που καθαρίζουν όταν κάθονται στη σκακιέρα για να κινήσουν τα πιόνια. Οι άνθρωποι, όταν είναι διαχειρίσιμοι, δεν ενοχλούν, ειδικά μάλιστα σε τούτες τις εποχές που τα μέσα χειραγώγησης, παραπλάνησης και αναισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης έχουν πυρηνική ισχύ.

ΤΟ ΑΦΡΙΝ δεν έχει θέση στην ατζέντα των γεγονότων. Κυριαρχούν οι απειλές Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας κατά της Ρωσίας για την απόπειρα δολοφονίας του διπλού πράκτορα Σκριπάλ, λες και είναι πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της κατασκοπείας. Με ποια στοιχεία ενοχοποιούν και λαμβάνουν μέτρα, με απελάσεις διπλωματών στην αρχή και οικονομικό μποϊκοτάζ των ρωσικών εξαγωγών δημιουργώντας συνθήκες νέου Ψυχρού Πολέμου. Αρκεί μια βάσιμη υποψία; Αρκεί αν πειστεί η κοινή γνώμη ότι είναι γεγονός.

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ θερμού πολέμου στη Συρία, με την αποδεδειγμένη εισβολή ενός τακτικού στρατού με βαρύ οπλισμό σε μια ξένη χώρα, αντιμετωπίζονται ως λεπτομέρεια. Εύκολο, διότι το Διεθνές Δίκαιο έχει κηδευτεί εδώ και χρόνια και έλαβε τη χαριστική βολή από την μονομερή εισβολή Αμερικανών και Βρετανών στο Ιράκ. Από εκεί και πέρα, όποιος ήθελε έμπαινε όποιος ήθελε έβγαινε και καζανάκι δεν τράβαγε, όπως έλεγε ο φοβερός Χάρρυ Κλυνν στη δεκαετία το '80.

ΥΠΗΡΧΑΝ τρομοκράτες στο Αφρίν; Είναι προφανές, απαντάει ο Ερντογάν, που πανηγυρίζει οξύνοντας των εθνικισμό του τουρκικού πληθυσμού για να κουκουλώσει την οικονομική κρίση. Απειλεί μάλιστα με εισβολή και στο Ιράκ. Προφανές ήταν και ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει, αποδεδειγμένα, όπως εξηγούσε ο Κόλιν Πάουελ από το βήμα του ΟΗΕ, βιολογικά όπλα. Και με το επιχείρημα αυτό Αμερικανοί και Βρετανοί εισέβαλαν στο Ιράκ, αλλά όταν έψαξαν να βρουν τα βιολογικά όπλα, δεν βρήκαν απολύτως τίποτα!

ΟΤΑΝ μάλιστα ρωτήθηκε ο τότε Πρόεδρος Τζορτζ Μπους τζούνιορ για την απάτη, απάντησε ότι δεν πειράζει, ένα λάθος ήταν, αλλά τώρα οι Ιρακινοί θα απολαύσουν τη δημοκρατία! Οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί άμαχοι αλλά και πολλοί Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες ήταν απλά η σκόνη πάνω στη σκακιέρα. Τα πετρέλαια πέρασαν στα χέρια των εισβολέων, που συνέχισαν τα πειράματα στη Λιβύη και τη Συρία.

Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ και ο έλεγχος της κοινής γνώμης έχουν αποκτήσει πλέον άλλες διαστάσεις. Διαστάσεις εφιαλτικές. Πολιτικές εξουσίες που δεν διστάζουν να κατασκευάζουν θέμα για να αλλάξουν την ατζέντα από μια ανεπιθύμητη εξέλιξη, ακόμα κι αν από την κατασκευή χαθούν ανθρώπινες ζωές.

ΛΙΓΟ - πολύ, ήμασταν υποψιασμένοι για τα φακελώματα των μεγάλων πάροχων του Διαδικτύου. Οι ελεγκτές μας όμως έχουν προχωρήσει μακριά. Όπως αποκάλυψαν οι “New York Times” και ο βρετανικός “Observer”, η εταιρεία ανάλυσης προσωπικών δεδομένων Cambridge Analytica συγκέντρωσε παράνομα προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ενός λογισμικού προγράμματος που επέτρεπε στοχευμένες ειδήσεις και προσωποποιημένο διαφημιστικό - προπαγανδιστικό περιεχόμενο. Έτσι επηρέαζαν τις εκτιμήσεις και προτιμήσεις των Αμερικανών ψηφοφόρων. Μάλιστα, για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αυτής της μαζικής παρέμβασης, η εταιρεία Cambridge Analytica συνεργάστηκε με την εταιρεία του ψυχολόγου Αλεξάντερ Κόγκαν.

ΜΕΤΑ τη δημοσιοποίηση του θέματος, η μετοχή του Facebook βυθίστηκε. Και λοιπόν; Σε λίγο όλα θα ξεχαστούν. Κι αν κάτι άλλο αντικαταστήσει την επικαιρότητα που θα επιβάλουν, πώς και ποιος θα μας προστατεύσει από τη μαζική επιστημονική χειραγώγηση των νέων υπηρεσιών; Ποιος θα τολμήσει να μιλήσει και θα ακουστεί, για το κάθε Αφρίν, χωρίς την έγκριση των χειραγωγών της παγκόσμιας κοινής γνώμης;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL