Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Αλ. Τσίπρας: Η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης είναι η μόνη διέξοδος (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης είναι η μόνη διέξοδος (Video)

«Είναι ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων, να δώσουν τη μάχη για την Ευρώπη που θα χωρά τα όνειρα και τους στόχους των επόμενων γενιών», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη διήμερη διεθνή συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ της Αθήνας, με τίτλο: «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη».https://www.youtube.com/embed/QfOTLoA5PTc?rel=0

Επισήμανε για το διήμερο φόρουμ ότι καταγράφηκε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στο κοινό σπίτι, την Ευρώπη.

Οριοθετώντας το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο-πόλο δυνάμεων που πρέπει να συσπειρωθούν, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για να κερδηθούν οι μάχες που βρίσκονται ενόψει, «χρειάζεται η ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συμπόρευση των δυνάμεων της αριστεράς, των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, των δυνάμεων της οικολογίας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «τώρα που η Ευρώπη μοιάζει να μιλά μια άλλη γλώσσα από τη μητρική της γλώσσα, όλο και περισσότεροι πολίτες παύουν να την ακούν», για να υπογραμμίσει ωστόσο ότι η «δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη δεν αποτελεί νομοτέλεια».

Τόνισε ότι η μάχη για την ηγεμονία δεν είναι υπόθεση μονάχα των δύο στρατοπέδων: των νεοφιλελεύθερων και της ακροδεξιάς που ραγδαία κερδίζει δυνάμεις, αλλά ότι «υπάρχει ο πόλος των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης». Υπάρχει τουλάχιστον σε αξιακό πεδίο, άλλο δεν συγκροτείται σε πολιτικό, σχολίασε. Είπε ότι «είναι ο δικός μας πόλος που φέρει στις αποσκευές του τη βαριά ιστορική παράδοση των μεγάλων αγώνων, των μεγάλων κατακτήσεων αλλά και των θεσμικών τομών που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους». Κατόπιν αυτών υπογράμμισε ότι με αυτή την παράδοση και μια νέα δυναμική αυτός ο πόλος προσέρχεται στον πολιτικό και κοινωνικό ανταγωνισμό, ενόψει και των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019, ωστόσο προσέρχεται κατακερματισμένος. Για να σημειώσει πως «ο κατακερματισμός, η πολυδιάσπαση είναι ότι ακριβώς επιθυμούν όσοι επιδιώκουν την ιστορική ήττα όχι μόνο του αριστερού ευρωπαϊσμού αλλά και των ιδρυτικών αξιών της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κρισιμότερη παράμετρος στο ζήτημα της συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, «δεν είναι άλλο από την προοπτική που πρέπει να δώσουμε στη νέα γενιά». «Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο, έφερε τα ιστορικά υψηλά στην ανεργία των νέων. Το σχέδιο της ακροδεξιάς, υπόσχεται μονάχα φόβο, μίσος και διχασμό», είπε, για να τονίσει: «Οι αξίες που πρεσβεύουμε, είναι αυτές που τροφοδοτούν τη δύναμη της συλλογικής προόδου και της ευημερίας, απέναντι στον κίνδυνο της οπισθοδρόμησης που ορθώνεται μπροστά μας».

Μια νέα ευρωπαϊκή αριστερά

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως είναι «κρίσιμο και αναγκαίο να μιλήσουμε σήμερα για την ανάγκη μιας νέας αριστεράς στην Ευρώπη. Μιας νέας ευρωπαϊκής αριστεράς, που θα γεννηθεί μέσα από τις αντιθέσεις αλλά και από την αναγκαία συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης». Η οποία, συμπλήρωσε, «θα είναι πολύ πιο ριζοσπαστική και μαχητική για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από ότι είναι σήμερα ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και σαφώς πιο φιλοευρωπαϊκή, πιο οικολογική, πιο δικαιωματική και αντιεθνικιστική από ότι ο μέσος όρος της σημερινής παραδοσιακής ευρωπαϊκής αριστεράς».

Απώτερος στόχος, υπογράμμισε, «να συμβάλει καθοριστικά στη συζήτηση και στη προσπάθεια για τις αναγκαίες προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη», η οποία θα επιστρέψει στις ιδρυτικές αξίες της. Τόνισε ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, με την Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο και τις διαδικασίες του Προοδευτικού Φόρουμ στη Μασσαλία και την Αθήνα, «είναι μια προσπάθεια που φέρνει κοντά εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν το όραμα, την ικανότητα και τη βούληση για τον προοδευτικό μετασχηματισμό της Ευρώπης».

-Μιλώντας για τον πόλο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είπε ότι έχει πρωταγωνιστήσει σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τη δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης και στον καιρό της κρίσης κατάφερε να πάρει δύναμη από τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στη λιτότητα και να την αποτυπώσει σε πολιτική επιρροή. «Στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα. Η Ελλάδα έγινε σύμβολο της μάχης απέναντι στην επιθετική λιτότητα και σήμερα μετά από τρία δύσκολα χρόνια γίνεται και παράδειγμα υπέρβασης της», είπε. «Την Ελλάδα που σήμερα ανακάμπτει, έχοντας στο τιμόνι της την πρώτη κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά, που γνώρισε η Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε.

-Ο δεύτερος πόλος της προσπάθειας για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, προέρχεται από την πολιτική οικογένεια των Πρασίνων, είπε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε πέραν των οικολογικών ζητημάτων και τα ζητήματα υπεράσπισης ατομικών ελευθεριών που αποτελούν ισχυρή σταθερά μεταξύ Αριστεράς και Πρασίνων.

-Τρίτος πόλος οι δυνάμεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Ο πρωθυπουργός που νωρίτερα είχε ασκήσει δριμεία κριτική στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και την ακροδεξιά στην Ευρώπη, στηλίτευσε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας «για την πρόσδεση στο άρμα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς, στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και στο παρόν».

Σημείωσε ότι «οι ευθύνες αυτές αποδόθηκαν και αποδίδονται, από τους λαούς της Ευρώπης, προκαλώντας την συρρίκνωση της πολιτικής επιρροής σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων -που κάποτε λογίζονταν ως κραταιά- και που στο εξωτερικό ονομάστηκε πασοκοποίηση (pasocification), γιατί ξεκίνησε από την Ελλάδα αυτό το φαινόμενο». Παράλληλα όμως τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «ο χώρος αυτός, κατάφερε ιστορικά να εκφράσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου της εργασίας πανευρωπαϊκά και μάλιστα να διαμορφώσει την ταυτότητα του, στη βάση των εμβληματικών διεκδικήσεων και των μεγάλων κατακτήσεων του εργατικού κινήματος».

«Δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο σε επίπεδο Ευρώπης»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η ανασυγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής συμμαχίας στην Ευρώπη, περνά μέσα από τις επιλογές και των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας». Στο πλαίσιο των μηνυμάτων που έστειλε προς τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, τόνισε ότι «στον εν εξελίξει πολιτικό ανταγωνισμό, δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο σε επίπεδο Ευρώπης». Συμπλήρωσε ότι «οι ανοιχτές προκλήσεις και τα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν την επόμενη μέρα δεν επιτρέπουν μια τέτοια επιλογή και είναι η ώρα που η κάθε πολιτική δύναμη καλείται να πάρει στρατηγικές αποφάσεις στην Ευρώπη».

Επισήμανε ότι πληθαίνουν οι φωνές που βρίσκονται στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών που γέννησαν την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και ασκούν εκ των έσω σκληρή κριτική σε λογικές ταύτισης με το νεοφιλελεύθερο συντηρητικό μπλοκ. Παρέπεμψε στο παράδειγμα των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας, υπό την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν. Επιπλέον, στο παράδειγμα του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλιστών και Αριστεράς στην Πορτογαλία, εξαίροντας το επίτευγμα της κυβέρνησης Κόστα, για να προσθέσει ότι ανάλογες διαδικασίες γίνονται και στην Ισπανία.

«Η πραγματικότητα των ελίτ, τελείως διαφορετική από τη λαϊκή πραγματικότητα»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτηση του εξηγώντας πως η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 έφερε στην επιφάνεια τους καταστατικούς και λανθάνοντες κοινωνικούς ανταγωνισμούς που για χρόνια τελούσαν σε ύπνωση στην Ευρώπη, καθώς επίσης και τα προβλήματα της Ένωσης.

«Αν πιστεύαμε τους ιεραποστόλους του νεοφιλελευθερισμού, θα τείναμε στο συμπέρασμα ότι η κρίση ήταν κάτι σαν φυσικό φαινόμενο», σχολίασε μεταξύ άλλων. Για να υπογραμμίσει: Η πραγματικότητα λοιπόν των οικονομικών, πολιτικών και τεχνοκρατικών ελίτ της ένωσης είναι τελείως διαφορετική από τη λαϊκή πραγματικότητα».

«Εμείς, οι ριζοσπαστικές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να δώσουμε τις δικές μας εξηγήσεις για τα αίτια της κρίσης, αλλά και για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας, αν θέλουμε να ηγεμονεύσουμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό», τόνισε. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πολύ συγκεκριμένα επιλογές με το ιδεολογικό και ταξικό αποτύπωμα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να πάρει η κρίση του καπιταλισμού τη μορφή που πήρε στην Ευρώπη. Είπε ότι η στρατηγική που υλοποιήθηκε, διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες, επέφερε την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η εξέλιξη από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και μετά με την αρχή της στρατηγικής συμπόρευσης της σοσιαλδημοκρατίας και ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού ήταν ραγδαία εναντίον των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, η ισορροπία των δυνάμεων ανατράπηκε, η συντηρικοποίηση της Ευρώπης επιταχύνθηκε. «Αυτό που από ιδρύσεως της, οραματιζόταν να γίνει μια Ένωση οικογένεια κρατών, εθνών και λαών, έφτασε να γίνει μια μεγάλη τάξη δήθεν επιμελών μαθητών που κάθονται στα μπροστινά θρανία και δήθεν απείθαρχων μαθητών που κάθονται στη γαλαρία». Έτσι, «τα διχαστικά στερεότυπα έγιναν οδοδείκτης επιβολής μιας συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής» και «οι κοινωνικές ανάγκες έγιναν παράπλευρη απώλεια για την εφαρμογή της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Σήμερα, τόνισε, που η Ευρώπη βαδίζει δειλά στη «μετά την κρίση» εποχή, βλέπει στην επικράτεια της, τις συνέπειες των πράξεων των συντηρητικών πολιτικών της ηγεσιών. Μεταξύ αυτών η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς.

«Επαναθεμελίωση ενός προοδευτικού οράματος για την Ευρώπη»

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι με την επίσκεψη του Γάλλο Προέδρου στην Αθήνα και τις ομιλίες τους στην Πνύκα, είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Σχολίασε ότι «έχουμε αργήσει να αποφασίσουμε πού θα πάμε». Είπε ότι οι εξελίξεις στη Γερμανία, η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης καθυστέρησαν το εγχείρημα και πως όμως η συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση δίνει μια ελπίδα να ξεκινήσει η συζήτηση. «Περιμένουμε να δούμε πού θα πάει το λεωφορείο», είπε παραπέμποντας σε σημερινό ευρωπαϊκό σκίτσο που περιλαμβάνει τους Μακρόν και Μέρκελ, για να τονίσει ότι «οι καιροί απαιτούν από μας σαφήνεια λόγων και πράξεων στην κατεύθυνση της επαναθεμελίωσης ενός προοδευτικού οράματος για την Ευρώπη».

Σημείωσε ότι απαιτείται ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο για την Ευρώπη, επανασυνδέοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης. «Η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης, είναι η μόνη διέξοδος. Είναι ανάγκη να δώσουμε τη μάχη με στόχο να προχωρήσει και η οικονομική αλλά και κοινωνική εμβάθυνση», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης και ένας ισχυρός και νομικά δεσμευτικός ευρωπαϊκός πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων. «Η δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να έχει ως αφετηρία την οικονομική και νομισματική ένωση, η οργανική ενότητα της οποίας προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά. Και οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο παραμένει μόνο νομισματική, αλλά όχι και οικονομική ένωση», είπε. Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε εν τέλει, μια νέα δομή που να υπόκειται στη δημοκρατική νομιμότητα και λογοδοσία, με τον συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη».

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL