Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Άννα Γκόμες, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας: / Άννα Γκόμες: Θέλουμε αύξηση των πόρων της Ε.Ε. για πολιτικές σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άννα Γκόμες, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας: / Άννα Γκόμες: Θέλουμε αύξηση των πόρων της Ε.Ε. για πολιτικές σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

“Η Πορτογαλία γύρισε ολοκληρωτικά σελίδα αποτελώντας παράγοντα σταθερότητας στην Ευρώπη και πρωταγωνιστή για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να στηρίξουμε την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τα δικαιώματα που είχαν αφαιρεθεί. Ο πρωθυπουργός μας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε αυτές τις θέσεις και προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κερδίζοντας τη συναίνεση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων" τόνισε στην “Αυγή” η Άννα Γκόμες, η ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας που μιλάει σήμερα το βράδυ στο διήμερο φόρουμ για το μέλλον της Ευρώπης στην Αθήνα.

* Πώς αντιμετώπισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την παρουσία του Αντόνιο Κόστα και κυρίως αυτά που είπε εναντίον της λιτότητας και υπέρ μιας άλλης δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης;

Ο Κόστα έτυχε μιας πολύ θερμής υποδοχής από όλες τις φιλοευρωπαϊκές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, από όλους αυτούς που στοιχηματίζουν στην Ευρώπη, γιατί είχαμε μια αναγνώριση για την πολιτική που ακολουθούμε στην Πορτογαλία.

Συγκρουστήκαμε με τις πολιτικές της λιτότητας και δείξαμε ότι είναι δυνατόν να σεβαστούμε το όριο του ελλείμματος στο 3% και να ισοσκελίσουμε τα δημόσια οικονομικά καταφέρνοντας ταυτόχρονα να επιστρέψουμε στους πολίτες τμήμα από τα δικαιώματα και τα εισοδήματα που τους είχαν αφαιρέσει οι πολιτικές της τρόικας με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ταυτόχρονα βελτιώσαμε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με άξονα την Παιδεία και την Υγεία.

Στην Πορτογαλία έχουμε μια διαρκή αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών. Οι ιδιώτες επενδυτές και οι καταναλωτές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους παρ' όλο που δεν έχουμε ακόμη σημαντικές δημόσιες επενδύσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις κατάφεραν να στηρίξουν την απασχόληση, με την ανεργία να υποχωρεί κάτω από το 8%. Παράλληλα έχουμε ισχυρή άνοδο των εξαγωγών.

Ακόμη και ο Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως μέσα σε μια διετία η Πορτογαλία θα είχε μια τόσο ανοδική πορεία.

* Η Πορτογαλία επικεντρώνεται και στο μέλλον της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης...

Ασφαλώς, γιατί εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Ο Κόστα στην ομιλία του αναφέρθηκε ενδελεχώς στο μέλλον της Ευρώπης προτείνοντας μεταρρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Προτείνουμε την υιοθέτηση νέων φορολογικών μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης και της βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπως τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τον φόρο στις ρυπογόνες βιομηχανίες και τον φόρο στην ψηφιακή οικονομία και συναλλαγές. Τα έσοδα θα μπορούν να στηρίζουν επίσης τους προϋπολογισμούς και των εθνικών κρατών και όχι μόνο της κοινότητας. Δεν πρόκειται για αύξηση της φορολογικής πίεσης στους πολίτες, αλλά σε αυτούς που σήμερα δεν πληρώνουν φόρους και έχουν μόνο προνόμια από τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

* Προκαλεί αίσθηση η Πορτογαλία να ζητά την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού...

Ακριβώς, εμείς θέλουμε να αυξήσουμε τις πόρους της Ε.Ε. για να μπορεί να χρηματοδοτεί πολιτικές σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η οικονομική σύγκλιση, μα η κοινωνική σύγκλιση, που είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό. Αυτού του είδους τη σύγκλιση δεν τη θέλουν οι λαϊκιστές της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς και οι ξενόφοβοι.

Οι πολίτες της Ευρώπης θέλουν σύγκλιση και αλληλεγγύη, δεν μπορούν να συνεχίζονται αυτές οι ξεδιάντροπες πολιτικές κλεισίματος των συνόρων και αυτή η μεταναστευτική πολιτική, που διευκολύνει μόνο τους διακινητές ανθρώπων και ζωών. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο Κόστα μίλησε για τις ηθικές και ανθρώπινες υποχρεώσεις μας απέναντι στους μετανάστες και την κοινωνία μας.

* Πώς θα αντιπαρατεθεί η δημοκρατική Ευρώπη στον... κακό της εαυτό;

Μιλάμε για δύο πράγματα ασυμβίβαστα. Ο Κόστα είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός στα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα, τα οποία αποτελούν το κριτήριο για το μέλλον της Ευρώπης.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όποιος κλείνει τα σύνορα και ακολουθεί μια δική του πολιτική θα πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται διαρκώς πιο ξεκάθαρο ότι οι χώρες που δεν είναι αλληλέγγυες και δεν συμμετέχουν στις συλλογικές προσπάθειες στήριξης των προσφύγων θα πρέπει να πληρώνουν ένα τίμημα με τη μείωση των πόρων από τα δομικά ταμεία. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για όσους παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

* Πιστεύετε ότι η Πορτογαλία με το τέλος του Μνημονίου απέκτησε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων;

Ασφαλώς έχουμε μια νέα κατάσταση, γιατί με το τέλος του Μνημονίου ανακτήσαμε την εθνική μας κυριαρχία μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ο πρώτος χρόνος της διακυβέρνησής μας ήταν πολύ δύσκολος. Δεν είχαμε μόνο το Μνημόνιο, αλλά και μια Δεξιά που σαμποτάριζε οτιδήποτε προσπαθούσαμε να κάνουμε φθάνοντας ακόμη και να διαβάλει την κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής μας έπεισαν τους θεσμούς ότι οι καταγγελίες της Δεξιάς ήταν αβάσιμες. Η αύξηση της εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης μας επισφραγίστηκε με την εκλογή του υπουργού Οικονομικών Σεντένο στη θέση του προέδρου του Eurogroup.

* Πώς είναι οι σχέσεις σας με τους δύο αριστερούς συμμάχους σας, το Μπλόκο της Αριστεράς και το Πορτογαλικό Κ.Κ.;

Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και διατηρούμε διαρκείς επαφές και διαπραγματεύσεις και με τους δύο, γιατί μιλάμε με τον καθένα ξεχωριστά, αφού μεταξύ τους δεν έχουν σχέσεις. Έχουμε μια μονοκομματική κυβέρνηση σοσιαλιστών που στηρίζεται στο κοινοβούλιο από τα δύο άλλα κόμματα της Αριστεράς. Έχουμε έναν νεαρό και ικανότατο υπουργό στην κυβέρνηση που ασχολείται μόνο με τις διαρκείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Έτσι δεν υπάρχουν εκπλήξεις για κανέναν. Δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά αυτή είναι η πολιτική, γιατί συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Μέχρι σήμερα το σύστημα αυτό λειτουργεί πολύ καλά.

Ο Κόστα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπογράμμισαν ότι, ακόμη και εάν κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα άλλα δύο κόμματα της Αριστεράς. Επίσης προτείναμε και στη Δεξιά να συζητήσουμε για την υιοθέτηση δομικών μεταρρυθμίσεων, όλοι μαζί, και για πρώτη φορά η νέα δεξιά ηγεσία απάντησε θετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL