Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Ν. Φίλης: Αναγκαία η διαφάνεια στα οικονομικά της Εκκλησίας μετά τις περίεργες χρηματοδοτήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Αναγκαία η διαφάνεια στα οικονομικά της Εκκλησίας μετά τις περίεργες χρηματοδοτήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Video)

Ο κ. Φίλης μιλώντας στο ΣΚΑΙ αναφέρθηκε σε σημερινό πρωτοσέλιδο υπογραμμίζοντας ότι: «Η Εκκλησία της Ελλάδος, οι απλοί ιερείς και ο απλός κόσμος που συμμετέχει στο "φιλανθρωπικό έργο" της Εκκλησίας δίνει καθημερινά από το υστέρημά του και δεν περιμένει 800.000 από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τι νόημα έχει να υπάρχει εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ξέρει από λοιμώδεις νόσους η Εκκλησία;»

Εκτίμησε ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος στα οικονομικά της Εκκλησίας καθώς είναι αδιαφανή και αυτό πρέπει να αλλάξει στα πλαίσια και της συνταγματικής αναθεώρησης. Συγκεκριμένα όπως είπε: «Το κράτος δίνει 200 εκ. ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση της Εκκλησίας αλλά πρέπει να υπάρχει και λογοδοσία. Επίσης παίρνει ΕΣΠΑ η Εκκλησία, ή χρήματα από το παγκάρι ή επίσης τις φοροαπαλλαγές που λαμβάνει και δεν έχουν σχέση με το "φιλανθρωπικό της έργο".»

Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας

Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας τάχθηκε ο Νίκος Φίλης και αναρωτήθηκε «θα καταργηθεί το άρθρο 3 ή θα συνεχίσουμε να έχουμε μια αμφιλεγόμενη διατύπωση περί επικρατούσας θρησκείας που με βάση τους συνταγματολόγους στην Ελλάδα δεν αφορά προέχουσα θέση της θρησκείας έναντι των άλλων θρησκειών αλλά τη διαπίστωση ότι η πλειοψηφία των πολιτών στη χώρα μας είναι ορθόδοξη.

Συμφώνησε με τον κ. Θεοδωράκη σημειώνοντάς όμως ότι άλλαξε η βασική θέση του Κινήματος Αλλαγής και σήμερα μιλάει για «διακριτούς ρόλους». Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνει με ημίμετρα ο διαχωρισμός.

"Ναζί είναι οι άνθρωποι, αυτή είναι η συμπεριφορά τους"

Καλούμενος να σχολιάσει το χθεσινό προκλητικό επεισόδιο στη Βουλή ο κ. Φίλης τόνισε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ξυδάκης επέδειξε ευψυχία όταν μπήκε μπροστά στη Χ.Α. λέγοντας «ως εδώ» καμία ανοχή. «Ναζί είναι οι άνθρωποι οπότε αυτή είναι η συμπεριφορά» τους εξήγησε ο κ. Φίλης αναφερόμενος στην προκλητική και ακραία συμπεριφορά της Χ.Α. στη Βουλή.

Φοβάται τη δικαστική έρευνα και τη δίκη γιατί τα στοιχεία από τους μάρτυρες είναι συντριπτικά για τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χ.Α. Η δίκη να ολοκληρωθεί ώστε όλοι αυτοί οι εγκληματίες να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει κανένα όριο ανοχής στην από τη Δημοκρατία απέναντί τους.

«Είναι προφανές ότι οι ακροδεξιοί και οι ναζί παίζουν ρητορικά με τα εθνικά θέματα και όποτε ήταν σε θέση ευθύνης τα κατέστρεψαν. Πούλησαν και πρόδωσαν την Κύπρο. Πήγαν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά στο θέμα της Μακεδονίας και είναι μεγάλη η ευθύνη της Ν.Δ. που δεν διαχωρίζει πολιτικά τη στάση της και φέρεται κερδοσκοπικά. Πρέπει να βάλουμε ένα φρένο, υπάρχει και ο κανονισμός της βουλής αλλά το κρίσιμο είναι η δικαιοσύνη να επιταχύνει την κρίση της.»

Για την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για το μάθημα των Θρησκευτικών ο κ. Φίλης τόνισε ότι «η δικαιοσύνη μερικές φορές με αποφάσεις που λαμβάνει (βλ. και απόφαση για Αμβρόσιο) συμπεριφέρεται σα να υπάρχει μια υπόγεια διαδρομή ανάμεσα σε κύκλους της Εκκλησίας και κύκλους της Δικαιοσύνης. Είναι λυπηρό αυτό γιατί αναιρεί την αναγκαία ανεξαρτησία της όταν δημιουργείται η υποψία για το πώς λειτουργεί. Η Δικαιοσύνη όμως είναι δυνατόν να μη αντιλαμβάνεται το νόμο και τα δικαιώματα των πολιτών;

Παρερμηνεία του Συντάγματος η απόφαση του ΣΤΕ

Οι αποφάσεις του ΣΤΕ κρίνονται εκτός αν ο κ. Σακελλαρίου θεωρεί ότι μιλάει με το Θεό. Η απόφαση του ΣΤΕ δεν έχει κανένα συνταγματικό έρεισμα είναι εκτός Συντάγματος. Πρόκειται για παρερμηνεία και όπως αναφέρει και η μειοψηφία του ΣΤΕ αναφέρει τα περί επικρατούσας θρησκείας υπάρχουν αλλά δεν σημαίνει ότι ασκείται εις βάρος των άλλων θρησκειών. Έχουμε την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα μας που είναι υπερέχουσα συνταγματική αρχή. Ξανά ο κ. Σακελλαρίου από τους πρωταγωνιστές κατά του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια και τάχθηκε υπέρ της καθαρότητας του ελληνοχριστιανικού φύλου.

Σοβαρή η επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας η απόφαση της Ε.Ε.

«Σοβαρή η επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας η απόφαση της Ε.Ε. στο θέμα των ελληνοτουρκικών. Μένει να δούμε πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί» τόνισε ο κ. Φίλης ενώ δήλωσε τη συμπαράστασή του στους δύο Έλληνες αξιωματικούς

Ειδικότερα για το Μακεδονικό ανέφερε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία επίλυσης του. «Η εκκρεμότητα του μόνο αρνητική είναι για τα ελληνικά συμφέροντα». Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι: Σύνθετη ονομασία με συμπερίληψη του ονόματος της Μακεδονίας είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης και προκύπτει και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που έχει προσυπογράψει ο κ. Καμμένος. Σεβαστή η άποψη του κ. Καμμένου αλλά είναι προσωπική. Εκτίμησε ότι δεν θα οδηγήσει το θέμα αυτό σε πολιτική αποσταθεροποίηση.

Πολύ ουσιαστική είναι η πρόταση του κ. Βενιζέλου στο θέμα της επίλυσης του Μακεδονικού, ότι η λύση για την ονομασία μπορεί να σφραγιστεί με μια ισχυρή διεθνή συμφωνία και μετά να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. 

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL