Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Πούτιν ο 4ος: Τσάρος... εκτός των Ρωσιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πούτιν ο 4ος: Τσάρος... εκτός των Ρωσιών

Έβλεπα την Κυριακή ατελείωτα ρεπορτάζ στις τηλεοράσεις του εξωστρεφούς κόσμου για τις εκλογές στη Ρωσία. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ένα ρεπορτάζ από ένα ξεχασμένο χωριό, την Κουτσίνκα στον Καύκασο, όπου φτάνει μόνο η αμαξοστοιχία Ματρίτσα του ταχυδρομείου -μεταφέροντας, εκτός από γράμματα, ψωμί, εργαλεία και φάρμακα- κι όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι γέροι, αφού δουλειές δεν υπάρχουν και τα παιδιά τους έχουν φύγει στις κοντινές ή μακρινές πόλεις της απέραντης Ρωσίας. Ο ρεπόρτερ που είχε φτάσει στη Κουτσίνκα με τη Ματρίτσα ρωτούσε τις φιλόξενες γριούλες που τον κερνούσαν τσάι τι θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές: "Τι άλλο; Πούτιν, βέβαια". Και στο ερώτημα "δεν σας έχει απογοητεύσει;" η απάντηση ήταν άμεση: "Όχι, είναι ένας καλός Πρόεδρος, που κατάφερε να αναγεννήσει τη Ρωσία από τις στάχτες της". Μπορεί να μην υπήρχε κανένα σημάδι "αναγέννησης" στη Κουτσίνκα, αλλά κι εκεί, στην άκρη του θεού, το μοναδικό παράθυρο στον κόσμο που έχουν οι λιγοστοί κάτοικοι είναι η τηλεόραση. Κι αυτή δείχνει ότι η Ρωσία είναι μια χώρα δυνατή, την οποία όλοι υποχρεώνονται πάλι να τη λαμβάνουν υπόψη και που ξέρει να απαντάει στις "παράλογες" επιθέσεις της Δύσης, αυτή τη φορά με αιχμή του δόρατος τη Βρετανία.

Αυτό που έβγαινε από όλα τα ρεπορτάζ - δυτικών τηλεοράσεων, παρεμπιπτόντως- ήταν ότι η οικονομία στη ρωσική επαρχία έχει τα χάλια της, πλην όμως ο Πούτιν έχει δώσει πίσω στους Ρώσους τη χαμένη περηφάνια τους. Και τον βλέπουν ως τον ισχυρό Πρόεδρο που ασχολείται με τα "μεγάλα", με τον έξω κόσμο, τη στρατηγική, τις Ένοπλες Δυνάμεις, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας - και δεν ασχολείται με την οικονομία, τα σχολεία ή τις συντάξεις. Γι' αυτά, τα "καθημερινά", υπάρχουν οι κυβερνήτες των επαρχιών.

Ίσως είναι κι αυτός ένας λόγος γιατί κανείς δεν αναρωτιόταν ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος στη Ρωσία προχθές. Όλοι πίστευαν ότι θα ήταν ο Πούτιν -για τέταρτη φορά- και το μοναδικό ερώτημα ήταν εάν θα πετύχει το περιβόητο "70-70" που επεδίωκε. Δηλαδή, να πάρει 70%, με 70% συμμετοχή. Τελικά πήρε 76% και φρόντισε με κάθε τρόπο να στείλει τους Ρώσους στην κάλπη, φτάνοντας τη συμμετοχή στο 67%. Άλλωστε, ο μόνος του αντίπαλος, που φαίνεται ότι τον παίρνει στα σοβαρά και γι' αυτό η ρωσική Δικαιοσύνη δεν του επέτρεψε να κατέβη υποψήφιος, ο Ναβάλνι, έκανε καμπάνια υπέρ της αποχής. Τώρα ο Πούτιν θα κυβερνά μέχρι το 2024. Με το βλέμμα του στραμμένο προς τα έξω. Ενίοτε αγριωπό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL