Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Δικηγοράκοι" και "λογιστάκοι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δικηγοράκοι" και "λογιστάκοι"

Από τις πρώτες ημέρες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση, παρατηρείται μια ιδιότυπη διαμάχη μεταξύ αριστερού πολιτικού λόγου και νομικίστικης επιχειρηματολογίας εκ μέρους μιας παλαιάς τάξης πραγμάτων, καλομαθημένης επί δεκαετίες να συντηρεί κεκτημένα καταπατώντας διαφάνεια, κοινωνική ευθύνη και ευ πολιτεύεσθαι, αλλά και πάσης φύσεως υπερσυντηρητικών κύκλων. Αν και ιδιότυπη, εξ αρχής θεωρήθηκε απολύτως προβλέψιμη από κυβερνητικής πλευράς, αν και όχι ως προς την ισχύ της, η οποία φαίνεται να υποτιμήθηκε.

Προμετωπίδα αντίστασης στις κυβερνητικές προσπάθειες εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού είναι οι συμπληγάδες της Δικαιοσύνης. Το διαπιστώσαμε πρόσφατα με το μάθημα των Θρησκευτικών ή νωρίτερα με τις τηλεοπτικές άδειες και την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων.

Οι "κομμένοι και ραμμένοι" στα μέτρα του συστήματος νόμοι γίνονται συχνά "σημαία" και στους κόλπους της νομοθετικής εξουσίας. Όπως έχουν διαπιστώσει όσοι παρακολουθούν τα του ελληνικού κοινοβουλίου, η πιο σκληρή αντιπολίτευση προέρχεται από μικρό αριθμό βουλευτών με θητεία στη μάχιμη δικηγορία.

Απέναντι στον αμιγώς πολιτικό λόγο της ελληνικής Αριστεράς, στάθηκαν αποτελεσματικά και οι δανειστές. Θυμόμαστε τον τέως υπουργό Οικονομικών να ομιλεί με επιχειρήματα πολιτικά και πολιτικής οικονομίας και να τον αντικρούουν ο νομομαθής Γερμανός ομόλογός του και άλλοι στα Εurogroup με έγγραφα νόμων, συμφωνιών, αποφάσεων, αστερίσκων, παραγράφων, εδαφίων κ.ο.κ.

Επί δεκαετίες, λέξη - κλειδί στο πολιτεύεσθαι της ελληνικής αριστεράς ήταν το "όραμα". Μια απολύτως πολιτική λέξη. Πλέον όμως, διεθνείς συνθήκες, οργανισμοί, παγκοσμιοποίηση, αγορές, περιόρισαν τον πολιτικό λόγο. Ως εκ τούτου η Αριστερά δραστηριοποιείται παντού σε ένα παγκοσμιοποιημένο εχθρικό περιβάλλον, περιφρουρούμενο από τους νόμους του. Πριν από λίγα χρόνια, όσοι στην Αριστερά επικαλούνταν επιχειρήματα βασισμένα σε νόμους ή απλή αριθμητική αντιμετωπίζονταν συχνά ως "λογιστάκοι" και "δικηγοράκοι". Η ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης όμως από την Αριστερά έδειξε ότι "λογιστάκοι" και "δικηγοράκοι" είναι που πολεμούν και σαμποτάρουν τις κυβερνητικές επιλογές. Και βεβαίως οι πολυνομίες του συστήματος, όπως λ.χ. εκείνη που απαγόρευσε στην πρώτη υφυπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τη ρύθμιση με "κούρεμα" κεφαλαίου φορολογικών οφειλών που είχε προαναγγείλει.

Καθώς ο λογιστής είναι "υποχρεωμένος" να μελετά τον κατοπινό τρόπο σκέψης του εφοριακού ώστε να είναι ένα βήμα μπροστά από αυτόν, και ο δικηγόρος αντίστοιχα τον τρόπο σκέψης του αντιδίκου για να τον "αποστομώσει", λειτουργούν ώς ένα σημείο και ως σκακιστές, κατ' εξοχήν υποχρεωμένοι να προβλέπουν τις κινήσεις του αντιπάλου. Και το σκάκι, ως γνωστόν, είναι η επιτομή της τακτικής και της στρατηγικής.

Ο ρεαλισμός που πρέπει να διακατέχει μια κυβέρνηση, ακόμη και με τα πιο φιλόδοξα οράματα, οφείλει να παραχωρήσει μεγαλύτερο έδαφος από την τέχνη της διακυβέρνησης στους "λογιστάκους" και τους "δικηγοράκους" καθώς είναι εξ ιδιότητος αποτελεσματικότεροι στις σκακιέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL