Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ν. Φίλης: Το σχολείο δεν είναι κατηχητικό, η απόφαση του ΣΤΕ δεν έχει συνταγματικό έρεισμα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Φίλης: Το σχολείο δεν είναι κατηχητικό, η απόφαση του ΣΤΕ δεν έχει συνταγματικό έρεισμα (Video)

https://www.youtube.com/embed/vpxikmRoq3Q

«Η επικρατούσα θρησκεία ερμηνεύεται από τους Συνταγματολόγους εδώ και 100 χρόνια ήδη από τον μακαρίτη το Ν. Σαρίπολο, ότι δεν αποτελεί αντίληψη διάκρισης εις βάρος άλλων θρησκειών αλλά διαπίστωση ότι η πλειοψηφία πιστεύει στην Ορθοδοξία» υποστήριξε ο κ. Φίλης και συνέχισε εξηγώντας ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει στην Ορθοδοξία, το σχολείο όμως δεν είναι κατηχητικό. Υπάρχει η Εκκλησία για αυτό. Στο σχολείο τα παιδιά πρέπει να μάθουν για τη θρησκευτική συνείδηση».

Για παράδειγμα, όταν τα παιδιά μαθαίνουν μόνο για τα δόγματα της Ορθοδοξίας αυτό είναι ένα στοιχείο κατήχησης ανέφερε σχετικά ο κ. Φίλης.

«Το Σύνταγμα δεν μιλάει για ορθοδοξία σε σχέση με τους σκοπούς της εκπαίδευσης. Μιλάει για τη θρησκευτική αγωγή των παιδιών, το οποίο είναι κάτι ευρύτερο. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν γιατί γίνονται για παράδειγμα οι θρησκευτικοί πόλεμοι, ή ακούνε για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, πρέπει να ξέρουν τι λένε οι θρησκείες για αυτό. Να απαντάει δηλαδή η θρησκεία στα σύγχρονα προβλήματα».

Το μάθημα σήμερα είναι πλουραλιστικό ανοικτό και στις άλλες θρησκείες

Μιλώντας για το σημερινό χαρακτήρα του μαθήματος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το μάθημα σήμερα έχει πλουραλιστικό χαρακτήρα με έμφαση στην Ορθοδοξία αλλά και με άνοιγμα στις άλλες θρησκείες. Όλοι διδάσκονται το μάθημα των Θρησκευτικών σήμερα και επιπλέον τα στοιχεία για την δική τους θρησκεία».

Το νέο μάθημα των Θρησκευτικών έχει μεγάλη ανταπόκριση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δήλωσε ο κ. Φίλης τονίζοντας ότι «οι εκπαιδευτικοί έχουν αγκαλιάσει το νέο μάθημα των Θρησκευτικών, ένα μάθημα ανοικτό που μορφώνει τα παιδιά για το σύνολο του θρησκευτικού φαινομένου με έμφαση βέβαια στην Ορθοδοξία.» «Το μάθημα γίνεται ελκτικό και επειδή μιλάει για τα σύγχρονα προβλήματα υπάρχει περισσότερη συμμετοχή των μαθητών» εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φίλης εξήγησε τη μακρά διαδικασία εκπόνησης των νέων προγραμμάτων σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείο στα οποία η Εκκλησία είχε συμφωνήσει και μετά άλλαξε γνώμη.

«Παρέλαβα μια διαδικασία πειραματικής διδασκαλίας νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά που είχε ξεκινήσει ήδη μια πενταετία πριν. Μετά από διάλογο με την Εκκλησία για το δογματικό μέρος διότι για το παιδαγωγικό ευθύνη έχει η Πολιτεία, το ΙΕΠ είχε συνομιλήσει και με θεολογικούς παράγοντες και ελήφθη η απόφαση εφαρμογής. Αυτά που συμφωνήσαμε μετά από εξαντλητικό διάλογο νομοθετήσαμε αυτά αποτελούν και τη βάση των νέων προγραμμάτων κατά 99%.»

"Η υπογραφή η δική μου είναι τυπική, την υποστηρίζω αλλά όλη τη δουλειά την έκαναν διαπρεπείς θεολόγοι. Το ότι η Εκκλησία άλλαξε θέση αυτό είναι άλλη ιστορία", πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι πλέον ο χαρκατήρας του μαθήματος είναι πλουραλιστικός. Το μάθημα είναι ανοικτό σε όλα τα θρησκεύαματα και στο πλαίσιο αυτό μαθαίνουν και για την ορθοδοξία.

Σε ερώτηση για την απομάκρυνση του κ. Φίλη από το υπουργείο Παιδείας μετά από παρέμβαση της Εκκλησίας ο κ. Φίλης απάντησε ότι «ο Πρωθυπουργός έκανε την επιλογή που δημοσίως αξίωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Αυτό δεν μου δημιουργεί καμία πικρία και δεν δέχθηκα να μετακομίσω σε άλλα υπουργεία όπως τότε μου πρότεινε ο πρωθυπουργός διότι δεν ήθελα να δοθεί η εντύπωση ότι μαχόμαστε για την καρέκλα μας». «Ήταν μια επιλογή απάντησης της κυβέρνησης στην επιθετικότητα της Εκκλησίας».

Διοχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας

Στη συνέχεια τέθηκε το θέμα του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας συζήτηση η οποία έχει ήδη ξεκινήσει ενώ γίνεται πιο επίκαιρη όταν θα προχωρήσει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Πρέπει να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι μεταξύ κράτους και Εκκλησίας υπογράμμισε ο κ. Φίλης σημειώνοντας ότι υπέρ του διαχωρισμού όπως καταγράφηκε σε σχετική δημοσκόπηση είχε ταχθεί το 60% των πολιτών. 

«Η Εκκλησία παρεμβαίνει με τρόπο άτσαλο σε κυβερνητικά ζητήματα. Έχει δικαίωμα η Εκκλησία να οργανώνει συλλαλητήρια παρεμβαίνοντας στην εξωτερική πολιτική; αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης και απάντησε: «Δικαίωμα έχουν όλοι να κάνουν διαδηλώσεις το θέμα είναι με τι αίτημα και ποια πολιτική. Η Εκκλησία δεν έχει το δικαίωμα να οργανώνει συλλαλητήριο για την εξωτερική πολιτική».

Τέλος πρότεινε να διεξαχθεί μια συζήτηση για το μάθημα των θρησκευτικών μεταξύ παιδαγωγών και θεολόγων ωστόσο ο δημοσιογράφος της εκπομπής κατήγγειλε "το κλίμα τρόμου" από ακραίους κύκλους της Εκκλησίας που παρεμποδίζει μια τέτοια συζήτηση.

Kατ. Μπρέγιαννη

Διαβάστε επίσης:

Το σκεπτικό της μειοψηφίας των δικαστών του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL